Синелибри 2021: Похот, кино, страст

Синелибри 2021: Похот, кино, страст. Ако още не сте си направили списък за гледане от фестивала „Синелибри“, ви съветваме да не губите повече време, а да го направите бързо. Безспорно „Синелибри“ се превърна в един от фестивалите, които държат много на добрата селекция от заглавия и звездните гости. А с всяка изминала година това се затвърждава все повече и повече. В рамките на месец фестивалът показва точно 49 филма, сред които има няколко световни премиери, а над 80% от заглавията са премиерни за България и ще бъдат показани у нас веднага след фурора, който предизвикаха на най-елитните международни фестивали.

Едно от най-хубавите неща е, че за втора поредна година може да гледате голяма част от заглавията и онлайн – на платформата NeterraTV+. И ако се чудите какво да гледате – оставете ни ние да се погрижим. Направили сме селекция от едни от най-похотливите, изгарящи и страстни филми от фестивала тази година. Овен това срокът на фестивала се удължава с цяла седмица и ще продължи до 7.11, вкл. 

Приятно гледане!

Бенедета

Когато Пол Верховен решава да филмира книгата на Джудит К. Браун с името „Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy“, която описва в подробности за връзката на две жени през XVII век и се води най-ранният документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история, годината е 2017-а. Хиляди неща се случват докато „Бенедета“ успее да стигне до големите екрани и да триумфира на фестивала в Кан тази година, а после и на Синелибри.

Публиката е разединена. Някои са във възторг, други са шокирани. Църквата е потресена и иска да съди създателите. Докато едни аплодират на крака премиерата, други са си излезли още преди края на филма. „Бенедета“ е вторият френски филм за холандския режисьор. Лентата разказва за ренесансова Италия, където младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка, заради необяснимите си способности. Скоро обаче възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка.

След прожекцията си на фестивала в Кан филмът е наречен „богохулен“. На този упрек Верховен отговаря: „Наистина не разбирам как човек може да богохулства с нещо, което се е случило. Не можете по същество да промените историята, когато тя е факт. Можете да говорите за това, че е било грешно или пък, че не е било. Но не може да го промените. Мисля, че думата „богохулство“ в този случай е глупава.“

Историята на жена ми

Морски капитан се обзалага в кафене с приятел, че ще се ожени за първата жена, която влезе. Следва коварен лабиринт от страст и ревност или най-екстравагантният любовен триъгълник след „Опасни връзки“. Филмът е адаптация на едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година. Страстно вглъбена и непокорна, историята обръща гръб не само на научните и политическите истерии, а и на целия грубо непристоен свят, без да забравя или да се отказва нито за миг от обективността. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата.

Измяна 

С номинация за „Златна палма“ на фестивала в Кан тази година, филмът на френския режисьор Арно Депешен адаптира изключително популярен роман на Филип Рот. Историята разказва за Филип, който е, както повечето от вас знаят, известен американски писател, живеещ в изгнание в Лондон. Любовницата му го посещава редовно в неговия кабинет, който служи за убежище на двамата влюбени. Там те правят любов, спорят, помиряват се и бъбрят с часове – за жените, които са белязали живота му, за секса, антисемитизма, литературата… Говорят още и за това как да останат верни на себе си. Рот прави изследване на собствения си живот и екзистенциалните му аспекти, а Леа Сейду влиза в ролята на нежната муза, около която всичко се върти.

Сну: Любовната история, която промени Португалия

Невероятна любовна история между двама души, които несъмнено променят облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура. На преден план във филма са взаимоотношенията между издателката Сну Абекасис и бившия португалски премиер Са Карнейро.

Сантиментално

Две двойки изследват сложността на съвременните взаимоотношения в тази бляскава комедия, сравнима с „Перфектни непознати“ на Паоло Дженовезе. „Сантиментално“ е адаптация на първата театрална пиеса, написана от Сеск Гай. Подобно на други майстори на писаното слово преди него, и тук Секс Гай адаптира собствената си пиеса за голям екран. А след това и режисира сам филма по него. Резултатът са бурни емоции, испански страсти и купчина награди за този филм.

Игрите на хората

Стари приятели се събират, за да отпразнуват рождения ден на Мици в идиличната атмосфера на една морска вила. Така, както са го правили, когато са били тийнейджъри. Носталгичното чувство ги предразполага към откровения. Някогашните ритуали възкръсват и зрелостта скоро остава на заден план.  Споделените мисли нямат за цел да разрушат хармонията, но ги карат да преоценят както своето минало, така и настоящето. Режисьор на филма е Йени Тойвониеми и създава свежа и докосваща комедия за трагедията да останеш вечно млад.

Ледник

Ако пандемията и това, което се случва в живота на всички ни, ви подтиква да измисляте сюжети, то тогава това определено е вашият филм. Анна и Ерик са в един и същ хотел, когато е наложена карантина, заради смъртоносна пандемия. Физическият контакт е равен на смърт. Ето защо е необходима пълна изолация. Човешката природа обаче все се стреми към близост… Възможен ли е изборът между любовта и живота? Световната премиера на аудиокнигата „Ледник”, специално написана от популярната шведска писателка Камила Лекберг и холивудския актьор Александър Карим, проследява съдбата на двама непознати, изолирани в хотелските си стаи заради смъртоносен вирус, който заплашва да унищожи човечеството. Макар да са под строга карантина, за да спасят живота си, в много отношения всеки от тях отдавна е изолирал вътрешното си аз. Авторите на книгата и филма търсят отговор на въпроса какво се случва с човек по време на изолация и колко струва животът, когато в него няма други хора.

Изгубени илюзии

Адаптацията по романа „Изгубени илюзии“ е част от епическия цикъл „Човешка комедия“ на френския писател Оноре дьо Балзак. Тя разкрива облика на френското общество от Великата френска революция до края на Юлската монархия. „Изгубени илюзии“ е отражение на трагичната епоха след разгрома на Наполеон. Това е времето, в което възходящата буржоазия постепенно налага своята все още млада пошлост. И е същото това време, в което старата родова аристокрация, подстригана от ножицата на гилотината, се опитва да прелее нова кръв в старческата си немощ. Заглавието на цикъла „Човешка комедия“ е препратка към „Божествена комедия“ на Данте.

Тя още говори с мен

Нино и Катерина са женени 65 години, когато Катерина умира. След смъртта й дъщерята на Нино се опитва да помогне на баща си да преодолее загубата. Тя наема редактор, който да напише книга за тяхната любовна история. Резултатът е този незабравим, едновременно деликатен и страстен филм за онази любов, която придава смисъл, дълбочина, стойност и красота на пътя, изминат рамо до рамо през годините.

Ако се чудите каква е историята на първия в света кино-литературен фестивал „Синелибри“, може да надникнете в следващата ни статия, която е специалното ни предложение към вас и ще я намерите на този линк

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *