Испания – футболният шампион на Европа

Испания победи Англия с 2-1 в неделя в Берлин, за да спечели отново Европейското първенство. Резултатът беше четвъртата турнирна победа за Ла Фурия Роха, прекъсвайки равенството с Германия за най-много победи в историята.

Шампиони на Европа отново!

Голът, който направи разликата, дойде в 86-та минута, когато Микел Оярсабал вкара центриране в наказателното поле от Марк Кукурела. Англия имаше шанс да изравни минути по-късно при близки удари с глава на Деклан Райс и Марк Гуехи, но и двамата бяха блокирани.

Испания контролираше по-голямата част от първото полувреме, но не успя да отбележи. Това се промени почти веднага във второто полувреме.

Само две минути след почивката испанският нападател Ламин Ямал получи топката от десния фланг. Той атакува средата на терена и даде перфектен пас към Нико Уилямс, който нахлу отляво на наказателното поле. Уилямс стреля  към вратата за преднината от 1-0.

Англия изравни резултата в 73-ата минута.

Букайо Сака, който се движеше отдясно, намери Джуд Белингам в средата на наказателното поле. Белингам върна топката точно извън наказателното поле към стрелящия Коул Палмър, който отправи удар от далечно разстояние към вратата за изравняването.

Но в крайна сметка това не беше достатъчно.

„В еуфория съм. Наистина съм щастлив. Заслужавахме го“, каза Уилямс след мача. „Нашите родители, феновете, всички, които ни подкрепяха всеки ден. И ето ни, европейски шампиони. Толкова сме щастливи и искаме да продължим и да отидем на Световното.“

Резултатът от неделя е кулминацията на един невероятен турнир за Испания. Ла Фурия беше непобедена в седем мача и отбеляза 15 гола, като допусна само четири. Това беше и момента на звездата Ямал, 17-годишния нападател, който стана най-младият играч, който някога е вкарвал на Европейското със своя шут срещу Франция на полуфиналите.

„Той е фантастичен играч“, каза капитанът на Англия Хари Кейн миналата седмица.

На 17 години да направи това в турнир като този говори много за него. Можете да видите, че той играе без страх, със свобода, забавлявайки се. Той ще бъде един от най-трудните играчи в мача. Искам да го поздравя за това, което направи досега.

Хари Кейн

Англия отново не успя да спечели първото си европейско първенство и първия си голям трофей, откакто спечели Световното първенство през 1966 г. Отборът на Гарет Саутгейт завърши като подгласник на турнира, отложен заради Covid през 2020 г. през 2021 г., губейки от Италия след изпълнение на дузпи.

Карвахал ще се намеси ли в битката за Златната топка?

Дани Карвахал, Начо и Хоселу бяха короновани за шампиони на Европа за втори път в рамките на два месеца, като добавиха титла от Европейското първенство към подвизите си в Шампионската лига с Реал Мадрид.

След прекрасния сезон на Карвахал, който спечели почти всчико по пътя си и винаги играеше на най-високото ниво, определено ще бъде един от претендентите за Златната топка. Карвахал се доказа и продължава да се доказва като най-добрия десен бек за всички времена.

Магическия сезон на Карвахал:

🏆 Победител на Евро 2024

🏆  Победител в Шампионската лига

🏆  Победител в Ла Лига

🏆  Носител на Суперкупата на Испания

🏆⚽️ Гол на финала на Шампионска лига

🏆🥇 Играч на мача на Шампионска лига.

Европейските му титли до сега:

🏆 6 пъти Шампионска лига на УЕФА

🏆 4 пъти Суперкупа на УЕФА

🏆 1x UEFA EURO

🏆 1x Лига на нациите на УЕФА

С това приключваме обзорите и прекрасното Евро 2024. Ако сте пропуснали някои от интересните мачове по време на ЕВРО 2024, може да гледате вичко на запис в Neterra.TV. Поемаме си дъх в очакване на Световното по футбол през 2026-та в Америка! До скоро!

Коментари

Сподели
Футболен анализатор, ентусиаст, влогър, блогър и член на футболни клубове Реал Мадрид и Левски. Обича да пътува и опознава нови култури, да спортува, чете, готви и не на последно място да играе FIFA.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *