Киномания 2018

Този месец София има ясно усещане за кино. „Киномания“ 2018 е тук.

И тази година фестивалното кино, представено в селекцията на тазгодишната „Киномания“, може да се похвали, че е намерило за всекиго по нещо. За последните три години организаторите се понаучиха какво да предлагат. Затова този ноември изборът от кино е интересен и все по-разнообразен. „Киномания“ 2018 може да се похвали с прекрасна селекция от фестивално кино, което така и не стига до родните екрани. Може да гледате: много европейско кино, специален акцент върху българското кино и за финал, но не на последно място, селекция от заглавия посветени на шведа Ингмар Бергман, който прави 100 години.

„Киномания“ се случва цял половин месец и дори малко след това. От 15 ноември в отбрани кина вече може да видите чудесната сбирка от кино с кучета, деца, шведи, откачалки и много други. Препоръчваме горещо! А за тези, които не знаят какво им се гледа, сме направили селекция от няколко заглавия. Гарантираме за тях! Иначе цялата програма на „Киномания“ може да откриете на сайта им.

Островът на кучетата

Киномания 2018
Филмът е вдъхновен от стилистиката на азиатското кино и култура, и по-специално от Акира Куросава. Уес Андерсън представя своя поглед към една сурова Япония, лишена от милост към най-добрия приятел на човека. „Островът на кучетата“ е стоп фрейм анимация с кукли. Тя проследява приключенията на момче в търсене на любимото си куче. Разбира се, това е само повърхността. Като повечето неща, които Уес Андерсън прави. Пластове и пластове надолу в този филм, маскиран като анимационно кино, ще откриете теми за любовта, приятелството, расизма, различните и какво ли още не. Диалогът е на японски, кучешко-английски, а музиката е вълшебна.

Вълшебната флейта

Киномания 2018Тази година един от най-великолепните шведски режисьори отбелязва своята 100-на годишнина. Той е част от вълната в световното кино, която превръща седмото изкуство в това, което е днес. Бергман е оставил наследство, достойно за гледане от всеки, който обича киното. Освен „Персона“ и „Фани и Александър“, Бергман е създал множество филми и е режисирал театрални постановки. Тази година „Киномания“ прави почит към шведа и пуска 10 негови филма. Ние избрахме „Вълшебната флейта“. Лентата напомня на шантава приказка за големи, които все още изпитват страховете на малки хора, но ги е срам да си признаят. Шапки долу за Бергман. Истината е, че каквото и да изберете от него, няма да сбъркате.

Те

Паоло Сорентино е режисьорът, който стои зад този проект. В него Силвио Берлускони играе саркастична и гротескна фикция на себе си. „Те“ е черна сатира, която обръща поглед към властта и най-вече към реномето на опозорен политик. До момента Сорентино е един от италианските режисьори, които нито веднъж не ни е разочаровал. Не вярваме да се случи и сега.

BlackKklansman

Киномания 2018Последният филм на Спайк Лий взе голямата награда на журито в Кан. Трейлърът на BlackKklansman изглежда като нещо, което или ще е безумно добро и смешно, или като нещо, което ще ни накара да намразим мистър Лий веднъж завинаги. Ние залагаме на първото. Историята проследява цветнокож полицай, който внедрява свое алтер его в редиците на Ку-Клукс-Клан. Адам Драйвър влиза в главните роли на тази черна комедия, режисирана от Спайк Лий.

Жълтата подводница

Киномания 2018Ноември месец е музикален месец, не само заради премиерата на „Бохемска рапсодия“. Каним ви на своеобразна разходка из музиката на Beatles, облечена в цветове, анимация и безумен сюжет за измислената страна Пепърландия. Тази година филмът на Джордж Дънинг прави 50 години от създаването си. Тези от вас, които обичат кино, музика и по-специално The Beatles, ще могат да му се насладят на голям екран.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *