Шпиони, любов и допинг в „Под едно небе“

Модерната телевизия изпитва логичен глад към добри сериали. За обикновения зрител е достатъчно един сериал да е последователна поредица, която държи вътрешна динамика, за да го забавлява. По-взискателният обаче има нужда от нещо, което да гъделичка любопитството му. Тук на помощ идват шпионските сериали.

Шпионските сериали

В последните години афинитетът към шпионска телевизия се засили. Най-яркият пример за това е може би The Night Manager, който излезе миналата година. Той бе приведстван с овации, както от публиката, така и от критиката.

Тази година същото се случи и с The Little Drummer Girl. Отново сериал, базиран на роман на един от майсторите на шпионския трилър, Джон Льо Каре. И двата сериала са британски. Англичаните отдавна са доказали, че правенето на качествена телевизия е техен специалитет.

В този случай обаче ще говорим за немски сериал. Немците, за разлика от британците и скандинавците, са избутани леко встрани. На продукциите им понякога се гледа скептично. Затова добиват повече популярност на родна земя, отколкото в по-голям мащаб. 2017-а обаче е различна. „Под едно небе“ e eдна от качествените немски продукции, която може да гледате по БНТ.

Под едно небе

Немската шпионска драма си има всичко налично, което би желал един зрител. Заплетен сюжет, сложни персонажи, красива картина и добри актьори. Събитията, разказани в 6 епизода, са базирани на реални ситуации, разиграли се в Източен и Западен Берлин през 60-те и 70-те години на миналия век.

Студената война е в разгара си. Всеки подслушва всеки. Независимо, че светът е във видимо примирие някъде в едни тъмни коридори на едни тъмни сгради враждуването продължава. Според легендите и част от отворените секретни досиета точно в центъра на тези случки Източен Берлин разработва своята програма „Ромео“. Това е обучение на млади мъже с цел съблазняването на по-възрастни жени, които работят в контраразузнаването на Западен Берлин. Целта: посредством близки емоционални отношения да се извлече нужната секретна информация. Паралелно в Берлин, който е разединен от лявото и дясното, се случват още неща като допинг на спортисти, укриване на тайни и други подмолни действия.

Базирано на тези случки, „Под едно небе“ гради целия си сюжет. В центъра на историята е 43-годишна жена, която работи в секретните служби и млад мъж, който се появява в живота й, съблазнява я и решава да черпи информация за врага. Разбира се, ако нещата бяха толкова просто скроени Студената война щеше да продължи много по-кратко и стената да падне по-бързо. Никога нищо не е просто, особено, когато става дума за хора.

Любопитни факти

„Под едно небе“ събира чудесен актьорски състав. В него се отличават имената на младия немски актьор Том Шилинг, който може да сте гледали в драмата Oh Boy, а ако не сте, го препоръчваме. Там участва и шведската актриса София Хелин, в която се влюбихме в Bron/Broen, където играе безпощадната Сага Ньорен. Тук те двамата си партнират в един любовен танц на лъжи и почти хирургично изрядната немска еротика. Като цяло немецът има много извратено и специфично усещане за секса и начина, по който той е показан по телевизията. Това си личи още по-ярко в допълнителната сюжетна линия, която обхваща друг казус от онези времена – допингът при спортистите, класирали се за олимпиада.

„Под едно небе“ е включен в престижната селекция на Международния филмов фестивал в Берлин миналата година. Там участва с едва пет други специално подбрани сериала в секцията за показ на ТВ продукция.

За финал

Ако обичате шпионския жанр, може да хвърлите един поглед на „Под едно небе“. Прецизността, тънките нишки на лични връзки и студеното отношение към емоциите на останалите, са преплетени като добре ушита рокля, към мащабните събития разединили Берлин и света по време на Студената война. Историческите събития, показани в сериала, почиват на сериозни исторически проучвания. Освен това автори на музиката в сериала са Уолтър Мейър и българската пианистка и композитор Веселина Чакърова, което е само бонус към всички останали неща.

„Под едно небе“ се излъчва всеки понеделник до сряда от 22:00 ч. по БНТ1. В случай, че не ви е попадал, отделете му време. Може да ви хареса.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *