Киномания е онлайн

Киномания е онлайн. Знаете ли, кое е по-хубаво от един фестивал? Втори фестивал! Така може да кажем, че ще се случат нещата за Киномания тази година. Защото цели 10 филма ще може да бъдат гледани в Neterra.TV+ от 17 декември тази година чак до 9 януари догодина.

Ние вече сме представяли заглавия от Киномания и може да ги погледнете отново. Тук обаче ще ви запознаем с онези, които може да гледате онлайн, като ще се опитаме да ви насочим – кое ще ви се услади и кое може би не е точно вашата чаша чай. Вие решавате! 

Готови ли сте? Започваме.

За романтичните души

Започваме с един от нашите фаворити тази година. Това е датското предложение за чуждоезичен „Оскар“ – „Най-лошата личност на света“.

Филмът направи премиера на фестивала в Кан и беше отличен с награда за женска роля за актрисата Ренате Рейнсве. В центъра на сюжета е Джули, млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, тъй като не е човек, склонен на обвързване. Многопластов и различен, „Най-лошата личност на света“ е смешен и тъжен, а Йоаким Триер е един от режисьорите, които си заслужава да следите с интерес.

Към този филм веднага слагаме нещо старо, но златно. „Брак по италиански“ е трагикомедия на режисьора Виторио де Сика, роден преди 120 години. Емблематичната продукция е с участието на София Лорен и Марчело Мастрояни и е отличена със „Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм. Богаташът Доменико заживява с проститутката Филумена, която го оплита в лъжи, за да се ожени за нея. Велик филм и едно от най-паметните партньорства между Лорен и Мастрояни.

В тази романтична селекция слагаме и „Младите любовници“ с участието на Фани Ардан, чиято история ни представя връзката на 71-годишна дама с доста по-млад от нея мъж. История за страстта, която преобръща всичко по пътя си.

За любителите на мюзикъли

За тези от вас, които обичат музика, танци, песни и драма, присъща на мюзикъла, също има интересни предложения. Първи е „Анет“.

Филмът на Лео Каракс донесе номинация за „Златен глобус“ на Марион Котиар. Това е дълга оперетна мелодрама, примесваща езика на киното и фантазното, с много повече елементи на оперета, отколкото на филм. Носи се на ръба между достоверното и абсолютната фантазия. Филмът предизвика противоречиви мнения, но ние смятаме, че всеки трябва да прецени сам за себе си.

Към тази музикална селекция, добавяме „Кралят на целия свят“ на виртуоза Карлос Саура. Испанско-мексиканската продукция е с участието на четирима млади танцьори и пресъздава музикални танцови традиции в Мексико, където по уникален начин се вплитат трагедия, измислица и реалност.

В тази селекция добавяме последно, но не и на последно място „Сърцето ми танцува“. Чудесен мюзикъл на режисьора Начо Алварес, феерия от цветове, пищни костюми, комични сцени и перфектно хореографирани танци, в който ще чуем песните на италианската и испанска поп икона Рафаела Кара, отишла си през юли тази година.

Драма и мелодрама

Устоите на драмата са ясни. Ако ви кара да се чувствате неудобно, ако се разплачете, значи филмът си е свършил работата. Започваме с нашия фаворит от тази селекция – „Островът на Бергман“.

Както името му предполага, филмът е вдъхновен от режисьора Ингмар Бергман, неговото творчество в лицето на „Сцени от един семеен живот“ и „Персона“ и живота му. Филмът е с участието на Тим Рот, Вики Крипс и Миа Васиковска. Историята разказва за двойка кинаджии, които заминават за остров Форьо. Островът е популярен с това, че на него Ингмар Бергман е живял и творил. Там обаче границата между реално и въображаемо постепенно изчезва. Както се случва и с техните отношения, които бавно, но сигурно започват да се пропукват.

Ако искате още драма, то трябва да видите и „Последният автобус“. Историята проследява пенсионерът Том, който след смъртта на обичната си съпруга Мери, решава да предприеме дълго пътуване. Носейки праха на покойната в малък куфар, той поема на път от най-северната точка на Шотландия към най-южната точка на острова.

Тук добавяме и модерната драма „Кръстоносният поход“ с Летисия Каста и Луи Гарел. Филм, който разказва за родители, които разкриват, че 13-годишният им син е продавал семейни ценности, за да финансира проект, който ще спаси планетата.

Ако все пак обичате комедията…

Идва и нашето финално предложения от общо 10 броя филми – Царят на смеха. Италианската комедия с Тони Сервило е базирана на реална история. Актьорът, който е влизал в образа на Берлускони преди години, сега ще се превъплъти в ролята на великия комик Едуардо Скарпета, чиито пиеси от началото на XX век, както и неподражаемият му актьорски талант, са оказали сериозно влияние върху италианската комедийна традиция.

Ако харесвате фестивалното кино, ето ви една европейска разходка, на която ви каним и за която може да прочетете ТУК

 

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *