Синелибри 2021: Филми и нови хоризонти

Синелибри 2021: Филми и нови хоризонти. Фестивалът CineLibri е тук за седми път. A за втори той провежда своите празнични кино дни в два формата – на кино и онлайн. NeterraTV+ партнира, за да даде достъп на тези от вас, които нямат възможност да видят програмата на голям екран, да го направят удобно вкъщи на дивана. Както винаги Cinelibri може да се похвали с богата селекция от качествено седмо изкуство, която е достъпна за гледане до 7 ноември включително.

Избрали сме няколко заглавия, които предлагат нови хоризонти, както за своите автори, така и за зрителите. Може да ги откриете на NetarraTV+.

Синелибри 2021: Малката Маркиза

Едно от българските предложения на фестивала. Искрена и поетична биография на Фани Попова-Мутафова, считана за най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена. Поколения наред са били лишавани от възможността да опознаят българската история по най-увлекателния и запомнящ се начин. Това може да се случи чрез романите на Фани Попова-Мутфова. Тя е наречена „Малката маркиза“ от собствения й съпруг, забележителния ерудит и литературен критик Чавдар Мутафов. А Фани Попова-Мутафова е истински феномен за времето си. Тя е само на 28 години, когато излиза „Солунският чудотворец“, първата част от тетралогията за Второто българско царство, за рода Асеневци: „Солунският чудотворец“, „Дъщерята на Калояна”, „Йоан Асен II“, „Последният Асеневец“ („Боянският майстор“). Когато се появява на литературната сцена, вестниците пишат възторжено: „Вазов е достигнат“.

Синелибри 2021: Влюбеният Айфел

Една биографична драма, която разказва част от историята на Густав Айфел – човекът, проектирал Айфеловата кула в Париж. Правителството иска от Густав Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното изложение в Париж през 1889 година. Да построи нещо толкова впечатляващо, колкото работата му по Статуята на свободата. Айфел обаче иска да проектира метрото. Когато среща мистериозната Адриан, изведнъж всичко се променя. Филмът разказва за един инженерен подвиг през призмата на вълнуващия живот на създателя на Айфеловата кула и на шеметната любов, която го вдъхновява. Густав Айфел изпъква като визионер с изключителен дух, обзет от неумолимо желание да завещае внушително наследство на поколенията, независимо от натиска върху него. По филма е написана книга, която провокира допълнителен интерес към кинематографичната творба на Мартин Бурбулон.

Синелибри 2021: Всичко мина добре

Младото чудо на френското кино Франсоа Озон прави филми, които успяват да комбинират в себе си част от независимия дух на страната, от която идва и много от комерсиалното изкуство, което американският прочит на някои истории носи. Обаче не се лъжете. Всеки филм на Озон изглежда по един начин в началото, а се оказва, че накрая е нещо съвсем различно. Когато 85-годишният Андре получава инсулт, Еманюел пренебрегва всичко останало, за да бъде неотлъчно до леглото на баща си. Отчаян и полупарализиран, той я моли да му помогне да сложи край на живота си. Но как можеш да уважиш подобна молба, когато става дума за най-близкия ти човек? Франсоа Озон е създал покъртителна човешка история, същински урок по хуманност и топлота.

Синелибри 2021: Даниел

За почитателите на скандинавското кино и онези, които обичат политически теми, препоръчваме тази драма. Филмът разказва историята на датския фотограф Даниел Рай, който е заловен от ИДИЛ в Сирия през 2013 г. и държан като заложник в продължение на 398 дни. Нилс Арден Оплев е създал поглъщаща драма за психическия тормоз и физическите изтезания, на които са подложени жертвите на отвличане. Шлифован, вълнуващ, мускулест трилър, който в нито един момент не експлоатира, нито разрежда ужаса на реалния живот в интерес на зрителското развлечение.

Синелибри 2021: Привидности

В този психологически трилър една французойка във Виена, жертва на присмех, се стреми да отмъсти за наранената си чест, като същевременно прикрива усилията си от буржоазната емигрантска общност, където царят лъжи и клевети. Ев и Анри, родители на Мало, имат всички основания да бъдат щастливи. Животът им изглежда хармоничен до деня, в който Анри се поддава на чара на учителката на сина си. Когато Ев научава за това, добре укрепеният й свят се срива и всичко става несигурно. Обзета от ревност, тя прекарва нощта с Джонас, млад австриец, когото среща в един бар. За младата жена, решена да върне съпруга си на всяка цена, тази нощ не значи нищо. Тайнственият Джонас обаче няма намерение да се отдръпне толкова лесно.

Синелибри 2021: Три етажа

Адаптация по бестселъра на Ешкол Нево, „Три етажа“ разказва историята на три семейства, които живеят в три апартамента в жилищна кооперация в Рим. Поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите, разкривайки техните усилия да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи. Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там, който им разкрива своето тайно хоби. Оттук насетне нещата се завъртат в поредица от странни събития, които няма как да обясним. Човек просто трябва да ги види. Или пък прочете.

Синелибри 2021: Богинята на съдбата

Синелибри 2021: Филми и нови хоризонти

Носител на множество награди, този италиански филм от 2019-а е трогателна история за любовта и възможностите. Алесандро и Артуро са заедно от над 15 години и въпреки чувствата, които все още изпитват един към друг, връзката им е в криза. Когато най-добрата приятелка на Алесандро ги моли да се погрижат за двете й деца за няколко дни, нещо се променя в ежедневието им. Последвалите разкрития ще взривят отношенията им и ще доведат до неочакван обрат.

Синелибри 2021: В страната на последните неща

Синелибри 2021: Филми и нови хоризонти

В онлайн среща с публиката американският писател Пол Остър и режисьорът Алехандро Чомски ще представят този филм. Верен на мразовития си стил, богатство на език и близки до дистопия сюжети, Пол Остър пренася читателя в един свят, в който единствената цел е оцеляването. „В страната на последните неща“ разказва за едно тревожно бъдеще, където светът, който познаваме, не съществува. Всичко е само хаос, бедствия и никаква светлина в тунела. Роман, писан преди много години и издаден през 1987-а, който стои изключително актуално като тема и днес. Като повечето неща на Пол Остър, както ще забележите. Препоръчваме него, както и творчеството на Остър, който може и да ви се стори рязък в началото, но ще обикнете накрая.

Ако си търсите друг вид филми, блогът предлага на вашето внимание още една селекция от филми, отново част от фестивала „Синелибри“. 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *