Има нещо странно в реалити сезоните по родните телевизии в последните години. Все по-рядко са обърнати към нормални хора в ненормални обстоятелства. И все по-често предлагат забавление на обикновения човек посредством някой известен.

Вече няма непрофесионалисти, които правят неща като специалисти и успяват или се провалят в начинанието. Вече имаме само про-та, които ни изумяват ден след ден с уменията си в област, в която така или иначе знаем, че са добри.

Това важи почти на 100% за „Като две капки вода”. Тази година техният сезон се забави и някак беше на кантар. Поне такива слухове се носеха из телевизиите. Говореше се, че „Капките“ може и да ги няма. В този случай голяма част от зрителите щяха да останат разочаровани…

Началото

Шоуто стартира преди 7 сезона и зрителите веднага го харесаха. В него популярни лица се опитват да имитират известни певци. В началото шоуто залагаше на известни личности, които не са непременно в сферата на музиката, но пък имат други качества. С течение на времето това се промени.

„Като две капки вода” някак откри, че онова, което забавлява повече публиката са костюмите, грима, импровизациите, а не толкова пеенето. И започна бавно, но сигурно да променя кастинга си. От по-голям процент хора от други професии – актьори, водещи и прочие – днес то залага предимно, ако не и изцяло на певци.

В първи сезон сред участниците имаше само един певец – Рафи, който и победи. Днес, в седми сезон, всички участници са певци. Абсолютно всички. Може би защото е някак нечестно да съпоставяш в състезание по пеене човек, който пее професионално спрямо такива, за които това дори не е и хоби.

„Като две капки вода” не са това, което бяха
Днес

Сезон 7 на „Като две капки вода” залага на две неща – костюми и имитация, и водещи. Можем спокойно да кажем, че Рачков и Зуека заемат над 50% от шоуто със свои скечове и монолози, като другите 50% са разпределени между участниците.

Дали това е честно? Не мога да преценя… Хората очевидно харесват нещата така, защото ги аплодират бурно и всеки път се смеят на шегите им.

След като сезон 6 беше може би един от най-скучните, то новият сезон намира звезден състав състезатели. Тита, Папи Ханс, Деси Добрева – стиловете и хората в сезон 7 са като в дискотека от 90-те, в която се „пуска всичко”. Ако сте достатъчно големи, помните тези места и знаете за какво говоря.

Все още не мога да преценя дали това е плюс или минус за шоуто, защото поне пеенето е на ниво. От друга страна нямаме изненади и нови звезди, какъвто беше случаят с Ненчо Балабанов – почти неизвестен актьор, който се превърна в любимец на народа. Или какъвто беше случаят със Златка Райкова – да, мис Плеймейт, да много хора не я харесват, но, момичето можеше да пее.

Днес всички могат да пеят. Виж импровизациите и имитациите не винаги им се получават добре. Особено първото. Но с времето „Капките“ ще намерят решение и на този проблем. Най-вероятно ще поканят певци, които имитират други певци. И всичко ще бъде направо перфектно. Ако човек търси това, разбира се.

Знам едно, „Като две капки вода” не са това, което бяха. За добро или лошо.

error