България постигна най-доброто си класиране по медали за XXI век

XXXIII летни олимпийски игри в Париж 2024 се оказаха най-успешните за България през последните две десетилетия, а що се отнася до класирането по нации – най-добрите през XXI век. Спечелените общо 7 медала (3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови) са най-много след Атина 2004, когато имахме 12 (2-1-9).

Преди три години – в Токио, българските олимпийци извоюваха с един бронзов медал по-малко (3-1-2). А преди това имаше три издания на игрите с доста плачевни призови класирания – 5 отличия в Пекин 2008 (1-1-3) и по 3 в Лондон 2012 (0-2-1) и Рио де Жанейро 2016 (0-1-2).

Златните момчета в българския спорт

Забележително е, че в Париж беше прекъсната и 12-годишната тенденция медали за България да печелят само жени. И бе сложен край на 20-годишната суша, в която нямахме олимпийски шампион при мъжете в който и да е спорт.

Сега се люшнахме към другия полюс – и тримата ни златни медалисти са мъже. Борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов и щангистът Карлос Насар.

Златният медалист Магомед Рамазанов, снимка: БОК

Другите четири отличия бяха поделени поравно – сребро взе гимнастичката Боряна Калейн, а бронз – таекуондистката Кимия Ализаде, щангистът Божидар Андреев и боксьорът Хавиер Ибанес.

Преди тях последният мъж, който спечели олимпийски медал за България бе бронзовият медалист в бокса от Лондон 2012 Тервел Пулев. А последният шампион бе покойният щангист Милен Добрев в Атина 2004.

Призови класирания в Топ 10

Прави впечатление също така, че малобройната група от 46 български спортисти постигна и много призови класирания в Топ 10 – цели 15 пъти, освен медалистите. Това прави общо 22 влизания в челната десетка – над 50% успеваемост, защото квотите ни бяха 42, т.е. в толкова дисциплини са участвали наши състезатели.

Сребърната ни медалистка Боряна Калейн, снимка: БОК

На четвърто място се класира ансамбълът по художествена гимнастика. Пети са гимнастичката Валентина Георгиева (на прескок), бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви и боксьорите Светлана Каменова, Станимира Петрова и Рами Киуан.

Шеста е гребкинята Десислава Ангелова, а осми завършиха атлетът Тихомир Иванов в скока на височина и боркинята Биляна Дудова. На 9-о място са плувецът Любомир Епитропов на 200 м бруст; боксьорът Радослав Росенов; борецът Кирил Милов в класическия стил; и джудистите Ивайло Иванов и Марк Христов. А сабльорката Йоана Илиева е 10-в турнира по фехтовка.

Българският ансанмбъл по художествена гимнастика, снимка: БОК

Така 22-рото участие на България в летни олимпийски игри се превърна в 18-ото поредно със спечелен поне един медал. От първия – бронза на боксьора Борис Георгиев-Моката в Хелзинки 1952, страната ни не е пропускала да се запише сред призьорите всеки път (изключение е бойкотираната по нареждане на СССР олимпиада в Лос Анджелис 1984).

Със седемте медала от Париж 2024 цялата ни олимпийска колекция вече включва 231 медала от летните игри. От тях 57 са златни, 89 са сребърни и 85 са бронзови.

Второ място по медали на Балканите

А в класирането по нации тези 7 отличия във френската столица отредиха на България 26-о място сред всички 91 страни (включително Отбора на бежанците и неутралните спортисти от Русия и Беларус), взели поне по едно отличие.

Нашата делегация е една от едва 28-те, завоювали по три или повече титли. И ако се направи разбивка само на призьорите от балканските държави България ще заеме второ място в една такава класация, отстъпвайки единствено на Румъния (3 златни, 4 сребърни, 2 бронзови медала). По-назад са Сърбия, Хърватия, Гърция, Турция, Словения, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Черна гора.

Българските знаменосци – златните медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков, по време на закриването на Олимпийските игри в Париж, снимка: БОК

26-ото място в Париж е най-предното през XXI век. Преди това, на игрите в в Сидни 2000, с 5 титли, 6 сребърни и 2 бронзови медала България бе №16 от 80 страни. Оттогава само веднъж попадна в Топ 30 – в Токио 2020 (точно 30-о място).

Снимка: БОК

Исторически най-предното класиране си остава, и най-вероятно дълги години ще е така, това в Сеул 1988, когато с 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови страната ни завърши на 7-о място.

Останалите медалисти от Париж 2024

Иначе на първо място в Париж 2024 за четвърти пореден път станаха САЩ, които буквално до последния миг водеха битка с Китай. В крайна сметка във финалния двубой на игрите – мача за златото в женския баскетбол, американките спечелиха драматично с 67:66 срещу Франция и грабнаха 40-ата си титла.

С толкова приключи и Китай, а следващият показател за подреждане е сребърните медали, където САЩ бяха с предимство – 44 срещу 27. Така единствената олимпиада, на която китайските спортисти завършиха като №1, си остава тази в Пекин през 2008 г.

Освен това Щатите спечелиха и най-голям общ брой медали – 126, докато Китай приключи с 91. На трето място по този показател е Великобритания с 65 (14 златни), следвана от Франция с 64 (16) и Австралия с 53 (18).

С 91 Париж 2024 все пак остана под рекорда от Токио 2020, където 93 олимпийски комитета имаха поне по един медал.

63 държави взеха златни медали, а четири спечелиха своите първи олимпийски отличия: Сейнт Лусия (злато и сребро на спринтьорката Джулиен Алфред), Доминика (злато на тройната скачачка Теа Лахонд), Албания (2 бронза на двама натуралирани руски борци – Дудаев и Валиев) и Кабо Верде (бронз на боксьора Давид де Пиня). Исторически първи медал взе и сформираният през 2016 г. Отбор на бежанците в лицето на живеещата в Англия сенегалска боксьорка.

А към Сейнт Лусиа и Доминика се присъединиха още две държави, които вече имат своите първи олимпийски титли – Гватемала (в ловната стрелба на Адриана Руано) и Ботсвана (на спринтьора Летсибе Тебого на 200 м).

Ако сте пропуснали някои от забележителните мигове от вече отминалата Олимпиада в Париж, може да гледате всичко на запис в Neterra.TV

Коментари

Сподели
Журналист, анализатор и коментатор с 35-годишен опит и неугасващ интерес към спорта. Отразявал на място три олимпийски игри, обича да чете и да се среща с интересни хора, а любовта към пътуванията съчетава с посещения на състезания по цял свят.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *