Поглед към Десетилетие на българското кино – част 2

Дом на киното, с подкрепата на Столична община, насочва поглед към българското кино, като се опитва да селектира неговите най-добри постижения от последните десет години. А Neterra.TV+ се присъединява към инициативата и предоставя пространството си, за да направи достъпа до нея максимално лесен и приятен.

Цялата селекция може да се гледа в Neterra.TV+, а ние ви представяме още пет заглавия от каталога „Десетилетие на българското кино“.

Слава

Втори филм от проекта на режисьорския дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Идеята на двамата е да направят трилогия с различни истории, вдъхновени от безумни ситуации в родната действителност. Първият им филм „Урок“, освен, че спечели много награди, беше едно от най-приятните неща за гледане в годината на своето излизане. „Урок“ проследяваше историята на учителката, която един ден влиза и обира банка.

Филмът пълни дупките с измислена и алтернативна версия на събитията. Абсолютно същият актьорски състав, но с разменени места се завръща за „Слава“. Този път историята е за кантонера, който намира милион лева на линиите и решава да ги върне на държавата. А тя му се отплаща като му подарява часовник Слава. Всичко се обърква оттам насетне и поражда една горчиво-сладка и безумно абсурдна история.

Мисия Лондон

Романът на Алек Попов и неговата киноадаптация станаха нарицателни за българската народопсихология отвъд границите на родното. С хумор, хипербола и ситуации присъщи на жанра на абсурда, Алек Попов описва приключението на един български посланник в Лондон, нагърбен с почти невъзможна мисия – аудиенция при кралицата.

кино
Кадър от филма „Мисия Лондон“

Амбициозни президенши, крадци на лебеди и всякакви други безумни персонажи се преплитат в комедия, която ще ви докара до сълзи. Стига да не сте тънкообдни. Но ние вярваме, че не сте.



Лора от сутрин до вечер

Димитър Коцев-Шошо описва, по неговите думи, перфектната жена в романа си „Лора от сутрин до вечер“. Малко след излизането на романа се появява филм. Филмът е нискобюджетен и е сниман почти подръчни материали и хора. Но му се получава добре.

кино
Кадър от филма „Лора от сутрин до вечер“

Историята проследява Лора – градска дама с душа на бохем, която се забърква в схема за обир и конспирация. Всичко започва с една нелепа среща и денят на Лора се превръща във въртележка от безумни ситуации, за да доведе до финал.

Възвишение

2017-а беше доста приятна за българското кино, защото на екраните се появи този филм. Адаптиращ романа на Милен Русков, с оригиналния вече остарял български диалект, „Възвишение“ проследява пътя на двама хайдути, които трябва да доставят писмо на Левски. Те са част от малката чета на Димитър Общи и взимат участия в Арабагонашкия обир.

Диляна Попова в Love.NET

Разбира се, историята е измислена и само стъпва на реални събития, но филмът и романът са толкова чудесни и забавни, че двата часа, които ще отделите ще мина бързо. Всичко е допълнено от страхотната музика на Петър Дундаков и изпълненията на Алек Алексиев и Стоян Дойчев в главните роли.

Love.net

Обръщаме поглед към далечната 2011-а, когато българското кино се опитваше да върви по стъпките за западните му събратя. Love.net е един от успешните такива опити. Сюжетът проследява множество истории на двойки и тройки, запознали се онлайн. Но не в романтичния смисъл на думата.

Love.net хваща бума на първите социални мрежи и най-вече на сайтовете за запознанство, за да покаже как нещата могат да се случат и зле, и добре, и да станат тясни и неприятни. Като кофти бельо, в което си се напъхал някаква вечер и не можеш да свалиш.

За друга част от филмите, може да прочетете в Поглед към Десетилетие на българското кино.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *