Юни: Време е за детско и семейно кино

Лятото идва, макар и доста по-дъждовно, отколкото сме си го представяли. С него пристига и голямото лятно чудене какво да правим с децата, как да ги забавляваме по време на ваканцията и как да забавляваме и себе си. Ако и на вас ви предстои „празен“ юни или пък обичате да събирате идеи, с които да сте винаги подготвени, когато трябва да се прави „нещо“, то в Neterra.TV+ има страхотни филмови предложения за месеца. С тях ще можете да съберете цялото семейство и заедно да гледате филм, който ще хареса и на по-малките, и на големите деца, но и на техните родители.

ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ! УРА!

В тази категория попадат четири филма от Франция или френски копродукции и един от Русия. „Време на тайни“ (2022) разказва за Марсел Паньол, за когото предстои последната лятна ваканция, преди да започне гимназията. Той ще се завърне в Прованс, където ще усети първите любовни трепети. Филмът е френски и е на режисьора Кристоф Баратие.

„Пинокио“ (2019) пък е заглавие, което не трябва да пропускате за нищо на света. Всички знаем кой е Пинокио, но тази екранизация на приказката на Карло Колоди за татко Карло и неговата дървена кукла ще ни разкаже историята по неочаквано реалистичен начин. Режисьор на филма е Матео Гароне, а в главните роли са Федерико Йелапи, Роберто Бенини, Роко Папалео и др. Филмът има две номинации за „Оскар“ през 2021 г. – за Най-добър дизайн на костюмите и за Най-добър грими прически.

Третото заглавие от категория „ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ! УРА!“ е „Ваканцията на малкия Никола“ от 2014 г. Сърдечният детски филм на режисьора Лоран Тирара разказва за малкия Никола и пакостите, които извършва, когато отива с родителите си на море.

Руското предложение в тази категория е със заглавие „Болшой“ (2017) и е подходящо за малко по-големи деца – над 12-годишна възраст. В него се разкрива тежкото ежедневие на руските момичета, които учат балет, а историята на едно от тях е разказана на фона на музиката на великия Чайковски. Режисьор на „Болшой“ е Валерий Тодоровски.

Последното заглавие в категорията е „Цар“ (2022). Филмът разказва за Алекс и Инес – брат и сестра, при които един ден идва малкото лъвче Цар. То е успяло да избяга от трафиканти на диви животни, а сега децата трябва да се погрижат за него. Режисьор е Давид Моро.

НА ФОКУС

Това е категорията, в която филмите са доказани заглавия и първокласни хитове от последните години. Започваме с „Крадци от магазини“ (2018), който разказва за група от покрайнините на Токио, които живеят чрез дребни кражби. Арестуването на един от тях обаче ще промени живота им завинаги. Режисьор на филма е Хирокадзо Корееда, а продукцията е номинарана за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Следва филмът „Алкарас“ (2022) на Карла Симон. За него ви споменахме при обзора на филмите от програмата на София Филм Фест и още тогава отбелязахме, че филмът си струва да бъде гледан.

„Брат и сестра“ (2022) на Арно Деплешен разказва за Алис и Луи. Те не са си говорили от 20 години, но смъртта на майка им принудително пресича отново пътищата им. „Паралелни майки“ (2021) пък ни среща с Джанис и Ана, които се сближават в родилния дом. Срещата им ще промени живота и на двете завинаги. Режисьор е Педро Алмодовар, а в главните роли са Пенелопе Крус (номинация за „Оскар“ за Най-добра главна роля), Милена Смит и др.

Последният филм от категория „НА ФОКУС“ е комедията „Невинният“ (2022) на режисьора Луи Гарел. Гарел разказва отчасти лична своя история, показвайки бунта на Абел срещу брака на майка му с един затворник.

РОДИТЕЛИ

Както става ясно от името на категорията, тук ще откриете филми, посветени на родителската тематика. В „Една хубава утрин“ (2022) на Миа Хансен-Льове например, ще станете свидетели на страстната връзка между млада жена и неин стар приятел, които се срещат точно в момент, в който тя се опитва да намери добър старчески дом за баща си, както и да отглежда 8-годишната си дъщеря. „Безкрайността“ (2022) е филм на Мануеле Криалезе отново с Пенелопе Крус, в който историята се развива през 70-те години в Рим, а героинята на Крус отглежда трите си деца.

Друг филм от категорията „РОДИТЕЛИ“ е комедията „Естествен левак“ (2021) на режисьора Салваторе Алока, в която ще се срещнем с овдовяла майка, мъчеща се да нахлуе в света на професионалния футбол заради своето 12-годишно момче. „Кръстоносният поход“ (2021) е комедия, режисирана от Луи Гарел. В нея сюжетът ни запознава с Абел и Мариан, които правят странно разкритие – 13-годишният им син Жозеф е продал тайно различни семейни ценности, за да финансира мистериозен проект. „Затваряме“ категорията с драматичния трилър „Дъщерята“ (2021) на Мануел Мартин Куенка. Сюжетът: 15-годишно момиче е бременно. Налага се да бъде приютено от двама души, с които момичето сключва доста странно споразумение.

ДЕЦА

Четвъртата категория от предложенията на Neterra.TV+, е озаглавена „ДЕЦА“, а филмите в нея са от всякакви жанрове. „В къщата“ е филм от 2012 г., режисиран от големия френски режисьор Франсоа Озон. В него ще станете свидетели на това как едно есе от 16-годишен ученик може да върне ентусиазма към професията на учителя, на когото е посветено.

Следващият филм е „Фамилната къща“ (2017) на Аугусто Форнари. Комедията разказва за трима братя и една сестра, които продават фамилната си къща, докато баща им е в кома. Той обаче се събужда изненадващо и сега те трябва да крият от него за продажбата. „Линията“ (2022) пък е драма, режисирана от Урсула Майер. Сюжетът разказва за 35-годишната Маргарет, която е ударила майка си и затова е с 3-месечна ограничителна заповед. Невъзможността да доближи дома си на повече от 200 м кара Маргарет още повече да иска бъде там.

„Мустанг“ е турски филм от 2015 г. Режисьор е Дениз Гамзе Ергювен. Сюжетът: пет сестри, чиито родители са починали, имат съвсем невинна среща с няколко момчета. Заради нея леля им ги заключва и започва да им урежда бракове. Сестрите обаче решават да се разбунтуват.

Обзорът на специалната селекция за месец юни завършва с „Капернаум“ (2018) от Надин Лабаки. Филмът е с номинация за „Оскар“ за най-добро чуждоезично заглавие и печели три награди от фестивала в Кан през 2018 г. „Капернаум“ разказва за 12-годишно ливанско момче, което съди родителите си в знак на протест за тежкия живот, който са му отредили.

Юни точно започна – време е да си изберете кои филми от специалната селекция на Neterra.TV+ ще гледате този месец. Ако вярваме на месечната прогноза за времето – най-добре ще е да гледате всичките, за да се разнообразявате от дъждовните дни и вечери.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *