131 години кралица на мистерията

131 години кралица на мистерията. „Животът не е толкова дълъг, за да си позволиш да скучаеш.“

Цитат на една от най-известните жени писатели, неслучайно заслужила прозвището си „Кралица на мистериите“. 15 септември е голям празник за нейните почитатели. Агата Кристи празнува 131 години от рождението си, а нейният детектив Еркюл Поаро навършва 101.

Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел“, казва Агата Кристи, когато на 80-годишна възраст решава да обобщи живота си в книга.

Кралица на мистерията

Образът на Агата Кристи е може би един от най-разпознаваемите на писатели от нейното поколение. Тя работи в благодатно време. Във време, в което криминалният жанр и изобщо литературата търпят подем. И до днес мадам Кристи си остава една от най-забележителните, любопитни и познаваеми личности. Не само в жанрово отношение, в литературата въобще. Малко писатели могат да се похвалят, че са супер звезди във време, в което супер звездите почти не съществуват, но Кристи не е от тях. Тя бива коронясана за кралица на мистерията преди близо 100 години и короната все така краси главата й. Мадам Кристи е ненадмината.

Не случайно толкова години по-късно, все така е кралицата на криминалния жанр и нейните романи са точно толкова вълнуващи за света, колкото и когато е била жива. По нейни романи и разкази са правени филми и сериали, пиеси и радио предавания. На творчеството й има посветени подкастове и аналитична литература. Самата тя е мистерия, подобно на своите романи.

Агата Кристи и героите

Смърт край Нил

Под перото на мадам Кристи са излезли 66 криминални романа и 14 новели и кратки истории. Нейно творение са известните Еркюл Поаро, Мис Марпъл, Томи и Тапънс Бересфорд и не толкова популярните Ариадни Оливър, Паркър Пайн и старши инспектор Батъл. По романите й са направени много филми, като първата екранизация на „Убийство в Ориент Експрес“ има спечелен „Оскар“. Има и много сериали, като киното продължава да снима и адаптира историите й и до днес.

В ролята на известната Мис Марпъл, чието вдъхновение е лелята на Агата Кристи, са влизали над 10 известни британски актриси, сред които Анджела Лансбъри, а сигурно е ясно, че емблематичен за ролята на известния белгиец Еркюл Поаро е британския актьор Дейвид Суше от сериала „Поаро“. Преди това в обувките на белгиеца са влизали Албърт Фини, Питър Устинов, Алфред Молина и много други. Последен като Поаро гледахме Кенет Брана.

От общо 66 написани романа, една пиеса и множество разкази, два са признати за едни от върховете на криминалната литература и до днес – това са „Десет малки негърчета“ и „Убийството на Роджър Акройд“. И двата емблематични по различни причини и ненадминати като начин на разказване. Самата мадам Кристи не веднъж е казвала, че винаги когато пише романите си дава достатъчно улики на читателя, за да може сам да се досети за отговора на загадката.

Агата Кристи и уликите

Образът на известната Мис Марпъл е вдъхновен от лелята на Агата Кристи. 

Агата Кристи е пълна с изненади. Над 10 години след появата на „Убийството на Роджър Акройд“ излиза другият й ненадминат роман – „Десет малки негърчета“. По онова време Кристи вече е рокзвезда и макар публиката да мисли, че познава всичките й трикове, тя пак ги изненадва.

Агата Мери Клариса Милър се ражда в един топъл септемврийски ден през 1890 година в Торки – малък град в Югозападна Англия. Там може да отидете и да видите родната й къща, която си седи и до днес. По-малката от двете сестри, Агата води спор със сестра си Маргарет, че може да напише много по-добър криминален роман от онези, които се публикуват в неделните вестници и той ще бъде такава мистерия, че никой няма да я разгадае до финала му. Това е официалната легенда, след която на бял свят се появява дебютът на Кристи – „Аферата в имението Стайлс“. Нататък легендите са много, но финалът е ясен – Агата Кристи живее 85 години и до края на своя живот не спира да твори.

Агата Кристи и убийствата

Ако няма убийство, няма да има история, нали така?

Друго, с което Агата Кристи е известна са методичните и изобретателни начини, с които убива своите жертви. Най-често оръжието е отрова, а начинът често е софистициран и дори театрален. Агата Кристи е драматична и нейните случаи почти винаги са окъпани в черни краски с много ирония и типичен британски хумор. Защото Агата Кристи е и забавна под всички пластове на смърт и отрови.

Не винаги моите персонажи могат да бъдат отровени, но съм изключително щастлива, когато са.“

Агата Кристи получава диплома по химия през 1917 година и само от множеството нейни романи читателят може спокойно да отсъди, че знанията й, особено такива с летален изход, са доста добри. Девойката обожава отровите и борави така умело с тях, както и с думите. Опитът й като медицинска сестра по време на войната и множеството й пъшествия дават фон и тон на нейното творчество. Тя не веднъж е казвала, че се вдъхновява от неща, които е преживяла и места, на които е била. С изключителни познания за човешката психика и заобикалящата ни химия, Агата Кристи гради мистерия след мистерия и в центъра й почти винаги някой пази завидно количество арсеник.

Агата Кристи и мъжете

Еркюл Поаро навършва 101
Еркюл Поаро навърши цели 101 години и си остава все така обичания детектив. От публиката. Не от Агата Кристи. 

С втория си съпруг, археологът Макс Малоун, Кристи остава до смъртта си. Благодарение на него успява да обиколи едни от най-екзотичните кътчета на света и успява да ситуира поне по една мистерия там. Вдъхновението от първия й съпруг, офицер Арчибалд Кристи, са романите, посветени на военните и тайните служби. Най-известните й детективи от тази поредица са двойката Томи и Тъпънс Бересфорд.

Много може да се каже за Агата Кристи и никога няма да е достатъчно. Въпреки че до края на кариерата и живота си Агата Кристи така и не заобичва своя най-известен детектив Еркюл Поаро, публиката го обожава и до днес. Интересното е, че тя го намира за ужасно надут и неприятен. В крайна сметка Агата „убива“ Поаро много преди себе си и той става първият измислен персонаж в историята на литературата, който получава реален некролог в Ню Йорк Таймс в деня на смъртта си. Датата е 6 август 1975 година. Година по-късно умира и мадам Кристи. При все това преди няколко години Еркюл Поаро беше съживен в романите на Софи Хана, която беше избрана от наследниците на Агата Кристи, за да продължи историята на детектива. Така в момента имаме няколко романа с името на Софи Хана и с участието на Поаро, написани в стила на Кристи, разбира се.

Агата Кристи и до днес е известна с отношението си към мистерията, детайла и неизбежната смърт. По повод рождения й ден ви предлагаме няколко нейни мистерии, които препоръчваме за гледане.

Убийство в Ориент експрес

Eдна от наистина златните класики в творчеството на Агата Кристи, е един от последните случаи на известия детектив Еркюл Поаро. Той разкрива престъпление, докато пътува в известия Ориент експрес с група от 15 непознати. Кралицата на криминалния жанр обърква и сменя правилата на кримката, по начини, които не са правени до момента. „Убийство в Ориент експрес“ е един от най-добрите й примери. Първо, в него за първи път детективът не предава виновника на полицията и второ, убиецът не е един. Синди Лъмет филмира този великолепен роман през 1974 година, а в главните роли кани младия Шон Конъри, Албърт Фини, който играе белгийския детектив, Лорън Бакал, Жаклин Бисе и Ингрид Бергман. Резултатът е „Оскар“ за Бергман, 6 номинации общо и златно кинозаглавие, което е задължително за почитателите на жанра.

Десет малки негърчета

Много критици казват, че „Убийството на Роджър Акройд“ е най-доброто, което Кристи е писала. Повечето фенове обаче не са съгласни – за тях най-доброто е историята на 10 непознати, събрани, за да бъдат избити на изолиран остров. Десет непознати човека – съдия, гувернантка, семейство икономи, бивш полицай, полковник, млад плейбой и прочие, получават любезна покана да присъстват на уикенд парти в огромно имение, намиращо се на отдалечения Негърски остров. Там ги очакват пиене и ядене, и песничка за десет малки негърчета, които измират едно по едно. Точно като в песента, групата от хора, започват да бъдат убивани един по един, докато „накрая не остана ни едно“, както се пее накрая. Чак след това мадам Кристи разкрива зловещия си сценарий и убиеца, разбира се. „Десет малки негърчета“ е най-адаптираната творба на Кристи. Тя получи телевизионна адаптация по BBC, а вече се готви и нов филм по нея.

Смърт край Нил

Емблематичен е филмът с Питър Устинов в главната роля и Миа Фароу, която му партнира. А скоро очакваме и версията на Кенет Брана. Отдадени на екзотично пътешествие из Кайро, пирамидите и красивите води на Нил, група непознати стават част от любовен триъгълник, който приключва с фатален край. Един човек е мъртъв. Кръгът от заподозрени не е толкова голям, тъй като всички те – кой от кой по-екцентричен – са затворени на кораб някъде между Кайро и Луксор. Еркюл Поаро също е на борда и се заема да разреши мистерията. „Смърт край Нил“ е една от най-софистицираните творби на Агата Кристи и се нарежда сред върховите й постижения до заглавия, като „Десет малки негърчета“, „Алиби“ и „Афера в имението Стайлс“. Не мигайте, докато гледате, за да не изпуснете едно убийство, маскирано като театрално представление.

Поаро

Може би най-известният сериал, който адаптира най-голям обем от творчеството на Агата Кристи. Може би Агата би размислила и скоро след като види сериала, би избрала Дейвид Суше за любимия си Поаро… човек никога не знае. Едно е сигурно – това е любимият Поаро на повечето хора, които харесват криминалните сюжети и английската класика. Сериалът започва с „Афера в имението Стайлс“ през 1989-а и приключва със „Завесата“ през 2013 година. Това е най-емблематичния и най-дълго излъчвания криминален сериал, който е любим на почителите на Агата Кристи.

Сивият кон

Една от по-скорошните адаптации по Агата Кристи се обръща към по-неизвестните й произведения. Тук няма да откриете нито един от емблематичните й образи, но ще се запознаете с криминален сюжет, който на пръв поглед прави смеска между света на окултното и този на мистерията. Хора от мистериозен списък започват да умират и всички улики водят до група от три жени, които са се провъзгласили за вещици. В центъра на историята е млад мъж, който е детектив-аматьор и разследва случая. Агата Кристи разпердушинва на къс пух идеята за магии и поверия. Адаптацията на BBC, която се появи през изминалата година, бяга от оригинала, но пък дава по-модерен дух на една не толкова известна класика.

Свидетел на обвинението

Макар да има още една модерна адаптация за малкия екран с Ким Катрал в една от главните роли, ние препоръчваме да видите класиката от 1957-а. Причините са няколко. Били Уайлдър режисира тази адаптация на едноименния разказ, а във филма участва Тайрън Пауър в последната си филмова роля. Той играе на Леонард Вол, който е обвинен в убийство на вдовица, която прави наследник на богатството й. Цялата история е поместена в съдебен процес, в който зрителят или читателят не могат да разберат кой е прав и кой лъже. Във филма участва и Марлен Дитрих като съпруга на Пауър. А филмът получава шест номинации за „Оскар“ – за най-добър филм, режисьор, актьор за Чарлз Лаутън, поддържаща актриса за Елза Ланчестър, монтаж и звук.

Миналият месец рожденик бе великият Робърт Де Ниро. Какво написа Зорница Аспарухова за него? Е, може да прочетете от линка

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *