Лив Улман и нейната къща от спомени 

Ако не сте гледали Лив Улман в поне един шведски филм, по възможност дело на Ингмар Бергман, то задължително трябва да поправите това. Лив Улман е и най-популярната норвежка звезда в шведското и световното кино. Утвърдила се като театрална актриса, тя дебютира в киното 20-годишна в края на 50-те години на миналия век.  

За най-запалените киномани обаче Улман ще остане една от най-големите музи на великия Ингмар Бергман. Улман е най-младата актриса от така наречената „школа“ на Бергман от златните му години след Хариет Андершон, Биби Андершон и Ингрид Тулин. Лив Улман прави фурор на театралната сцена в „Нора“ на Ибсен, а малко след дебюта си на голям екран печели световна слава след ролята си в „Персона“, който е едва петият й филм и е дело на Бергман. Двамата работят по пет филма, като „Персона“ дава началото на една силна и продуктивна кариера за нея и връзка за двамата. 

Гледайте филма на Георги Тошев „Лив Улман: Къщата на спомените“ в Neterra.TV+

Лив и Ингмар 

Родена в Норвегия Лив Улман е космополитна личност от малка, тъй като пътува страшно много с родителите си. Осло й става тесен, по нейни думи и тя заминава за Швеция, където се среща с Биби Андершон – нейна приятелка и актриса. Биби пък я запознава с Бергман, който забелязвайки приликата между двете решава да направи филма „Персона“ с тях.  

Макар Бергман да се държи хладно и дръпнато с Лив всички твърдят, че той я харесва не просто като актриса за филмите си. Двамата започват връзка, докато снимат „Персона“, а в годината на излизане на филма се ражда и дъщеря им Лин Улман, която днес е известен журналист и писател.  

Ревност

Връзката на Бергман с Лив Улман продължава 5 години, в които той е силно ревнив, не й дава да се вижда с други хора и дори я държи с вечерен час. Тези неща тя описва по-късно в автобиографията си, като признава, че дори днес, когато Бергман вече го няма неговите правила са дефинирали живота й.  

Двамата снимат още два филма, докато са заедно – „Часът на вълка“ и „Срам“. Но и след като се разделят продължават да работят заедно. Така се появяват , „Шепот и викове“, „Сцени от един семеен живот“ и „Есенна соната“. 

Сцени от един семеен живот 

Замислен като сериал „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман е излъчен по шведската телевизия през 1973 година, а последният му епизод е гледан от удивителните 3,5 милиона човека – почти половината населението от малко над 8 милионната Швеция.

Явление в шведското кино

Зрителите, притаили дъх пред телевизорите, за да видят последната глава на една революционна драма за отношенията на една двойка. През 1973-а Бергман е на върха на силите си. На прага да навърши 55 години той е звезда на киното в родната си Швеция с огромен международен успех и репутацията на един от най-важните режисьори на своето поколение.

Бергман обича телевизията и Сцени от един семеен живот“ отбелязва завръщането му на малкия екран и първата му оригинална творба, написана и продуцирана специално за малкия екран. 

Филми на Бергман

Преди това Бергман е продуцирал различни неща за телевизия, като пиеси на Аугуст Стриндберг, още през 50-те години на миналия век, така че телевизионният формат не е нещо ново за него. Но „Сцени от един семеен живот“ е първата му оригинална творба специално правена за телевизия. И основната му идея тогава е да направи „красива стока за телевизията“.

Неговата идея беше, че телевизията, с изключение на новините и спорта, се състоеше може би от по-миниатюрни версии на филми. Затова, онова което реши да направи, беше нещо подобно. Така създадеСцени от един семеен живот“ с ясното съзнание, че иска да прилича на някакъв вид сапунена опера. И написа сценария изключително бързо.“, казва Ян Холмберг, главен изпълнителен директор на The Ingmar Bergman Foundation в Швеция. 

Година по-късно се появява филмова версия на сериала – съкратена и обобщена от вече заснетия материал. А сценарият на „Сцени от един семеен живот“ и няколко други произведения на Бергман може да откриете издадени и на български.  

Така се ражда една легенда. Днес „Сцени от един семеен живот“ е модерна класика и независимо дали изберете да гледате шест часовия маратон за разпадането на брака на Мариан и Йохан или по-скоро предпочетете да задоволите нуждата си от скандинавско кино с три часовата версия, която Бергман премонтира за кино – ще усетите вкуса на горчилката, която той с такава прецизност събира и разпределя в умерени дози, за да покаже умирането на една любов.  

50 години по-късно

Близо 50 години по-късно зрителите получиха нова версия на сериала – дело на Хагай Леви и с участието на Джесика Частейн и Оскар Айзък в главните роли. Когато Джесика Частейн получава предложение за ролята тя директно се обръща към Улман, защото двете се познават. Частейн работи с Лив Улман, когато Улман решава да направи филмова версия на класиката на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“ през 2014-а.  „Двете поддържаме връзка оттогава, затова реших да й изпратя имейл, за да й кажа, че съм в процес на работа по нова версия на „Сцени от един семеен живот“. Исках тя да разбере, че аз няма как да играя Мариан, според мен няма никой друг освен Лив, който би могъл да я изиграе. Защото има само една Мариан и това е Лив Улман.“ 

Зад кадър 

Лив Улман решава да ограничи показването си на екран за сметка на това зад кадър. Така от 1992 година се отдава и на режисьорска кариера, като два от заснетите от нея филми са по сценарий на Бергман. Пише книгата си „Промяна“ в годините, когато е на върха на славата – с роли в Холивуд, на Бродуей и в доста европейски копродукции.  

„Госпожица Юлия“, който излиза през 2014 година е може би най-комерсиално известния й филм. В него главните роли са поверени на Джесика Частейн, Колин Фарел и Саманта Мортън, а действието е ситуирано в ирландската област Ферманаг през 1890-та година, а в центъра на сюжета е привлекателната Джули, която е дъщеря на влиятелен англо-ирландски граф. През една лятна вечер тя успява да прелъсти прислужника на баща си Жан. Тайната любовна връзка между двамата бързо се превръща в нещо много по-сериозно… 

Лив Улман: Къщата на спомените – сега в Neterra.TV+

Само преди няколко години Георги Тошев има възможност да се срещне с Лив Улман лично. Така той създава филмът си „Лив Улман: Къщата на спомените“, където Улман говори с журналист за първи път от много време.

Магнетичната актриса, муза и спътница в живота на Ингмар Бергман и много неща отвъд това. Вече може да видите филма на Георги Тошев в Neterra.TV+, а може би след това ще искате да хвърлите едно око на „Персона“ или „Сцени от един семеен живот“. Всъщност, каквото и да изберете от колаборациите на Бергман и Улман няма да сбъркате. 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *