Най-интересното от четвъртфиналите: Испания, Франция, Англия и Нидерландия си осигуряват места на полуфиналите.

Сцената е готова за наелектризиращ публиката полуфинален сблъсък между четири европейски сили, обещаващ повече драма, високи залози и запомнящи се моменти в стремежа за слава на Евро 2024.

Испания – Германия

Във вълнуващ четвъртфинален сблъсък от Евро 2024 на Щутгарт Арена Испания победи страната домакин Германия с драматична победа с 2-1 в продълженията. Двубоят, дългоочакван като битка между най-добрите отбори на Европейското, държа феновете на ръба до последните минути.

Испания доминираше в ранните етапи, пропилявайки няколко шанса, преди Дани Олмо да преодолее задънената улица шест минути след началото на второто полувреме с клиничен завършек в долния ъгъл на вратата. След постоянните усилия на Германия, резервата Флориан Вирц пък изравни резултата в 89-ата минута за да отиде мача в продължения.

При вече почти предстоящи дузпи в 119-ата минута резервата Микел Мерино стана герой на Испания, като отбеляза с глава след центриране на Олмо, осигурявайки им място на полуфиналите. Победата обаче взе със себе си и някои жертви, тъй като крайният защитник Дани Карвахал получи втори жълт картон в края на продълженията и ще пропусне следващия мач заедно с централния защитник Робин Льо Норманд. При контакт с Педри Тони Кроос контузи младия халф, което ще доведе до отсъствието на един изключително важен за Испания играч от терените за неопределено време.

Малко по-късно бяхме свидетели на още една битка на футболни гиганти: Франция – Португалия

Франция се наложи над Португалия благодарение на една сбъркана дузпа след нулево равенство и продължения. В мача Жоао Феликс от Португалия уцели гредата с единствения пропуск, позволявайки на Тео Ернандес от Франция да подпечата победата с 5-3 с решаващ точен удар в горния ъгъл на вратата.

Резултатът бележи края на бляскавата еврокариера на Кристиано Роналдо, тъй като 39-годишният играч се сбогува с международната надпревара като част от отбора на Португалия. Въпреки усилията им, включително успешната дузпа на Роналдо и здравата защита, те не успяха при дузпите.

Франция, водена от селекционера Дидие Дешан, демонстрира здрава защита по време на турнира, допускайки само един гол от повторена дузпа от поляка Роберт Левандовски. Със способността си да постигат резултати, Les Bleus стигнаха до полуфинален сблъсък срещу Испания в опита си да добавят трета титла от Европейското първенство към своите триумфи през 1984 и 2000 г.

Четвърт финалите приключиха в събота, когато и последните два отбора подпечатаха билетитеси за полуфиналите.

Англия показа още едно колебаещо се представяне, но запази самообладание и успя да отстрани Швейцария при изпълнение на дузпи, докато Нидерландия отбеляза два късни гола в бърза последователност, за да преодолее Турция.

Англия и изкуството да си посредствен

Четирите останали нации на Евро 2024 поеха по различен път към полуфиналите. Испания използва актуализираната си версия на тики така, за да надмине опонентите си. Франция разчита на здравата си задна линия (само един допуснат гол). А динамичната атака компенсира недостатъците в защитата на Нидерландия.

А ето я и Англия, която полага едно трудоемко представяне след друго такова, за да завърши някак си на първо място в групата и да спечели два мача от елиминациите, за да стигне до  полуфинала. Трите лъва бяха самата дефиниция на посредственост на Евро 2024, правейки само санитарния минимум и малко повече, за да напреднат толкова далеч в турнира. Два гола и една победа бяха достатъчни на англичаните да оглавят групата си, в която бяха отбелязани само седем гола сред четирите нации.

Много късен удар на Джуд Белингам срещу Словакия на осминафиналите, след като Англия беше напълно надиграна, проправи пътя за нова победа, която беше доста неубедителна. Четвъртфиналът в събота видя отбора на Гарет Саутгейт да се препъва, преди да изравни чрез Букайо Сака, използвайки късмета си срещу авантюристичната Швейцария в продълженията и в крайна сметка спечели след изпълнение на дузпи.

Колекцията от прехвалени звезди на Англия би ви накарала да се чудите как такава невзрачна страна успя да стигне до полуфиналите след пет посредствени изяви?

Приказка за два нидерландски отбора в една игра

През 1988 г. Роналд Куман беше капитан на Нидерландия и спечели Европейското първенство в Германия, което остава единственият път, когато нидерландците са печелили голям международен трофей. Тридесет и шест години по-късно Нидерландия е на прага да стигне отново до финала, като Куман бди от тъчлинията като мениджър на отбора.

Нидерландия влезе в съботния четвъртфинал с голяма увереност, след като разби Румъния с 3-0 в предишния кръг. Очакванията бяха, че динамичната нидерландска атака, водена от двустранната заплаха на Мемфис Депай и Коди Гакпо, ще предизвика бунт срещу Турция. Но мрачното представяне в първите 45 минути накара турците да овлязат в почивката с преднина, благодарение на гола на Самет Акайдин в 35-ата минута.

Осъзнавайки, че мачът се изплъзва, Куман извади Вегхорст, голмайсторът на отбора срещу Полша в първия им мач, вместо неефективния Стивън Бергвайн в началото на второто полувреме. Това се оказа и повратната точка в мача.

Едрият нападател на Бърнли осигури на Нидерландия подкрепа в предни позиции и неговите съотборници започнаха да го търсят редовно с пасове, но и с движението си увличаше защитата на Турция. След като Вегхорст привлече вниманието на централните защитници на Турция, нидерландците започнаха да се налагат повече през второто полувреме, особено по двата фланга.

В крайна сметка те поведоха с два гола в рамките на шест минути. Центриране на Депай от къс ъглов удар намери защитника Стефан де Фрай, който отбеляза със силен удар с глава, а опасното ниско центриране на Дензъл Дъмфрис в наказателното поле беше избито от турчина Мурт Мулдур, докато беше под силен натиск от Гакпо и си отбеляза автогол.

След това нямаше връщане назад за по-неопитните турци. 

НАЙ-ДОБРИЯТ МОМЕНТ ОТ ДЕНЯ

Преди три години във финала на Евро 2020 на стадион Уембли, Букайо Сака не успя да реализира при дузпите, докато Италия победи Англия и спечели трофея. Сака беше изправен пред грозни расистки обиди онлайн. Три години по-късно крилото на Арсенал вкара гол за да изравни мача , а при изпълнението на дузпите отново беше безкомпромисен и заслужено взе наградата за играч на мача, за да помогне на страната си да победи Швейцария.

Поглед напред

След двудневна пауза Евро 2024 се завръща във вторник, когато Испания се изправя срещу Франция в Мюнхен в първия от двата полуфинала. Испанците бяха най-класния отбор на турнира, докато французите успяха да напреднат в надпреварата, без да изглеждат толкова впечатляващи.  

При нормални обстоятелства Испания би се смятала за фаворит. Но Ла Роха ще бъде без плеймейкъра на Барселона Педри (контузия в коляното), докато титулярният централен защитник Робин Льо Норман и влиятелният краен защитник Дани Карвахал са наказани. Тези отсъствия може да са достатъчни за Les Bleus най-накрая да покажат най-доброто от себе си на този турнир.

Остава да разберем, а вие можете да проследите мачовете от полуфиналите на живо или завпис, с високо качество на картината в Neterra.TV!

Коментари

Свързани:
Сподели
Футболен анализатор, ентусиаст, влогър, блогър и член на футболни клубове Реал Мадрид и Левски. Обича да пътува и опознава нови култури, да спортува, чете, готви и не на последно място да играе FIFA.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *