Стан Лий, ще липсваш!

Тази седмица светът на поп културата загуби един от важните си хора. Ако различните вселени на модерното имат свои крале, то Стан Лий бе кралят на супергероите!

За повечето си познати Стан е смятан за абсолютен неудачник в младите си години. Но той беше креативният ум, създал Спайдърмен, Тор, Хълк, X Men, Отмъстителите и прочие. И колкото и да е странно за мнозина, той ще липсва на много хора.

За историята на Стан Лий може да прочетете на много места. Роден на 28 декември 1922 г. в Уошинтън Хайтс в семейството на румънски емигрант. Едва 16-годишен започва работа като асистент в Timely Comics. Същата тази компания впоследствие сменя името си на Marvel Comics. Той и неговият дългогодишен приятел и колега Мартин Гудман правят еволюцията. А с помощта на Стан и неговия креативен ум, Marvel се превръща в един от двата гиганта в бранша. В началото Стан е просто автор и художник. После става главен редактор, а накрая и издател на Marvel. Той е човекът, който създава Капитан Америка. А години по-късно се появяват и останалата група от Отмъстителите, както и най-известното творение на Marvel – Спайдърмен.

„Когато измислям история или персонаж никога не мисля за собствения си живот. Но си спомням, че частта, в която Питър Паркър за първи път вижда Мери Джейн, много напомня на първия миг, когато аз видях жена ми. Така че…“

Стан е известен, сред приятелите си и в обществото, като човекът, който е пълен неудачник стане ли дума за финансови сделки. Той така и не успява да вземе достатъчно пари за издателството си от Perfect Film and Chemical Corporation, когато те го придобиват. Нито от Дисни, когато купуват правата за филмиране. Но нито веднъж не се оплаква от това.

„Моите познати болезнено ясно ми показаха, че е трябвало да осъзная как създаването на цяла плеяда от герои се превръща в доходоносна дейност.“

Но до последно Стан така и не се оплаква. Той е обичан от мнозина. Почитан като бог от още повече. Единственото му условие – да се появява с малки роли във филмите, базирани на неговите герои и истории – му се случва. Всеки път може да видите Стан Лий да се подава поне от един ъгъл във всеки филм от вселената на Marvel.

Дори и след смъртта си той ще ни намигне за последно от големия екран в последната част на „Отмъстителите“, бъдете сигурни.

„В началото изпитвах срам, защото съм просто автор на комикси, докато други хора строят мостове или градят кариера в медицината. Но после започнах да осъзнавам: забавлението е едно от най-важните неща в живота на човек. Без него ще потънем. Смятам, че ако умееш да забавляваш хората, то значи правиш нещо хубаво.“

Което е самата истина, Стан Лий, и затова ще липсваш!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *