Sofia Documental в Neterra.TV+ или доказателството за силата на документалното кино

Никога не съм разбирала слабия комерсиален интерес към документалното кино. Всъщност, разбирам го, но не го приемам. Добрата документалистика може да разказва изключителни истории, които са истински, докосващи и не са измислени, за да грабнат вниманието на зрителите. Сюжетите в документалните филми са открити от авторите или пък са „върнати към живот“ от архивите. И човек, ако веднъж усети магията на това „сурово“ кино, винаги се връща към него.

За първи път тази година в Neterra.TV+ имате възможност да гледате отбрана селекция от над 10 документални филма, които са част от фестивала Sofia Documental. Този фестивал е създаден през 2020 г. и цели да показва филми, които под някаква форма обсъждат темата за човешките права и тяхното (не)зачитане по целия свят. Предлагам да ви разкажа за някои от най-любопитните заглавия от Sofia Documental, които можете да гледате в Neterra.TV+, с уговорката, че цялата селекция е наистина много силна.

За пандемията в една болница в Кюстендил

„Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева е искрен разказ за ежедневието в COVID отделението на болницата в Кюстендил. Повече от два месеца Иван Чертов и Златина Тенева снимат на терен (а Илиян Метев монтира паралелно в Англия, тъй като не може да пътува), преживяват щастливите и тъжните човешки моменти в болницата и постепенно започват да помагат на медицинските лица. А те… те са на предела на силите си: както физическите, така и психическите. И въпреки това намират начин и път да се усмихнат, да се пошегуват и да продължат да работят с големи сърца в изключително тежките времена на пандемията.

През 2022 г. „Една провинциална болница“ спечели наградата на екуменическото жури на фестивала в Карлови Вари и бе показан на множество кинофоруми по света. И бе оценен високо, защото успява да ни покаже как са се справяли лекарите всеки ден на онова място, на което всички се надявахме никога да не попаднем.

За порното и неговата кралица

Тя се казва Чели Уилсън и е наричана Кралицата на порното. От края на 60-те до средата на 80-те години Уилсън успява да изгради порно империя и да се превърне в емблематична фигура в САЩ. Тя е гръцка емигрантка с еврейски корени и до ден днешен нейното име се споменава с огромна почит и даже мъничко страх. Защо? Отговорът се крие във филма „Кралицата на порното“.  Ето каква е нейната история накратко: родена в религиозно еврейско семейство в Гърция, Чели е омъжена насила за мъж, когото ненавижда.

След като му ражда две деца, тя се развежда с него, напуска страната през 1939 г. сама и отива в САЩ. И на американска земя личният ѝ живот е далеч от стандартния – тя се омъжва отново, но има връзка и с две жени, които живеят с нея. Тя придобива киносалон, в който първоначално се показват гръцки филми, а след като интересът към тях умира, Чели Уилсън се насочва към порното и това решения ще я издигне на върха.

За ромите, емигрантите и токсичните стереотипи

„Говори Понго“ е документален разказ за Понго, който преди 15 години извежда семейството си от Чехия и започва нов живот в Обединеното кралство. Той е от ромски произход, шофьор на камион е и иска да се спаси от дискриминацията на етническа основа. И макар че семейството му успешно се установява в новата държава, а децата му дори завършват университет, Понго е провокиран от изказване на чешкия президент, в което държавният глава заявява, че ромите не работят. Главният персонаж във филма се ядосва и прави нещо неочаквано – той организира работещите роми, за да покаже нагледно, че генерализиращите стереотипи са токсични във всяка една точка по света. Режисьор на филма е Томаш Краточвил.

За живота в Буча, който продължава въпреки всичко

Украинският град Буча бе един от първите, в които руската окупационна армия се позиционира в началото на войната. Извършените зверства с жителите на града и показните убийства на цивилни граждани, за които стана ясно само ден след като руснаците се изтеглиха от града и украинските военни влязоха в него, потресоха света. И все пак, животът трябва да продължи и филмът „Когато пролетта дойде в Буча“ на Мила Тешяева и Маркус Ленц доказва, че това се случва дори в най-тежките моменти.

Гледайте този филм, за да откриете колко може да бъде силен човешкият дух, след като е преживял най-тежките житейски епизоди. И за да разберете, че отричането на зверствата, случили се в Буча, е недопустим цинизъм.

За борбата за по-светло бъдеще и силата на приятелството

Филмът „Между две революции“ ни разказва за приятелството на Захра и Мария, които заедно учат медицина в университета в Букурещ. Двете стават приятелки, но Захра решава да се върне в родния си Иран, защото усеща, че „вятърът на промяната“ е задухал и трябва да се включи в революцията. Двете с Мария започват да разменят кореспонденция, „запечатвайки“ по този начин времената, в които и Иран, и Румъния се сриват.

Режисьор на документалния разказ, създаден изцяло от архивни кадри, е Влад Петри, а филмът бе една от звездите на Берлинале тази година и дори спечели наградата на FIPRESCI в програма „Форум“.

Какво друго на Sofia Documental в Neterra.TV+?

Сред останалите филми от документалния фестивал, които са в селекцията за Neterra.TV+, ще видим „Седем зими в Техеран“ – разказ за иранската студентка Рейханех Джабари, която е осъдена на смърт за убийството на мъж, опитал се да я изнасили. „Виж какво направих заради теб“ пък е среща с три жени, принудени да станат убийци заради насилствените им връзки. „Ла Сингла“ ще ни запознае с Антония Сингла, която е глуха, но е изкусна танцьорка на фламенко. След като прави революция в света на фламенкото, тя мистериозно изчезва…

И това не е всичко, което можете да гледате на Sofia Documental в Neterra.TV+ – тук ви очакват още историята на двама души, които печелят джакпота от лотарията и с това животът им тотално се променя, както и пътят на електронната музика в Сърбия, белязала поколения наред.

Доброто документално кино е ценност и важен „архиватор“ на човешката история. Именно поради тази причина създаването на документални филми е отговорна задача. Ако все още не сте запалени от „огъня на документалистиката“, то Sofia Documental е едно чудесно начало. След него сами ще търсите документалните филми, защото те носят съвсем различно киноманско удовлетворение.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

Последвай ни