Любов и вино – време е за кино

Каквото и да се опитват да ви внушат, трябва да знаете, че февруари е месецът на любовта и виното. А аз ще добавя – и киното.

А какво може да има в Neterra.TV+ в месеца на виното и любовта? Разбира се, специална селекция от филми! Кино, което да ви разкаже класически романтични истории или малко по-специални сюжети, гарнирани с вино и още нещо.

Вижте какво сме ви подготвили и изберете с кои филми ще преобразите студените вечери и с какви истории ще развълнувате душите си.

Акцентите през февруари

Във всяка уважаваща себе си филмова селекция има определени акценти и февруарската в Neterra.TV+ не е изключение. Започваме обзора на тематичните филми за любовта и виното с четирите заглавия, които можем да наречем „хедлайнерите“ на селекцията.

„Безкрайността“

„Безкрайността“ е италиански филм на режисьора Емануеле Криалезе с Пенелопе Крус, Винченцо Амато, Луана Джулиани и др. Сюжетът ни води през разказ за семейство, полова идентичност и социална трансформация. Клара (Пенелопе Крус) се опитва да спаси брака си с Феличе.

Най-голямото им дете – 12-годишната Адриана, също има своя борба – дълбоко вкоренен сблъсък с пола ѝ. Отричайки се от пола и името си, Адриана става Андреа и иска да бъде възприемана като момче.

Андреа все пак намира утеха в приятелството си със Сара, тъй като и двете се борят по свой начин за приемане в обществото. Клара, затънала в опити да спаси безнадеждния си брак, оставя на заден план нуждите на децата си, а всичко става още по-сложно, когато тя разбира, че съпругът ѝ ѝ изневерява.

„Децата на другите“

„Децата на другите“ е второто заглавие в специалната февруарска селекция на Neterra.TV+, което не бива да пропускате. Филмът е френски и е на режисьора Ребека Злотовски. През 2022 г. бе сред селектираните филми в конкурсната програма на филмовия фестивал във Венеция. В главните роли са Виржини Ефира, Рошди Зем, Киара Мастрояни, Кали Ферейра-Гонсалвес, Яме Котюр, Анри-Ноел Табари и др.

Рейчъл (Виржини Ефира) обича живота си, учениците си, приятелите си, уроците по китара и дори бившия си. Когато се влюбва в Али, тя бързо се сближава с 4-годишната му дъщеря Лейла. Рейчъл започва да се грижи за нея и да я обича като майка… каквато не е все още. А Рейчъл е на 40 години. Желанието ѝ да има собствено семейство става все по-голямо. Прекалено късно ли е обаче?

„Любов на върха на пръстите“

Продължаваме с френските филми и се спираме на „Любов на върха на пръстите“ на Режи Роансар. Историята ни връща назад до 1958 г. 21-годишната Роуз Памфил живее с намръщения си баща, който държи малък магазин. Сгодена за сина на местен монтьор, животът на Роуз сякаш е предопределен да продължи като на всяка домакиня.

Но тя не иска това. Роуз отива на интервю за работа в Нормандия, което обаче преминава ужасно, но разкрива неин неочакван талант – оказва се, че Роуз може да пише изключително бързо на пишеща машина. Новооткритата ѝ дарба ще ѝ даде нови възможности, но тотално ще разбърка личния ѝ живот.

В главните роли ще видим Ромен Дюри, Феодор Аткин, Дебора Франсоа, Беренис Бежо и др.

„Млади завинаги“

Още два филма влизат сред акцентите през февруари. Едният от тях е „Млади завинаги“, който е копродукция между Франция и Италия. Режисьор е Валерия Бруни Тедески, а в главните роли са Надя Терешкевич, Софиан Бенасер, Луи Гарел и др. Сюжетът: В края на 80-те години Стела, Виктор, Адел и Етиен са 20-годишни.

Те полагат изпит за влизане в престижното актьорско училище, създадено от Патрис Шеро и Пиер Роман. Изстреляни на сцената на живота с пълна скорост, те ще преживеят страст и любов, животът им ще се преобърне, но и ще ги срещне с първата им житейска трагедия.

vino i liubov - vreme za kino
Кадър от филма „Млади завинаги“

„Млади завинаги“ е селектиран за състезателната програма за „Златна палма“ на кинофестивала в Кан през 2022 г.

„Палми в снега“

Последният акцент, на който ще обърна малко повече внимание, е испанският филм „Палми в снега“ на режисьора Фернандо Гонсалес Молина. Романтичната драма ни среща с Килиан – млад мъж, който никога не е напускал планините Уеска.

През 1953 г. той пътува до остров Фернандо По в Екваториална Гвинея, където е бил роден, за да работи в какаова плантация с баща си и брат си. Годините, прекарани на този остров, ще го изправят срещу възмъжаването и помъдряването, но и срещу болката и загубата.

В главните роли са Марио Касас, Адриана Угарте, Макарена Гарсия, Ален Ернандес, Берта Васкес и др.

Останалите филми в месечното предложение за февруари

Всъщност селекцията за месец февруари е толкова богата, че направо е грехота да не спомена и другите заглавия. 20 филма общо влизат в селекцията, а мнозинството е от Франция, което е напълно логично, защото все пак става дума за любов и кино.

Сред по-впечатляващите френски заглавия са „Жената на моя партньор“ с Жан Дюжарден, „Измяна“ с Леа Сейду, комедията „Лоло“, режисирана от Жули Делпи, която е в и главната роля, „Перфектен план“ с Даян Крюгер, „Призраците на Исмаел“ със звездите Марион Котияр и Шарлот Гейнсбур и „Сент Амур“ с Жерар Депардийо.

Извън френските филми определно си заслужава да видим италианския „Всеки божи ден“ на Паоло Вирзи, както и „Историята на жена ми“ на режисьорката Илдико Ениеди, който бе селектиран в състезателния конкурс на фестивала в Кан през 2021 г.

Всичко е ясно – ако ви звучи клиширано, че февруари е месецът на любовта, то можете просто да го префасонирате и да добавите „и киното“. Така всичко ще си дойде на мястото. Специалната селекция в Neterra.TV+ ви дава възможност да гледате тематично европейско кино, посветено на човешките взаимоотношения – някъде по-драматично, друг път съвсем комично. Както е и в любовта, нали така?

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *