Изкуство за изкуството – топ селекция от Master of Art 2023 продължава онлайн чак до 5 юни

Master of Art е един от най-значимите филмови фестивали в последните години, който дава възможност на българските зрители да видят най-новото от света на документалното кино, занимаващо се с проблемите на изкуството. И тази година програмата на фестивала бе доста богата, с което организаторите доказаха не просто, че има смисъл да се прави това събитие, но че то вече е създало свои традиции, които ще затвърждава тепърва.

За всички, които по някаква причина са пропуснали тазгодишното издание на Master of Art или просто искат да гледат още и още от документалните филми за музика, изкуство, танци, театър и т.н., в Nettera.TV+ ще има специална селекция от над 25 заглавия от фестивала. Кои са те и как можете да ги гледате – четете сега.

МУЗИКА

Едно от най-силните заглавия, които можете да гледате в онлайн селекцията на Nettera.TV+ от фестивала Master of Art е „Маестро Енио Мориконе“, режисиран от големия Джузепе Торнаторе. Енио Мориконе е легендарен композитор, чиято музика не просто вдъхва живот на филмите – тя създава своя собствена сюжетна линия. Италианският гений има над 500 филмови партитури, а документалният филм за него е смятан от мнозина за един от най-въздействащите в последните години.

„Музика под свастиката – Маестрото и челистката от Аушвиц“ на Кристиан Бергер е разтърсващ филм, който на фестивала Master of Art 2023 получи наградата на журито. Филмът ни запознава с еврейската виолончелистка Анита Ласкер-Валфиш и известния диригент Вилхелм Фюртвенглер. Двамата са ключови представители на музикалната култура в Третия райх макар и по съвсем различен начин. Общото между тях е, че искрено обичат немската музика. А какво е различното?

“Fuoco Sacro – В търсене на свещения огън на пеенето“ на Ян Шмид-Гаре ни потапя в магията на операта. Документалният филм ни среща с три оперни певици – Ермонела Яхо, Барбара Ханиган и Асмик Григорян, които ще разкрият някои от личните си тайни за влизане в роля и преобразуването на нотите в оперно чудо.

„Малък Сачмо“ на Джон Александър пък ни кани да се докоснем до гения на Луис Армстронг и да се запознаем с неговата тайна дъщеря – Шарън Престън-Фолта. Друг филм, почитащ музикалното изкуство, е „Мечтание по миналото: Старинна музика в Украйна“. Заглавието е с режисьори Олег Тимофеев и Сабине Гьолц, които ни срещат с ранната музика в Украйна и така ни запознават както с музикалните традиции в тази страна, така и с грижовния манталитет на хората. „Запленен от клавишите“ на Алваро Мендес Гранда ни припомня изяществото на клавесина и бароковата музика.

КИНО И ТЕАТЪР

Театърът, разбира се, е неизменна част от филмите за изкуството, а едно от най-ярките заглавия от фестивала тази година безспорно е „Марсел Марсо – Изкуството на тишината“, който също си тръгна с награда от MOFA 2023 – Най-добър документален филм за Театър и кино. Това е първият пълнометражен документален филм за гения на пантомимата Марсел Марсо. Марсо се превръща във вдъхновение на няколко поколения артисти. Режисьор на филма е Маурициус Друкс.

Преминавайки към филмовата тематика, представяме заглавието „Последният човек, който нарисува киното“ на Валтер Бенчини. Това е документална продукция, показваща ни света на Ренато Казаро – един от най-важните илюстратори, които светът на плакатното изкуство познава.

„Пеещи артисти“ пък е български документален филм, посветен на покойната Татяна Лолова и последния ѝ творчески проект. Режисьор е Васил Стефанов.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Акцентът в тази категория е „Зоя Черкаски – Съветски живот“ на Анат Шварц. Това е филм за украинската художничка Зоя Черкаски, чиито цветни и „живи“ картини говорят за имиграция, оцеляване и отчуждение. Черкаски е родена в Киев, но е имигрант в Израел. Именно в Тел Авив тя среща своя съпруг – работник от Нигерия, с когото създават семейство. „Зоя Черкаски – Съветски живот“ получава наградата за най-добър късометражен филм на Master of Art 2023. Ако обичате изобразителното изкуство, то непременно трябва да видите и „Роза Боньор: Истинска дама”. Филмът на режисьора Грегори Монро разказва за една от най-известните френски художнички на 19 в. – Роза Боньор, която посвещава живота си на еманципацията на жените и е пионер в каузата за защита на животните.

Изобразителното изкуство е тема и в документалния филм „Лушън Фройд – автопортрет“ на Дейвид Бикерстаф. Филмът ни показва автопортретите на известния художник от XX в. и внук на Зигмунд Фройд – Лушън. В същата категория можете да гледате още „На един дъх – Цветелина Спиридонова“ на Найо Тицин, „Желание за свобода“ на Николай Василев, който разказва за изложбата „Жените художници – нови хоризонти между двете световни войни“ в Софийска градска художествена галерия, „Да бъдеш Майстора“ отново на Николай Василев, както и „Портрет на Вали“ на Андрю Шей за прочутата картина на Егон Шиле.

АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН И МОДА

Филмът „Саграда Фамилия – Предизвикателството на Гауди“ на Марк Жамполски също може да бъде гледан чрез Nettera.TV+. Заглавието бе отличено в категорията „Архитектура“ на тазгодишното издание на Master of Art. Документалното бижу разказва за емблематичната базилика в Барселона, която се изгражда от 15 години, но сякаш най-после ще бъде завършена. Чрез „Саграда Фамилия – Предизвикателството на Гауди“ зрителите могат да проследят творческия процес на Гауди.

Друг филм в тази категория, който не бива да пропускате, е „Грете Майер – Кралицата на датския дизайн“ на Изабел Брамер, който получи наградата в категория „Дизайн и мода“ на Master of Art. Филмът разказва историята на една от най-успешните датски дизайнерки, която твори по време на „Златния век на датския дизайн“.

„Алдо Роси – Дизайн“ на Франческа Молтени и Матия Коломбо пък ни запознава с историята на първия италиански архитект, който получава най-престижната награда за архитектура „Прицкер“. В същата категория може да гледате и „Азбуката на Анджело Манджароти“ на режисьора Давиде Мафеи.

Останалите филми от тази категория са „(На терен с) Лили Райх“ на Авелина Прат, „Архитекти звезди и техните истории – Венето“ на Андреа Франкин и „Брус Мау“ на Бенджи и Джоно Бергман.

ФОТОГРАФИЯ

Наградата в тази категория на Master of Art 2023 получи филмът „Джан Паоло Барбиери – Човекът и красотата“ на Емилиано Скатарци. Барбиери е фотографът, при когото са се снимали едни от най-големите звезди: Одри Хепбърн, София Лорен, Моника Белучи и много други. „Остатъци от паметта“ (с награда от младежкото жури на фестивала) на режисьора Майкъл Арлън Дейвис ни среща с фотографа на творби на изящните изкуства Чарлс Джонстън.

ЛИТЕРАТУРА

Не бива да пропускате и документалния филм за чешкия писател Милан Кундера „Милан Кундера – От шегата до незначителността“ на Милош Смидмайер. В него ще получите рядка среща с обвития в мистерия писател, който не е давал интервюта в продължение на 30 години.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *