На разходка из 5-те най-големи европейски филмови фестивалa

На разходка из 5-те най-големи европейски филмови фестивалa. Да гледаш филм на фестивал не е като да си вземеш пуканки и блажено да потънеш в историята от екрана. Кинофорумите не само показват нови лица, сюжети и творчески похвати. Те са презентации на студиа. Те са портфолиа на проекти. Те са общност на таланти. Те са пространство за среща на авторите с аудиторията. Те са духът на киното. Затова са и толкова специални.

Едни от престижните и интересни събития се провеждат веднъж годишно на европейска земя. Ето някои от тях…

Кинофестивалът в Кан

Фестивалът в Кан е място, където всеки иска да бъде видян в най-добрата си светлина.

Без съмнение това е най-ексклузивният международен филмов фестивал в света! Заедно с този във Венеция и Берлин, оформят т. нар. „Голяма тройка“. От 1946 г. форумът посреща в Южна Франция само поканените. Това обаче не спира туристите да резервират пътувания към Френската Ривиера в този период. За много любители да споделят едно и също време и пространство със звездите на седмото изкуство е достатъчен повод.

Организаторите намират работата на скаутите, които търсят най-обещаващите режисьори по целия свят, за най-важна, но и най-малко забележима. От друга страна, за новите автори е ценно да бъдат намерени. Кан е шанс за пробив на голямата международна сцена. А борбата за „Златната палма“ винаги се е смятала за здрава битка между стойностни претенденти.

Международният филмов фестивал във Венеци

На това се казва разходка с лодка. В компанията на Мат Деймън.

Най-старият филмов фестивал в света е създаден през 1932 г. и е част от Венецианското биенале на изкуствата. Провежда се в края на август или началото на септември на остров Лидо и за разлика от форума в Кан е отворен за широката публика. Целта му е да промотира киното във всичките му форми – изкуство, забавление, индустрия, дух и диалог. Наградата за най-добър филм е „Златен лъв“. По традиция форумът се открива с филми като за „Оскар“. Ето защо се смята за стабилна основа на прогнозите за предстоящите събития с награден характер.

Берлинският международен кино фестивал

Бласък от обективи и истински звезди.

Провеждан през февруари всяка година в Берлин, един от най-големите филмови форуми в света събира кино професионалисти и независими филмови продуценти, които се включват в борбата за „Златната мечка“. Известен още като „Берлинаре“, фестивалът е достъпен за широката публика. А всяко издание представя около 400 филма. Провежда се едновременно с European Film Market, едно от трите големи събития за срещи на международното кино с медийната индустрия.

Лондонският филмов фестивал на BFI

Британците винаги са разбирали от хубаво кино.

Създаден през 1957 г., това е един от най-влиятелните фестивали в света. Всеки октомври в Лондон форумът събира артисти и създатели от приблизително 50 държави. Традиционно се представят около 300 игрални, документални и късометражни филма в рамките на две седмици. Провежда се в партньорство с Британския филмов институт. В програмата му е включена и филмова академия, осигуряваща възможности за млади и вдъхновяващи визуални творци.

Международният филмов фестивал в Ротердам

Независимо, своенравно и различно кино.

Годишният филмов фестивал на Нидерландия започва в края на януари. Фокусът му е независимото и експерименталното кино, като по този начин дава тласък на редица бъдещи творци. Фестивалът се смята за един от най-социално отворените. В програмата му са включени и паралелни онлайн излъчвания в около 45 кина по света, а след прожекциите има възможност за дискусии на живо.

Всеки от тези фестивали носи нещо уникално не само за света на киното. Голяма част от тях са обвързани със социални каузи, като например тази срещу домашното насилие, провокирана от разкритията за Харви Уейнстейн. През последните години много от участващите режисьори и актьори използват специализираните събития, за да отправят своите социални и политически послания, било то срещу политиката на Тръмп или присъствието на ваксинирани в киносалоните. На фестивала в Кан пък са забранени селфитата, защото нарушават качеството на визията от червения килим. Така е… Фестивалното кино е своенравно. Но именно в това е чарът му. Нали?

💜  🎼   💜  🎥

Нашият блогър Галина Дъбова определено пише увлекателно. Ако искате да четете още нейни статии, ето друго предложение, посветено на семейства актьори, които се срещат не само в живота, но и на големия екран.  

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *