10.01.2019

Онлайн платформата Neterra.TV ще излъчи на живо за всички българи, живеещи в чужбина, мащабното откриване на инициативата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.
Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде на 12 януари от 19.00 часа (18.00 CET, 12.00 ESТ) в самото сърце на града на бул. Цар Борис III Обединител.

Вярна на своите принципи и традиции, Neterra.TV ще направи съпричастни всички наши сънародници извън пределите на родината с най-голямото културно събитие в България в последните 20 години. Излъчването ще е напълно безплатно и ще може да се гледа във всички краища на света на всякакви устройства с интернет връзка на адрес https://neterra.tv/plovdiv2019.

„Ние сме всички цветове“

Спектакълът „Ние сме всички цветове“, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата. Над 1500 души от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Основа на програмата е 30-метрова кула на шест нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването. Теодосий Спасов ще открие спектакъла със специално създадено произведение. Участват над 200 кукери от целия регион, ансамбъл „Тракия“ и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.
Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в която участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона.

„Ние сме всички цветове“ завършва с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

Пловдив е първият български град, обявен за Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът ще отпразнува през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

Проектът е уникален за България, тъй като дава нови възможности за развитие на града и шанс за международна видимост на българската култура. Пловдив спечели титлата с концепцията „Заедно“, която обединява хора от различните поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии.

error