Евро 2024: Прогнози и фаворити

Европейското първенство през 2024 г. се провежда в Германия това лято, за да отбележи средата до следващото Световно първенство. Тази година Neterra.TV отново ще предложи на феновете на футбола възможност да гледат Евро 2024 онлайн, на всякакви устройства, с високо качество и удобни категории.

С най-добрите отбори, изпъстрени по картата на целия континент, ще има някои дългоочаквани мачове между мощни футболни нации, които ще се борят за претенциите си за лидер в Европа.

Англия се смята за фаворит тази година, търсейки първата си евротитла, но трябва само да се върнете назад към юли 2021 г., когато Италия спечели титлата, за да разберете, че всичко може – и вероятно ще се случи – на това състезание.

„Адзурите“ излизаха след неуспех да се класират за Световното първенство през 2018 г. и можеше да не се класират и за световното през 2022 г., което ясно ни подсказва, че можем да очакваме много изненади.

Очакваните фаворити на ЕВРО 2024

Въпреки че никога не е печелил европейско първенство, Англия се смята за фаворит за тазгодишното състезание. Отборът разполага с множество суперзвезди в отбора, включително фаворита за Златната топка Джуд Белингам. Неговият невероятен сезон с Реал Мадрид го прави един от фаворитите за Златната топка през октомври.

Франция е вторият фаворит, гонейки първата си европейска титла от 24 години насам. През тези години националният отбор на Франция успя да стигне до полуфинал и дори финал на това първенство.

Германия е третият фаворит, който играе на родна земя. Германците разочароваха феновете си през последните няколко турнира от Световната купа и достигна полуфинал само два пъти след последната си титла през 1996 г.

Възможните изненади на ЕВРО 2024

Защитаващият титлата си Италия е шестият фаворит, благодарение на трудностите си в квалификациите както за Евро, така и за Световната купа през последните години.

А Грузия, ще направи своя дебют на финалите на европейско първенство в това състезание, като всички се надяваме да ни изненада приятно.

Прогноза по групи

На тазгодишното европейско първенство има 24 нации, разделени в шест групи от по четири отбора във всяка. Първите две страни ще се класират автоматично за фазата на елиминациите.

А ето я и моята прогноза за първите 2 отбора от всяка група, които ще продължат към елиминациите:

Група А на Евро 2024

Германия

Швейцария

Унгария

Шотландия

Германия има отбор с играчи във форма и на родна земя те са в позиция да доминират в тази група. Домакините на Евро 2024 са податливи на динамични, контраатакуващи отбори, но страните в тяхната група не представляват такава заплаха и следователно трябва да успеят да си проправят път с лекота.

Прогноза: Германия ще спечели групата. Швейцария ще се класира

Шотландия може да послужи като боксова круша в процеса. Унгария е малко загадка на Евро 2024, тъй като може както да разочарова, така и да изненада по различни поводи.

Група Б на Евро 2024

Италия

Хърватия

Испания

Албания

Според мен това ще бъде най-интересната група в груповата фаза. Така наречената група на смъртта.

Испания е малко подценена в този турнир и въпреки трудната група, която включва както защитаващия шампион Италия, така и гигантските убийци Хърватия, те трябва да успеят да оглавят групата.

Прогноза: Испания ще спечели групата, Хърватия ще се класира

Група С на Евро 2024

Англия

Дания

Сърбия

Словения

Англия има значителни предизвикателства за преодоляване в това състезание спрямо техните очаквания, но би трябвало да има малко проблеми с групата. Дания също ще успее, тъй като нито Сърбия, нито Словения са голяма заплаха за позицията им.

Прогноза: Англия ще спечели групата  Дания ще се класира. Сърбия може да бъде изненада в някаква степен и все пак да изненада Дания и също да вземе 2ро място.

Група Г на Евро 2024

Франция

Холандия

Австрия

Полша

Франция ще бъде смятана от мнозина за солиден претендент за титлата, а Холандия също може да се похвали с много силен отбор, който може да завърши на подиума. И двата отбора трябва да се окажат в солидна квалификационна позиция без много проблеми.

Прогноза: Франция ще спечели групата , Холандия ще се класира

Група Е на Евро 2024

Белгия

Украйна

Румъния

Словакия

В тази група според мен са ясни първите 2 отбора, тъй като макар нито Белгия, нито Украйна да се борят за титлата на турнира, и двете трябва да си проправят път към фазата на елиминациите.

Белгия обаче беше склонна към сътресения и преди, докато Украйна е създадена да издържа на натиск и последната може да се окаже начело в класирането в края, въпреки че и двете ще напреднат до осминафиналите.

Прогноза: Украйна ще спечели групата, Белгия ще се класира

Група F на Евро 2024

Португалия

Турция

Чехия

Грузия

Дори и да не изглеждат впечатляващо, Португалия има решителност, която често ги кара да напредват повече от очакваното в състезания за елиминации.

С Кристиано Роналдо, който играе в шестия си европейски шампионат, те трябва да стигнат до фазата на директните елиминации, дори ако понякога бъдат изтласкани до ръба от триото смели страни като Турция, Чехия и Грузия.

И тримата други претенденти в тази група имат причина да подкрепят себе си за място на осминафиналите, но мисля, че Грузия има силите да сътвори изненади.

Присъствието само на Хвича Кварацхелия им дава надежда, също така и вратарят Гиорги Мамардашвили, който статистически беше най-добрият вратар в Ла Лига този сезон и ще запази отбора си в мачове в които ще бъдат под натиск от другите отбори.

Прогноза: Португалия ще спечели групата , Чехия ще се класира, Грузия може да бъде изненада.

В заключение

Търсейки своето първо европейско първенство от близо 30 години, Германия има много основания за оптимизъм на родна земя. Техният най-голям ас е плеймейкърът Флориан Вирц, който изведе Байер Леверкузен до непобедим сезон и е в изключително блестяща форма. Той е кандидат за Златната топка на турнира, което дава голям шанс на домакините да спечелят трофея.

Освен това те имат играчи във форма на всяка позиция. Джонатан Тах и Антонио Рюдигер създават страховита централна защита. Тони Кроос играе добре, насочвайки се към своята футболна лебедова песен, а дори Кай Хаверц преобърна ужасната си клубна форма, за да докаже, че може да бъде полезен на отбора. В този германски отбор няма дупки, те играят добре под ръководството на Юлиан Нагелсман и на родна земя трябва да са основен претендент за титлата.

Испания: Dark Horse на първенстовото? 

Зад обсипаните със звезди Англия и Франция и домакините Германия, Испания лети доста под радара в това състезание.

Старши треньорът Луис де ла Фуенте се справи добре, за да въведе следващото поколение от млади звезди. Отсъствието на Гави в халфовата линия ще бъде удар, но всеки отбор, който използва Родри, може да бъде успешен.

Крайният защитник на Байер Леверкузен Алекс Грималдо се радва на възход този сезон и ще се окаже заплаха, а Ламин Ямал ще покаже изключителната си форма от Барселона и на международната сцена.

Стойте далеч от Англия!

Доста невероятно е, че Англия е фаворит за спечелване на това състезание. Казано по-просто, в този отбор има все още някои въпросителни в защитата.

Обаче халфовата линия е силна, като Деклан Райс и Джуд Белингам се считат за играчи от световна класа, а атакуващото трио Хари Кейн, Фил Фодън и Букайо Сака ще бъде страховито, особено с Коул Палмър и Джарод Боуен, които също се присъединяват, но има и такива много въпроси отзад, които трябва да се смятат за застрашаващи шансовете им да вдигнат трофея.

Не пропускайте нито една футболна емоция! Може да гледате всички мачове на живо и на запис, подредени в удобни категории, на всякакви устройства, с перфектна картина, онлайн в Neterra.TV от 14 юли.

Коментари

Сподели
Футболен анализатор, ентусиаст, влогър, блогър и член на футболни клубове Реал Мадрид и Левски. Обича да пътува и опознава нови култури, да спортува, чете, готви и не на последно място да играе FIFA.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *