София Филм Фест идва у дома със специална селекция в Neterra.TV+

Големият град е жив организъм, в който постоянно протичат жизненоважни процеси. София не прави изключение, а в последните години градът все повече догонва големите европейски столици. Знаете ли обаче кое събитие е душата на София? Ще ви кажа – това безспорно е София Филм Фест.

27 години София Филм Фест е неизменна част не просто от културния календар на столицата. Фестивалът е чакано събитие за хиляди киномани в България. Всъщност фестивалът вече ще бъде достъпен и в Neterra.TV+, следвайки примера на други подобни форуми – Киномания, Cinelibri, Master of Art и др.

Тази година организаторите от Арт Фест залагат сериозно на „зелената идея“, но не просто чрез включване на тематични филми, а и със засаждане на дръвчета на ключови места в София. Първото дърво ще бъде засадено на 17 март от режисьора Фолкер Шльондорф, с чийто филм „Повелителят на горите“ ще бъде официалното откриване на фестивала. Всъщност, за всеки билет, закупен за откриването на фестивала, ще бъдат засаждани по 5 дървета.

В платформата на Neterra.TV+ вече можете да гледате някои от най-любопитните заглавия, които ще бъдат показвани и в киносалоните по време на фестивала. Филмът, с който се открива София Филм Фест – „Повелителят на горите“ на Фолкер Шльондорф, е едно от ключовите заглавия в онлайн селекцията. Продукцията е документална и разказва за Тони Ринаудо, който възражда огромна площ с дървета в най-безплодните райони на Африка. Режисьорът Фолкер Шльондорф е носител на „Златна палма“ в Кан през 1979 г. за „Тенекиеният барабан“ (поделена с „Апокалипсис сега“).

„Лука“ е другото голямо заглавие на София Филм Фест, което ще бъде достъпно и в Neterra.TV+ от 25 март. Режисьорът Джесика Удуърт и дъщерята на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин, която е с ключова роля във филма, ще бъдат специални гости на фестивала.

„Лука“ е филм за млад войник, който иска да участва в истинска битка, но вместо да попадне сред смели и опитни войници в крепостта Кайрос, той среща негодни за каквито и да е битки мъже.

„Рейнско злато“ формира ТОП 3 на заглавията от София Филм Фест в Neterra.TV+. Това е новият филм на големия турски режисьор Фатих Акин, който през 2004 г. спечели „Златна мечка“ от фестивала в Берлин за филма „С глава в стената“.

Както всеки филм на Акин, този също ни хваща за гърлото с бруталната история на Живар Хаджаби, чието семейство през 80-те години емигрира в Германия. Живар започва да извършва малки престъпления и постепенно става важен дилър. След като голяма пратка с дрога изчезва, той решава да организира грандиозен обир на злато. Гледайте онлайн сега!

Гледането на трите топ филма „Повелителят на горите“, „Лука“ и „Рейнско злато“ ще ви достави първокласен киномански кеф, а и ще можете да комбинирате три билета на супер достъпна цена.

Друг филм от онлайн селекцията в Neterra.TV+ е „Алкарас“. Това е заглавието, което през 2022 г. получи „Златна мечка“ на Берлинале за най-добър филм. Драмата на режисьора Карла Симон разказва за семейство Соле и техните лета в малкото им селце Алкарас. Тази година за тях ще се окаже много по-различна от предишните, защото семейството е заплашено от изселване.

Филмът „Близо“, който ще е наличен за гледане от 21 март, пък ще ни пренесе в света на 13-годишните Лео и Реми, които са най-добри приятели, но отношенията им ще бъдат поставени пред сериозни предизвикателства. „Близо“ е номиниран за „Оскар“ за най-добър международен филм, а на фестивала в Кан миналата година получи Голямата награда на журито.

„Шампанско!“ е френски филм, който разказва за група дългогодишни приятели, събрали се за ергенското парти на единия от тях. Когато към тях неочаквано се присъединява и бъдещата булка, приятелските отношения се оказват под сериозно напрежение.

Най-новият филм на един от най-обичаните съвременни румънски режисьори Кристиан Мунджиу – „Ядрено-магнитен резонанс“, също ще може да бъде гледан в Neterra.TV+. Ако пък обичате криминалните филми, В нощта на 12-ти“ на Доминик Мол със сигурност ще ви зареди с нужната доза крими разследвания.

От 28 март в Neterra.TV+ ще можете да видите и един от най-новите български документални филми – „Герой на нашето време“, на режисьорите Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров. Филмът ще ви срещне с един наглед най-обикновен селски майстор, който обаче не прави компромиси и затова мнозина го мислят за луд. Друга българска документална премиера на 23 март ще е „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Джеки Стоев. Продукцията е снимана в България и Германия и разказва за Рей ван Цешау, който е фронтмен на немската рокгрупа Freunde der Italienschen Oper и получава наследство от българския си чичо Любен Стоев.

Харесвате исторически филми? Тогава филмът „Корсаж“ е точно за вас. Сюжетът му ни пренася в 1877 г. във Виена и живота на императрица Елизабет Австрийска, която започва да се страхува за живота си, след като отношенията ѝ с краля никак не вървят, а задълженията ѝ са сведени до съвсем церемониални изяви.

„Титина“ пък е страхотен анимационен филм, подходящ за семейна домашна прожекция. Сюжетът на филма се разгръща през погледа на кучето Титина, спасено от италианския инженер на дирижабли Умберто Нобиле. Нобиле, Титина и норвежкият изследовател Роалд Амундсен ще тръгнат на пътешествие с дирижабъл към последното неизследвано място на Земята.

Още шест филма ще можете да гледате само в Neterra.TV+ и няма да бъдат част от фестивалната програма на София Филм Фест. Ето кои са те:

  • „Двете страни на острието“ с Жюлиет Бинош и Венсан Линдон разказва за Сара и Жан, в чийто живот се връща Франсоа – бившият мъж на Сара и най-добър приятел на Жан. Режисьорът на филма Клер Дени получи „Сребърна мечка“ на фестивала в Берлин преди броени дни.
  • „Как се научих да летя“ е прекрасен семеен филм на Радивое Андрич, който разказва за 12-годишната София и привидно скучната ваканция, която ще промени живота ѝ.
  • “Сбогом, Леонора“ на Паоло Тавиани получи наградата на FIPRESCI на Берлинале миналия месец. Историята разказва за убийството на едно сицилианско момче, което се преплита с три необикновени погребения.
  • „Брайтън 4“ е комедия на грузинския режисьор Леван Когуашвили, която разказва за бившия състезател по борба Кахи, който тръгва от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си.
  • „Интрегалде“ е дело на Раду Мунтеан. Сюжетът ни запознава с тримата приятели Мария, Дан и Илинка, чиято среща с възрастен мъж ще се окаже неочаквано приключение, за което не са били подготвени.
  • Мрак“ пък е силна драма от режисьора Душан Милич, която разказва за малката Милица. Тя живее с дядо си и майка си някъде в планините на Косово. Всяка вечер, когато слънцето се скрие и навън падне мрак, семейството изживява неописуем ужас.

В специалната селекция на филми от София Филм Фест в Neterra.TV+ са подбрани точните заглавия в най-различни жанрове. Всеки зрител ще може да открие подходящите заглавия, които да изгледа от уюта на дома си. Затова разгледайте програмата, набележете си филми и ги поканете у дома.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *