Master of Art 2021 идва във вашия дом с Neterra.TV+

И тази година всички желаещи да се насладят на документалното кино ще могат да гледат селекцията от филми на фестивала Master of Art от уюта на собствения си дом и в удобно време. Защото и тази година Neterra.TV е партньор на събитието.

Master of Art за шеста поредна година предлага на почитателите на документалното кино изключителни филми, посветени на изкуството и хората в него.

Онлайн изданието ще се проведе между 12 и 28 февруари в платформата Neterra.TV+, където можете да платите 15 лева, за да гледате избрани от вас 15 филма, или 25 лева и да видите цялата селекция. Пълното издание включва 31 пълнометражни и 17 късометражни филма.

Всички късометражни заглавия могат да се гледат също и с билета на цена от 15 лева. В този случай зрителят трябва да избере 14 пълнометражни филма и да използва оставащия 1 кредит за поръчка на късометражните, които вървят заедно в пакет на тази символична стойност.

Ние сме направили една селекция за вас от няколко заглавия, които по скромното ни мнение, не трябва да пропускате:

Фелини срещу Висконти: дуел по италиански

Има ли някой, който да не е чувал името на Федерико Фелини? И ние не познаваме такъв. Лукино Висконти също попада сред класиците на италианската филмова сцена. В този филм се разказва историята на тяхната вражда. Защото двете най-големи имена в италианското кино нямат нищо общо помежду си и искрено се презират в продължение на 20 години, „крадейки“ си взаимно актьори, музиканти и техници. А това е тяхната история.

Форман срещу Форман

Има ли неща, които не знаете за Милош Форман? Със сигурност. Режисьорът е богата и пъстра личност със своите силни и слаби моменти. Милош Форман – творецът. Милош Форман – човекът. Къде започва единият и свършва другият? Носител на „Оскар“ за „Полет над кукувиче гнездо“ и „Амадеус“. В същото време харизматичен авантюрист – достатъчно смел, за да си задава въпроси.

Ботеро

Всепризнат като най-популярния жив художник в света, картините и скулптурите на Фернандо Ботеро украсяват големи институции и публични пространства по целия свят. Този филм показва неговия образ като човек, художник и онези дребни детайли, които са го направили това, което е днес.

Паладио: първият архитект-звезда

През 2010 година, с Резолюция 259 Конгресът на САЩ обявява Андреа Паладио за „Баща на американската архитектура“. Този филм тегли черта между двата бряга на Атлантика и представя 5 десетилетия творчество на Андреа Паладио и на повлияните от него творци.

Чудото на малкия принц

Документален филм за страстните преводачи на книгата „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, които се борят за запазването на своите застрашени езици. „Малкият принц“ е най-превежданата книга в света – на повече от 375 езика.

Етгар Керет: по действителен случай

В своите разкази израелският писател Етгар Керет смесва измислица и реалност. Историята на собствения му живот също прилича на съвременна приказка. В този документален филм режисьорите разследват защо разказването на истории е съществено за живота.

Каренина и аз

Норвежката актриса Гьорилд Маусет е изправена пред почти невъзможната задача да изиграе ролята на Ана Каренина на език, който никога не е говорила, и то в родината на автора.

Изтръгнати: пътуването на джаз танца

Филм за историята, произхода и бъдещето на джаза. Историята на джаз танца е сложна и произтича от самата същност на човечеството. Това е история за триумф над нещастията, потисничеството и привилегиите.

Клаудия Кардинале – мистериозната

Клаудия Кардинале е изключение на небосклона на филмовите звезди поради продължителността на кариерата си и киношедьоврите, в които участва. Открита за киното на 18-годишна възраст, тя работи с най-големите режисьори. Фелини я нарича „Клаудия-мистериозната“.

Варшава: разделен град

Създаването на Варшавското гето е показано от двете страни на разделящата го стена. Филмът хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска камера.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *