Обзор от Евро 2024: Безмилостна Германия, новите звезди и прекрасно завръщане за Кристиан Ериксен

Измина първата седмица от Евро 2024. Футболните срещи преминават вече от начални мачове в групите към вече потенциални елиминации. Напрежението в 17-то издание на Европейското първенство започна да се засилва. Предстои да направим бърз обзор на най-инересното от първата седмица, в която Европа е футбол.

Ако по някаква причина сте пропуснали да гледате мачовете на живо, Neterra.TV разполага със записи на всички мачове и спортни предавания от Европейското, подредени в удобни категории.

Ще остане ли Германия фаворит на ЕВРО 2024?

Германците влязоха в турнира с огромни въпросителни над главите си. Отборът не е бил на върха в международния футбол, откакто спечели Световното първенство по футбол през 2014 г.

Имаше проблеми при създаването и завършващите положения и въпреки, че са домакини на турнира, мнозина се съмняват дали страната ще успее да се събере и стигне по-далеч в първенството.

Домакините отговориха на всички тези въпроси, зададени през първото полувреме на мача срещу Шотландия като поведоха с три гола и спечелиха с 5-1.

Младото нападателно трио Мусиала, Вирц и Хаверц безпроблемно контролираше играта в последната третина на терена, създавайки и реализирайки положения по впечатляващ начин.

Като се има предвид новооткритата атакуваща идентичност на Германия и подкрепата от страстните немски фенове, отборът може да бъде приветстван като един от фаворитите  и да стигне докрай.

ЕВРО 2024: Новото поколение е тук

През последните десетилетия се обръщахме към международните турнири, за да гледаме Кристиано Роналдо и други световни звезди, за да им се насладим как представляват страните си.

За Евро 2024 обаче получихме интересен обрат на събитията, тъй като следващото поколение футболисти избухнаха и афишираха появата си на световната футболна сцена.

16-годишният испанец Ламин Ямал, който трябваше да си вземе почивка от училище и да продължи обучението си по време на тренировъчния лагер, стана най-младият играч, дал асистенция в историята на Европейските първенства.

Рекордите говорят сами за себе си, но това, което е още по-впечатляващо е, че тези играчи биват култивирани в победители от много ранна възраст.

Арда Гюлер (Турция) и Франсиско Консейсао (Португалия) вкараха гол при дебюта си на Европейско първенство и изведоха своите отбори до победа във важния откриващ мач от седмицата. Арда Гюлер счупи рекорда именно на Кристиано Роналдо за най-млад голмайстор на Европейско първенство поставен от португалеца през 2004 година.

обзор евро 2024
Франсиско Консейсао снимка: Carlo Bruil/CC BY-SA 2.0

Джуд Белингам (Англия) и Педро Гонсалес също вече се превърнаха в звезди в лигите, които играят. Това показва, че футболът е готов да ни поднесе още едно изключително талантливо поколение, което да ни радва през идните години.

Трудности за Франция, Англия и Хърватия

Англия започна своята европейска кампания срещу Сърбия, като Трите лъва не бяха близо до най-доброто си представяне. Англичаните изглеждаха твърде статични и не успяха да играят свободния си стил на игра, който сме свикнали да виждаме.  Ако не бяха Букайо Сака и Джуд Белингам, отборът можеше да загуби точки в първия мач.

Фил Фодън, който излиза от най-добрия си сезон със своя клуб от Висшата лига – Манчестър Сити, отново беше призрак с фланелка на Англия. Това повдигна въпроса; Може ли талантливото крило да играе извън изключително добре организираната система на отбора на Пеп Гуардиола?

В срещата срещу Дания обаче Трите лъва нямаха този късмет и загубиха точки, като сами (както обикновенно) усложниха нещата за себе си.

Франция, от друга страна, се бореше да завърши своите шансове срещу Австрия. Дори Килиан Мбапе пропусна своя шанс, след като се озова един срещу друг с австрийския вратар. Отборът спечели с 1-0 чрез автогол, отбелязан от Максимилиан Вобер, но това показа неспособността им да бъдат клинични пред вратата.

Франция излесе срещу Холандия и без Мбапе, където срещата завърши и без победител, а Франция загуби точки. Мбапе е звездният голмайстор на отбора от Световното първенство през 2018 г. и контузията му може да се окаже трудно преодолимо препятствие за френската страна.

„Групата на смъртта“ на Евро 2024

Група Б беше наречена „Групата на смъртта“ на Евро 2024, Италия и Хърватия – два тима  в тежка категория се срещат в понеделник (24 юни), борейки се за оставане в надпреварата. Мачът може да гледате на живо онлайн в Neterra.TV. Напомням, че ако нямате възможност да го гледате на живо, в платформата мачовете от ЕВРО 2024 могат да бъдат гледани на запис, в утодно подредени категории.

И двете страни бяха превъзхождани от Испания и докато действащият шампион Италия победи Албания с 2-1, Хърватия успя да завърши наравно 2-2 с албанците.

Това дава предимство на Италия преди техния сблъсък в Лайпциг, като златното поколение на Хърватия е изложено на риск от разочароващо ранно отпадане, ако не успее да спечели.

Хърватия, която достигна съответно финал и полуфинал на Световното първенство през 2018 г. и 2022 г., може да направи няколко промени, докато се бори за оцеляване на Евро 2024.

Едно прекрасно завръщане на терена на ЕВРО 2024

И тук ми се иска да завърша с може би най-хубавата история от първата седмица на Европейското.

А тя е свързана именно с Кристиан Ериксен.

Дори да бъдеш на Евро 2024 е постижение за Кристиан Ериксен. Да вкараш обаче първия гол за Дания на турнира точо 1100 дни, след като получи сърдечен арест и почти не загуби живота си,е просто забележително.

Най-подходящият цитат да завърша обзора на първата седмица е идва точно от Ериксен, който каза:

„Постоянно си мислех, че никога не съм вкарвал гол на Европейско,  нямах нищо друго освен футбол в ума си. Просто бях щастлив да помогна на отбора.“

Коментари

Сподели
Футболен анализатор, ентусиаст, влогър, блогър и член на футболни клубове Реал Мадрид и Левски. Обича да пътува и опознава нови култури, да спортува, чете, готви и не на последно място да играе FIFA.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *