Специална онлайн селекция от Международния филмов фестивал в Бургас в Neterra.TV+

Едно от хубавите неща на лятото е, че много интересни и запомнящи се събития се организират в градовете ни по Черноморието. А безспорно сред най-значимите филмови инициативи, разбира се, е Международният филмов фестивал в Бургас, който тази година ще се състои от 19 до 25 юли.

Това ще бъде девето издание на филмовия форум, което веднага трябва да ви говори, че вече става дума за традиции, постоянство и верни зрители. А това е всичко, от което се нуждае един фестивал.

Създаден през 2016 г., Международният филмов фестивал в Бургас си е поставил за цел (и я изпълнява) да представя всички нови тенденции в киното, съчетани с два конкурса – за пълнометражен и за късометражен игрален филм.

Хубавата новина е, че ако не сте в Бургас, няма защо да съжалявате, че ще изпуснете тазгодишното издание на фестивала – благодарение на Neterra.TV+ ще имате възможност да видите най-доброто от селекцията от 19 юли чак до 4 август. Представям ви само няколко акцента от филмите, които ще можете да гледате онлайн.

„Заедно“

„Заедно“ е филм за желанието да се приобщиш към среда, за която не е сигурно дали може да те приеме. Сюжетът разказва за Зеки, който живее само с баща си Махир, тъй като майка му е починала. Татко му решава, че двамата трябва да се преместят от Ротердам в Истанбул.

трейлър на „Заедно“

В турската столица Зеки и Махир живеят в затворен комплекс за богаташи. Да, но докато баща му ходи на работа, Зеки скучае, затова решава да излезе извън комплекса и се сприятелява с банда улични момчета. За да успее да стане част от тях, Зеки не им казва къде живее и постепенно става близък с Кемал. Приятелите на Кемал обаче започват да ревнуват, а това не е добра новина за Зеки.

Режисьор на филма е Мете Гюмюрхан, а в главните роли са Алиха Шахин, Синан Ероглу, Хаят Ван Ек и др. „Заедно“ е в състезателната програма на филмовия фестивал в Истанбул.

„В движение“

Испанското предложение „В движение“ идва на Международния филмов фестивал в Бургас и съответно в Neterra.TV+ с две награди от Хихон (най-добър филм и най-добър режисьор), специална награда на младежкото жури на фестивала в Локарно и специална награда на фестивала във Валядолид.

Този необичаен филм ни води в Андалусия (заснет е в Севиля и Кадис). Главните персонажи са трима: млад гей мъж, неговият приятел, който се надява да забременее от него, и младо момиче, което твърди, че е русалка. Във филма има симпатична доза лудост и енергия. Режисьори са Хулия де Кастро и Мария Х. Аройо.

„Ку Ли никога не плаче“

Следва едно филмово предложение от Виетнам, Сингапур, Франция, Филипини и Норвегия, което си заслужава да бъде видяно.

Сюжетът на „Ку Ли никога не плаче“: Една жена наследява от отчуждения си съпруг домашен любимец от вида „бавно Лори“ и се опитва да запази важните спомени за миналото, в които сякаш отчаяно се е вкопчила. Нейната племенница обаче – съвсем противоположно – се подготвя за своята сватба и се притеснява за всичко онова, което тепърва ѝ предстои. Режисьор на филма е Фам Нгок Лан, а в главните роли ще видим Минх Чау, Ксуан Ан Нго и др.

„Ку ли никога не плаче“ идва в Neterra.TV+ с награда от Берлин, две отличия от Лас Палмас и награда за най-добър филм от фестивала в Чонджу.

Един личен непоискан съвев: попаднете ли на азиатски филм, от чийто сюжет „лъха“ странност, то непременно го гледайте. Често такива заглавия се оказват бисери, които ще запазите задълго в мислите си.

„Сладки сънища“

„Сладки сънища“ е любопитно заглавие от Нидерландия, написано и режисирано от Ена Сендияревич.

Сюжетът накратко: След смъртта на нидерлански земевладелец започват неочаквано драматични събития. Имотът му остава за младия му незаконен син, чиято майка е индонезийската му прислужница.

„Упадъкът на европейския колониализъм никога не е бил описван по-живо и естетически вълнуващо, както в този приятно циничен филм. След като собственикът на захарна плантация на остров в Индонезия умира след среднощно посещение у прислужницата му, която е негова любовница и майка на незаконния му син, семейството му се сблъсква с безпрецедентни последствия, включително бунт на работниците и разкриване на общество, което никога не е одобрявало чуждото присъствие.

Изучавайки историята от специфична перспектива, „Сладки сънища“ разкрива токсичната природа на неетичната експлоатационна система с интелигентност и стил в този иконичен и въздействащ социален трилър, превръщайки се в странно, но изключително филмомво бижу“ – това пише за филма официално от филмовия фестивал в Солун. В главните роли са Хаяти Азис, Рене Сутендийк, Флориан Мийер и др.

Наградите на „Сладки сънища“ също говорят красноречиво за качествата му: „Сребърен Хюго“ в селекцията за нови режисьори на фестивала в Чикаго, отличие за най-добра актриса (Рене Сутендийк) в Локарно, победител в секция „Режисьори, които да наблюдавате“ в Палм Спрингс и шест награди на националния нидерландски фестивал.

“Mutiny in Heaven: The Birthday Party“

Още един филм от Международния филмов фестивал в Бургас, който ще можете да гледате на платформата Neterra.TV+ и на който ще обърна по-специално внимание, е документален. Става дума за “Mutiny in Heaven: The Birthday Party“ на Иън Уайт.

Това е първият филм, който разказва в цялост историята на една от най-ценните и влиятелни ъндърграунд групи – The Birthday Party. Разказан от членовете на оригиналната банда, този филм се гмурва дълбоко в психиката на формацията, проследявайки как Ник Кейв и съучениците му шокират публиката с изпълненията, крясъците, готическия хорър и анархисткия си начин на живот.

Във филма са включени невиждани досега архивни материали, анимационни добавки, както и вълнуващи кадри от живи изпълнения.

Фестивалът онлайн

Най-доброто от Международния филмов фестивал в Бургас ще намери своята онлайн аудитория чрез Neterra.TV+, а филмите, които ще бъдат представени, си заслужават.

Този фестивал се развива отлично и с годините добавя все повече качество и стойност, така че разгледайте заглавията от специалната селекция и си вземете част от Бургас с вас. Защото за хубавото кино няма задължително време и място – то носи своите послания навсякъде и по всяко време.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *