Том Хидълстън – на 41 и все така секси 

Висок 1.88 см със сини очи, светла коса и излъчване на лорд. Том Хидълстън е от едно новите имена на British finest, които може да гледате, където и както си пожелаете. Кариерата му започва на британската театрална сцена. След това се пренася и на малкия британски екран. А в момента Том е един от искрено желаните британски ергени, които почти всяка дама би лапнала. Не се съмнявайте в това. 

Том Хидълстън и Локи

Хидълстън (едно чудесно интервю с Том) изгрява ярко на холивудската сцена с нещо, за което повечето хора биха нарекли посредствено. Eто тук е уловката. Tой някак успява да избегне ударите на комерсиализма. Актьорът става голяма звезда, след като изиграва Локи – злият двуличен брат на силния, смел и рус Тор, във франчайза на Marvel „Отмъстителите“. Много от феновете на комикси искрено предпочитат Локи пред Тор. Познавайки прекрасните актьорски умения на Хидълстън, никак не се учудваме от това.

До скования, голям като канара и размахващ нелепо чук Крис Хемсуърт, Хидълстън, макар и с рога на главата в някои моменти, стои като британски лорд, който пие чаша чай в добре облечен костюм. Това е известно, както на Marvel и Кенет Брана, така и на публиката. След първата част на филмите за Тор и първите „Отмъстители“, Локи се превръща във всенароден любимец на публиката, която предпочита този тип жанрови филми. Такъв е и до сега, макар вече да не участва във филмите за Тор, но пък да се сдоби със собствен сериалИ може би заради чара му или заради дълбоките сини очи, всяка лошотия, която върши в голямата вселена на комиксите, някак му е простена. 

Том Хидълстън и вампирите

Иначе, ако сте ценители на киното, забравете Локи за малко и обърнете поглед към много по-добрите неща, които Хидълстън снима и прави в последните години, а и преди ерата на Marvel. Препоръчваме авангардния и независим продукт на Джим Джармуш – Only lovers left alive. 

Чудесният Хидълстън и великолепната Тилда Суинтън правят симбиоза от любов, секс и кръв, която трудно ще видите в друг вампирски филм. Първата си по-голяма и всъщност важна роля, Том прави в британската адаптация на шведския криминален сериал „Валандър“. Там той се запознава и с Кенет Брана, който адски го харесва и го кани на кастинг за „Тор: Богът на гръмотевиците“. Хидълстън наддава килограми и прави мускули, тъй като в началото е кастнат именно за ролята на Тор. Впоследствие обаче Кенет Брана решава да му даде тази на Локи. По-добрият избор. 

Том Хидълстън и ролите

Двамата с Брана работят заедно в общо два сезона във „Валандър“. След това Хидълстън снима „Полунощ в Париж“ с Уди Алън, където играе Франсис Скот Фицджералд. Снима и „Боен кон“ със Стивън Спилбърг. Работи и по прекрасния „The Deep Blue Sea“ с Терънс Дейвис – любовна драма, адаптация по пиесата на Терънс Ратиган. Прави и две адаптации по Шекспир междувременно. Първата е за малкия екран – мини-сериалът „The Hollow Crown“, където играе Хенри V и „Кориолан“ за британската театрална сцена, където е в ролята на капитан Каиус Марциус Кориолан. Представлението е снимано на живо и излъчено в много държави, включително и в нашата. 

След това феновете на този отличен британски екземпляр се насладиха на своя любимец в две важни и най-малкото, любопитни продукции. Първата бе футуристичният утопичен трилър „High-Rise“ на режисьора Бен Уийти, адаптация по романа на Джеймс Г. Балард със същото име. Втората, сериалът на BBC „The Night Manager“ (Нощният мениджър), базиран на шпионския роман на Джон льо Каре. Препоръчваме и двата, но втория повече. 

Том в  The Night Manager

Романът на Льо Каре, който все още не е преведен на български, разказва за бивш войник – Джонатан Пайн, който е вербуван за тайна мисия от британските служби. Той трябва да се внедри в организацията на изпечен социопат и търговец на оръжие – Онслоу Ропър и да го разобличи. Хидълстън е Джонатан Пайн, а друг прекрасен британец – Хю Лори е злодеят Ропър. Французойката Елизабет Дебики и титаничната Оливия Колман допълват звездния актьорски състав, заедно с Том Холъндър.

Том в  High-Rise

От другата страна стои „Небостъргача“ или High-Rise. Базиран на книгата на Балард, той разказва за едно различно минало. Годината е 1975-а. Насред Лондон се извисява великолепен, гигантски, монолитен комплекс с името „High Rise“. Блокът на бъдещето. В него има всичко и съответно е създаден с цел никога да не го напускате, веднъж влезете ли там. Помислите ли си за нещо, то съществува зад стените на луксозния „High Rise“. Перфектна, монолитна, циментова утопия. Като всяко нещо обаче и „High Rise“ има своите проблеми, които са доста по-големи, отколкото изглеждат. Една поговорка гласи, че колкото си по-лъскав отвън, толкова си по-скапан отвътре. Писателят Джеймс Г. Балард взима това предвид и създава тази антиутопична приказка. 

И още нещо… Тази години отново ще може да го гледате на малък екран във втория сезон на сериала „Локи“. Ролята на лошото момче в супергеройското кино му печели много фенове в Америка, но все пак английската сцена си остава първата любов на актьора. Играе в някои от най-известните постановки в Лондон, голяма част и под режисурана на Кенет Брана. 

Секси и с афинитет към доброто кино, Том Хидълстън определо е от онези актьорите, които трябва да бъдат следени с интерес. 

Кой е звездният ни рожденик за месец януари? Роуън Аткинсън, разбира се. Припомнете си материала за него ТУК

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *