Обзор от Евро 2024: Auf Wiedersehen на груповата фаза и Willkommen на елиминациите

Груповите фази са любимата ми част от големите турнири.

Да, те не са с толкова високи залози колкото елиминациите, но аз ги обичам, защото могат да осигурят моменти на невероятна гордост за страни, които обикновено се пренебрегват на международната сцена.

Беше толкова забавно! Auf Wiedersehen на груповата фаза и Wilkommenна елиминациите!

Кой продължава към елиминациите?

Първите 2 отбора във всяка група автоматично се класират за елиминациите. Освен това четирите най-добри завършили на трето място също продължават напред. Класираните отбори включват:

Германия (№1 поставен в група A)

Швейцария (№2 поставен в група А)

Испания (№1 поставен в група B)

Италия (№2 поставен в група B)

Англия (№1 поставен в група C)

Дания (№2 поставен в група C)

Австрия (№1 поставен в група D)

Франция (№2 поставен в група D)

Румъния (№1 поставен в група E)

Белгия (№2 поставен в група E)

Португалия (№1 поставен в група F)

Турция (№2 поставен в група F)

Словения (№3 поставен в група C)

Холандия (№3 поставен в група D)

Словакия (№3 поставен в група E)

Грузия (№3 поставен в група F)

Шотландия, Полша, Сърбия, Хърватия, Унгария, Албания, Украйна и Чехия са елиминирани.

И ето как ще изглеждат осмина финалите:

Швейцария – Италия (29 юни, Берлин)

Германия – Дания (29 юни, Дортмунд)

Англия – Словакия (30 юни, Гелзенкирхен)

Испания – Грузия (30 юни, Кьолн)

Франция – Белгия (1 юли, Дюселдорф)

Португалия – Словения (1 юли, Франкфурт)

Румъния – Нидерландия (2 юли, Мюнхен)

Австрия – Турция (2 юли, Лайпциг)

Но преди да кажем няколко думи за предстоящите елиминации, които вече започнаха, нека направим кратко резюме за груповата фаза и втората седмица на Евро 2024.

Драма в Б група

Очаквано, Германия премина като победител в група А, докато Швейцария също напредна като втори отбор. Дотук толкова скучно.

Но група Б беше различна история!

С победата на Испания над Албания, това остави Хърватия и Италия да се борят за второто място. Хърватия се нуждаеше от победа; Италия просто се нуждаеше от равенство.

Хърватия беше тази, която поведе с 1-0 през второто полувреме, след като Лука Модрич и компания показаха забележителна издръжливост, за да отскочат от неуспешна дузпа. Хърватите също трябваше доста и да се отбраняват за да удържат вълна след вълна от атакуващи адзури – и с 97+ изиграни минути мачът изглеждаше почти спечелен.

Футболните богове дават и футболните богове отнемат!

Италия успя в последната секунда да реализира с удара на Матия Закани.

Лука Модрич беше обявен за Играч на мача, след като голът му го направи най-възрастният футболист, който някога е отбелязвал на Европейско.

Виждали ли сте по-нещастен човек да спечели тази награда?! Защото аз не. Лука изглежда така, както се чувствам аз, когато от любимото ми кафене туко що са ми каза, че , са продали последния шоколадов кроасан.

„Бих искал да продължа да играя завинаги, но вероятно ще дойде момент, когато трябва да закача обувките си“, заключи Лука Модрич, намеквайки за евентуално пенсиониране.

Коя беше най-голямата изненада?

Най-голямата изненада на турнира не беше колко достойни за дрямка бяха Англия и Франция, а колко добра беше Австрия. Във вторник австрийците победиха Холандия, за да оглавят групата на смъртта, включваща още Франция, Холандия и Полша.

Успехът на Австрия може да се дължи на мениджъра Ралф Рангник и неговата отдаденост.

Отборът обаче имаше скромен тон в светлината на всичко, което са постигнали досега.

„Ако победиш Холандия и завършиш на първо място в групата, значи няма как да си много слаб.“ – похвали се халфът Марсел Сабицер след мача.

Кристиано Роналдо – икона

Тъй като Европейското, Олимпийските игри и Копа Америка се случват едновременно, експертите няма да спрат да крещят за Лятото на звездите. Предполагам, че е вярно – най-малкото култът към Роналдо е все така жив.

Снимка: karsten stalpaert/CC BY 2.0

Видяхме доказателство за това на Европейското, когато група фенове се опитаха да изтичат на терена, за да си направят селфи със своя герой. Едно смело 10-годишно дете успя.

Малкият Берат изскочи от трибуните и избяга от организаторите на игрището за да стигне до Роналдо. Роналдо всъщност беше готин с това и весело позира за снимка с младия фен, вероятно защото CR7 е известно, че обича децата.

Коментари

Сподели
Футболен анализатор, ентусиаст, влогър, блогър и член на футболни клубове Реал Мадрид и Левски. Обича да пътува и опознава нови култури, да спортува, чете, готви и не на последно място да играе FIFA.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *