14.12.2018

Коледа наближава! С нея наближава и задължителното „облъчване“ с коледни филми и концерти на родни знаменитости. Именно затова решихме да ви зарадваме с една класация на нестандартни заглавия, които да направят празника ви по-забавен и по-топъл.

Ето ги и тях:

Кошмарът преди Коледа

Това е една ненормална коледна история… Мозъците на Тим Бъртън, като основен двигател зад идеята, и неговият партньор и приятел аниматорът Хенри Селик, тук в ролята на режисьор, стоят зад този филм. Не случайно анимацията от 93-а е в нашия изборен лист днес. Това е единственият анимационен филм на този светъл празник, в който добрите са лоши, лошите – добри, а скелетът Джак е с пъти по-готин от Дядо Коледа. Нека обясним. “Кошмарът преди Коледа” е историята за съществата от Хелоуин и скелета Джак, на който му е омръзнало от крясъци, писъци и плашене. Той иска да празнува Коледа. Но тъй като никой в неговия Хелоуин свят няма намерение да го направи, той решава да се смени с Дядо Коледа и да раздаде по някой и друг подарък за хората по света. Мрачен, тъмен, изпълнен с ирония, сарказъм, песни и танци,“Кошмарът преди Коледа“ със сигурно е една от най-добрите мрачни коледни истории.

Умирай трудно

„Умирай трудно“ е класика за Коледа. Причините той да присъства тук са две. Това е един чудесен екшън. И днес, толкова години по-късно, е все така забавен за гледане. И да, колкото и да ви е странно, сюжетът е коледен. Първата част се развива на празнично парти, където Джон Маклейн отива при жена си. А втората е навръх празника, когато той я посреща у дома за празниците. Динамичен, различен и някак истински празничен и снежен, това е филмът за цялото семейство. Гарантираме. Освен това е доказателство, че нечия Коледа може да бъде много по-лоша от вашата, прекарана при баба ви.

Дълга целувка за лека нощ

Има два филма, в които си заслужава да гледате Джина Дейвис и това е един от тях. Тя играе скромна домакиня от преградията, която открива, че е била наемен убиец, но паметта й е удобно изтрита. Около приготвянето на коледната пуйка и кълцането на зеленчуци Саманта, си припомня миналото. Вместо да украсява елха, тръгва на отмъстителен похот срещу хората, причинили й това временно неудобство. Коледа и зимния пейзаж са само фон на този екшън, в който към Джина Дейвис имаме чудесно ругаещия Самюъл Джаксън.

Омагьосан ден

Има нещо в Бил Мъри и филмите, което не можем да обясним. А за този не се и налага, защото е класика. Позициониран малко след празниците, „Омагьосан ден“ разказва за сприхав и надут телевизионен водещ на времето, който отива да отразява фестивала на мармота в малко градче. Той е толкова недоволен и нещастен от този факт, че коледното чудо го намира само. Човекът се оказва заклещен в един-единствен ден, който се повтаря отново и отново, докато не размеква леденото му сърце и не го прави по-добър човек. Освен забавна комедия с добър диалог и история, филмът има и поука. И да, въпреки повторението на деня, никога не ни омръзва.

Спасяването на мистър Банкс

Това е филм, в който няма никаква коледна тематика. Но не случайно излиза по празниците! Освен това е препоръчително да се гледа на такива с набор кърпички под ръка. Защо? Защото това е филм, който разказва за създаването на един от най-обичаните детски персонажи в литературата и киното – Мери Попинз. А пък новият филм за летящата бавачка вече е по кината. Годината е 1964-а. След 20 години преговори Памела Травърз приема да се види с Уолт Дисни, за да поговорят за откупуването на правата на нейната детска книга за Мери Попинз. Освен за процеса по направата на филма, “Спасяването на мистър Банкс“ разказва за силната връзка между малката Травърз и баща й, коя е истинската Мери Попинз и кой всъщност вдъхновява историята за най-известната бавачка в света. Затрогващ и изпълнен с любов, красиви и доста тъжни моменти, “Спасяването на мистър Банкс“ е задължителен за цялото семейство по празниците.

error