Какво гледаме на Sofia MENAR 2022 (част 2)

Новото издание на фестивала Sofia MENAR – филмов фестивал, който се концентрира върху киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, тече с пълна сила. Може да гледате богатата му селекция от игрални, документални и късометражни филми, както в избрани кина в София, така и онлайн на платформата на Neterra.TV+. А най-хубавото е, че фестивалът продължава до 7 февруари включително на сайта на Neterra.TV+. 

Миналата седмица ви разказах повече за филмите, които са с акцент Централна Азия, който е и основен за изданието тази година. Сега ви обръщам внимание на част от останалите заглавия, които може да откриете във филмотеката на Neterra.TV+!

Sofia MENAR – Костенурката и охлювът

Започвам с филма „Костенурката и охлювът“. Иранският филм, чиято световната премиера е в рамките на фестивала, е най-новият филм с участието на голямата иранска звезда Али Мозафа. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в различни продукции. „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути. 

Sofia MENAR – Празнота

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „Празнота”, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента. 

Sofia MENAR – Между рая и земята

Филмът „Между рая и земята” на режисьорката Наджуа Наджар е разкошна драма. Главните роли са поверени на Муна Хауа и Фирас Насар, отличен с наградата за най-добър актьор на фестивала във Валенсия. След 5 години брак, Тамер и Салма твърдо са решили да се разделят, но само израелски съд може да ги разведе. Двамата живеят на Западния бряг и днес трябва да прекосят пункта към Назарет, за да подадат документи в съда. Тамер смята, че както винаги няма да го пуснат. Късметът обаче явно днес е с него и получава разрешително за 3 дни. От свободата вече ги дели една врата към съда. Миналото обаче крие тайни и раздялата няма да е толкова лесна. А те имат само 72 часа, за да стигнат до истината. Вълнуващата история на Тамер и Салма е озвучена от въздействащ саундтрак, в който личат имената на Наташа Атлас, Таня Салех и Суад Маси. 

Sofia MENAR – Пещ

Казват, че езикът на смеха е универсален. Ако това е така, със сигурност ви препоръчваме да видите казахстанската комедия „Пещ“. Историята се върти около семейство, в чийто център е неуморният Толик. Той, подобно на повечето траги-комични персонажи от класическото кино, се забърква от една безумна случка в друга. Като поредица от грешки, животът на Толик, който все чака нещо по-добро да дойде, се завърта във вихрушка от злополучия. Те ще ви докарат до сълзи, а може би и ще ви накарат да се замислите.

„Пещ“ на Айжана Касимбек идва от Казахстан. Лентата представя действителността, но изопачена в комедийни краски на тамошната средна класа. Смехът обаче и различните проблеми и приумици са универсални. В този смисъл всеки може да припознае себе си, част от себе си, съседа си, безумните случки, в които е изпадал или изпада и до днес, със съдбата на Толик и лудото му семейство.

Киното на Централна Азия, откъдето е и този филм, напомня силно на авторското кино, за което Америка сякаш е забравила. То е по-смълчано или пък по-истерично, когато се налага. Залага на актьорска игра, добра драматургия и има почти нулеви ефекти. Филмът е сниман в реална среда и разчита на сетивата на зрителя, който да преодолее културните различия, за да се потопи в един богат и пъстър цвят. В този смисъл „Пещ“ е точно това. А фактът, че ще ви разсмее силно, е просто един бонус.

Sofia MENAR – Египет отвисоко

Друг, изключително успешен начин човек да се запознае с място, култура и нечий свят, е да го наблюдава от птичи поглед. В този смисъл „Египет отвисоко“, който е част от документалната серия на МЕНАР е горещо препоръчан.

Влизала съм в Хеопсовата пирамида, снимала съм се със Сфинкса, плавала съм по Нил. Бих се върнала в Египет няколко пъти и никога не бих казала „не“ на същото приключение. За мен да видя Египет и тези места, които съм посетила, пипала и дишала, отвисоко си беше друг тип преживяване. „Египет отвисоко“ е продукция на National Geographic, която сега имате шанс да видите отново – на голям екран или пък у дома. Шансовете винаги трябва да казват: „Грабни го!“, така че аз ви казвам точно това.

Изобщо цялата документална програма на Sofia MENAR е точно това – шанс човек да се запознае с различна и специфична култура през погледа на друг човек, който е там и тайничко наднича. Но моят фаворит в тази програма е „Египет отвисоко“. Сантимент, какво да го правиш…

Богата, вкусна и разнообразна! Препоръчваме Sofia MENAR  и екзотиката на Изтока с две ръце! Погледайте, почерпете се! 

Ако сте пропуснали, разгледайте и ЧАСТ 1, за да видите кои са другите филмови предложения, които си заслужава да гледате от онлайн програмата на Sofia MENAR.

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *