Какво гледаме на Master of Art

Любителите на документалното кино да вдигнат ръка! Аз ще съм първа!

Добре разказаните истории не принадлежат само на художественото кино. В крайна сметка не е ли именно „Киното – животът без скучните моменти“, ако трябва да перифразираме Хичкок. В този смисъл документалното кино е задъхващо и вдъхновяващо. Особено, ако знаете, че непосредствено след приключването на филма ще може да научите още и още, да вкусите, да докоснете човекът, в чийто свят току-що сте били допуснати.

Фестивалът Master of Art

Master of Art е един от множеството любими фестивали, които родната София и околните големи градове, предлагат. Обаче той е единственият филмов фестивал у нас, който залага само и единствено на документално кино. Master of Art e фестивал за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството. Това е седмото му издание.

А този месец до 28 февруари, включително, в платформата Neterra.TV+ може да гледате над 30 пълнометражни и късометражни заглавия. Продукциите, много от които сами по себе си представляват произведения на изкуството, са достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворити от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Гледайте интервюто на Стаси Айви с арт директора на фестивала Master of Art, Найо Тицин: 

Вдъхновяващи истории

Заглавията, които са били на минали издания, но ако сте ги изпуснали тогава може да наваксате сега. „Ван Гог и Япония“ – един филм, който е колкото красив, толкова и информативен. Филмът проследява вдъхновението на Ван Гог от японската култура, природа и изкуства и как това просветление радикално променя начина, по който рисува. Освен с негови творби, великолепна музика и прекрасни кадри, историята е подплатена и с част от писмата му до брат му Тео.

Изключителна селекция за 10 европейски творци
Тази документална селекция разказва за 10 видни европейски творци. Загледайте се отблизо. Кои са те? 

„Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца“. Марина Абрамович е провокативна, различна, смела, тъжна, замисляща… За нея важи най-точното правило за абстрактното изкуство – не трябва непременно да означава нещо, но трябва да говори на сетивата ти. И нейното изкуство прави точно това. Този филм проследява финала на европейското турне на Марина и ретроспективната изложба „Чистачът”. Абрамович се връща в родния си Белград, което се оказва повод за преоценка. Филмът ни кани в света на този творец новатор, за да види зрителят, как се е развивала артистичната ѝ кариера. Предупреждаваме ви – пригответе си кърпички.

Поучителни истории

За почитателите на седмото изкуство е интересно да се запознаят с кариерата на Уинстън Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на XX век и неговата страст към киното във филма „Чърчил и филмовият магнат“. Уинстън Чърчил е бил луд по киното. Преди Втората световна война един от най-влиятелните филмови продуценти, Александър Корда, наема Чърчил. Когато избухва войната, Чърчил изпраща Корда на шпионска мисия в Холивуд с цел Америка да бъде въвлечена във войната. Този филм проследява кратката, но бурна афера на британския министър-председател със седмото изкуство.

Друг документален филм, който очакваме с нетърпение, е Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър“, където зрителите ще се докоснат до интимния свят на британския писател. Под формата на четири филмови есета, филмът разкрива различни аспекти от живота на английския писател и мислител Джон Бърджър. Есетата включват идеи и мотиви от творчеството му с атмосферата на планинския му дом във френския департамент в Савоа. Четири новели, които са емоционални и вдъхновяващи, а едната от тях е режисирана от актрисата Тилда Суинтън.

Трогателни истории

Още два филма от програмата на Master of Art, които според нас не трябва да изпускате. Първо е филмът „Отвъд съвършенството: Пианистът Артуро Бенедетти Микеланджели“. Този музикален и пленителен филм повежда зрителите в света на оцелели апокрифни записи на изпълненията на големия италиански пианист, които той е наредил да бъдат унищожени.

Втората ни препоръка е филмът „Полък и Полък“. Както може да се досетите, разказва за американския художник Джаксън Полък. Това не е просто история за неговото творчество. А изповед за малко познатата връзка между Джаксън Полък и неговия брат Чарлс Полък, останал в сянката на Джаксън. Джаксън и Чарлз са двама художници, въвлечени в обратите на американската история на 20-ти век. Техният център е Ню Йорк. Основната нишка в лентата е кореспонденцията между двамата братя, която поставя под въпрос един мит и извежда един художник от сенките.

Редно е да кажем, че препоръчваме всички заглавия от фестивала. Киното е за обичане и за научаване на нови неща, и попадане в различни светове. А какво по-удобно място да направите именно това този февруари, ако не комфорта на собствения ви дом.

Приятно гледане!

Още от Зорница Аспарухова, ще намерите на този ЛИНК

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *