Sofia Documental 2024: Излез от балона

Тазгодишното издание на Международния документален филмов фестивал Sofia Documental ще започне от 28 септември в избрани кина в София, а паралелно програмата ще бъде представена и онлайн.

Как така къде? В Neterra.TV+, разбира се! Онлайн изданието започва на 28 септември и ще продължи чак до 20 октомври, което е добре, защото все още имате достатъчно време, за да се запознаете с програмата и да си изберете заглавия, които ще гледате.

SofiaDocumental онлайн

Ще ви представя основните акценти в онлайн изданието, които в никакъв случай не бива да пропускате. Ще се озовете пред наистина предизвикателни документални заглавия, които ще ви накарат да мислите и да си задавате въпроси. А не е ли именно това една от идеите на документалното кино?

Откриване на Sofia Documental 2024

Откривам селекцията с акценти с откриващия филм за тазгодишния фестивал SofiaDoxumental 2024, а именно – “Без посока“.

Филмът ни среща с три дами от различни части на Европа, които се борят с рестриктивни закони относно собствените им тела в страните, в които живеят. Едната – Робин, трябва да излезе от родината си, за да може да направи аборт. Втората пък търси възможности за инвитро процедури в друга страна, а третата иска да открие държава, в която не е противозаконно да избереш евтаназията.

Официален трейлър на филма „Без посока“

Европа ли е най-свободният континент или именно тук се сблъскват политически и религиозни догми, които водят до абсурдни ограничения? И докъде може да стигне борбата за правото на избор?

На тези въпроси се опитва да отговори режисьорът Елина Псику, която печели “Special Mention“ от Международното жури и от журито за наградата на Amnesty International на фестивала за документално кино в Солун.

Филмът ще бъде достъпен за гледане онлайн на 30 септември от 20:00 ч. в Neterra.TV+

Ружа Игнатова

Без да омаловажавам други заглавия в SofiaDocumental 2024, иска ми се да обърна по-голямо внимание на документалната продукция за криптокралицата Ружа Игнатова.

„Криптокралицата: Вселена от лъжи“ разказва историята на криптовалутата OneCoin. Нейн ръководител и кралица е Ружа Игнатова – в момента най-издирваната жена в света. Ако е жива, разбира се.

През 2014 г. OneCoin се появява с гръмката заявка, че ще убие BitCoin. Инвеститори от цял свят се „хващат“ на въдицата, облечена в красиви думи и обещания за несметни богатства. Те не подозират, че единственото нещо, което ще убият, са собствените си пари и бъдещите си планове. Пирамидата на българката, обявена у нас за Жена на годината през 2014 г., е едно от най-големите финансови престъпления на XXI в.

Според ФБР за последно Ружа Игнатова е забелязана през 2017 г., а светът и до днес се пита – къде изчезна криптокралицата? Жива ли е или отдавна е „платила“ своя дълг. Или пък е сменила самоличността си и дори физиономията си?

Гледайте „Криптокралицата: Вселена от лъжи“ на режисьора Баар Тирми, за да разберете още интересни подробности от историята на жената, успяла да измами целия свят.

За любовта към храната и любовта към другия

Да преминем плавно от темата за измамите към любовта в SofiaDocumental 2024. Любовта към храната, която може да те запази здрав и любовта към неподходящия според близките ти човек.

„Перфектното ястие“ на Александрос Меркурис ще ни покаже нещо, което ние всички много добре знаем, но някак успяваме да го преглъщаме всеки ден, правейки се, че изобщо не ни засяга. А именно – това, с което се храним, директно действа върху здравето ни.

Филмът ни разхожда из Гърция и Крит, където има изобилие от сезонни зеленчуци, зърнени храни, плодове и зехтин. Някога хората от Средиземноморския регион са били защитени от инфаркт с до 90%, сравнено с хората в САЩ.

Днес масово се яде американска бърза храна, а статистиката на заболяванията не е никак добра. Затова и филмът “Перфектното ястие“ ни разказва за силата на качествената храна и зехтина, които могат да действат трансформиращо на телата ни.

За (не)любовта към другия пък ни разказва филмът „Снаха: Дневник на очакванията“ на режисьора Теа Видович Далипи, която разказва своята лична история. Мирсад и Теа са необичайни съпрузи. Или поне според семействата им, защото Теа е хърватка, а Мирсад е ром. Двамата са открили любовта, но ежедневно им се налага да се борят с предразсъдъците не само на близките си, но и на цялото общество.

Може ли да се открие балансът между семейната традиция и персоналната свобода? До каква степен може да се правят компромиси, за да се почитат обичаите, но и да се гради бъдеще с твоите собствени правила?

На тези въпроси ще се опита да даде отговори филмът „Снаха: Дневник на очакванията“ – може би един от най-личните филми на Sofia Documental тази година.

Закриване на Sofia Documental

„Нови новини от друго вкъщи“ е филмът, с който ще бъде закрит SofiaDocumental 2024 тази година, а и този текст. Заглавието е копродукция между Австрия и България, а режисьор е Боряна Венциславова. Филмът е своеобразно „обяснение в любов“ към белгийската авангардна режисьорка Шантал Акерман.

Силно повлияна от филма на Акерман „Новини от дома“, българската режисьорка и художничка заминава за Манхатън и там тръгва по стъпките на белгийката. Поддържайки имейл комуникация с майка си, Бориславова преосмисля връзката „майка-дъщеря“ и изобщо цялото време, в което е израснала, политическите промени и дори най-личните семейни истории.

Закриващият филм „Нови новини от другото вкъщи“ ще бъде достъпен за гледане онлайн на 5 октомври в 20:00 ч. в Neterra.TV+

Както сами виждате, разнообразието в SofiaDocumental 2024 е впечатляващо – политически, социални, лични – в онлайн програмата на фестивала тази година можете да откриете много заглавия на най-различни теми. Но всяко едно ще ви даде нова тема за размисъл и ще ви открие нови хоризонти. Точно това му е хубавото на документалното кино – че ни дава възможност да видим някои истории от различен ъгъл, а с други да се срещнем за първи пъти. Пълната онлайн селекция може да разгледате тук, филмите ще са достъпни за гледане от 28 септември.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *