5 ФУТБОЛИСТИ НА ТЕРЕНА НА КИНОТО

5 футболисти на терена на киното. Футболът е филм. Има главни и второстепенни герои. Има драма и напрежение. Има емоции и непредвидени сюжети. Тазгодишното европейско първенство започна с една такава история. Водещ играч получи внезапен сърдечен арест по време на откриващия мач. Инцидентът изведе като главен герой добротата. Киното обича такива драми. Заради неочакваните развръзки и категоричните победи на човешкия дух. Но освен сюжети, филмовите режисьори и продуценти намират и нови лица от футболните терени. Ето някои от знаковите участия на футболисти в киното.

Вини Джоунс като себе си

Бившият уелски национал Вини Джоунс е с богата библиография от филми. Самата му футболна кариера е като сценарий. Вини печели прякора си Секирата благодарение на бруталната си игра. Джоунс чупи рекорда за най-бърз жълт картон – само 3 секунди след първия съдийски сигнал.

Още като активен спортист през 1992 г. демонстрира интереса си към видео продукциите, като пуска селекцията „Soccer’s Hard Men“ – ценен наръчник за подрастващите „секири“. Проектът му донася солидна глоба от Футболната асоциация на Англия, но и слава.

В ранните си записки за „Две димящи дула“ Гай Ричи е отбелязал, че вижда героя Големия Крис именно като биткаджията – футболист. Това се оказва ключово за дебюта на Джоунс в киното. Спомените на начинаещия актьор звучат така: „Сложиха ме пред камерата и станах кинозвезда, играейки себе си“.

Първото изпълнение донася на вече екс Секирата няколко награди и нови покани за роли. Две години по-късно отново участва във филм на Ричи – „Гепи“, където играе в отбор от доказани звезди. Следват „Да изчезнеш за 60 секунди“, „Парола: Риба меч“, „Гаднярът“ (с главна роля), „Тя е пич“, „Played, X-Men 3: Последният сблъсък“ и ред други продукции. В продължението на „Гарфилд“ се появява и като глас. Може да научите още любопитни факти за Вини Джоунс от този линк.

Дейвид Бекъм като Тригър

Дейвид Бекъм във филма Крал Артур Легенда за меча
Дейвид Бекъм във филма Крал Артур Легенда за меча

Гай Ричи обича футболистите. Особено Дейвид Бекъм (интервю с Дейвид Бекъм). Като добри приятели и патньори, те имат няколко съвместни рекламни проекта, а кино дебютът на бившия футболист е епизодичната роля в „Мъжът от U.N.C.L.E.“ (2015). По-значима е появата му в „Крал Артур: Легенда за меча“ (2017). Ролята обаче събира предимно подигравки, а критиците коментират, че в сравнение с Вини Джоунс Бекъм бледнее на екрана.

Оливие Жиру като гласа на Зеления гоблин

Рядко чуваме гласовете на футболистите на терена. В дублираната френска версия на анимацията „Спайдърмен: Ново поколение“ (2018) обаче може да се насладим на вокалните умения на Оливие Жиру. В ролята на злодей той се бори срещу Пътър Паркър, ухапан от радиоактивен паяк. Освен централния нападател, още един световен шампион участва в дублажния екип. Преснел Кимпембе е Скорпиона.

Ерик Кантона като себе си

Смята се, че след сър Алекс Фергюсън Ерик Кантона е най-значимата фигура за превръщането на Манчестър Юнайтед в доминатор през 90-те. Въпреки противоречивия си характер, през 2000 г. футболистът е избран за „играч на столетието“ на клуба. В Англия дори има шега, че 1966 г. е най-щастливата за страната, не защото тогава стават световни шампиони, а защото се е родил знаменият номер 7.

Островната държава се оказва далеч по-гостоприемна за бунтарския дух на Кантона от Франция. Случвало се е да замери съдия с топката, да пребие съотборник, да посегне на фен… По време на 8-месечното му наказание за ритник към публиката, Ерик намира спасение в киносалоните и своето ателие.

Кантона е бил увлечен по рисуването, и в частност по живописта, още от дете. Тръгвал си е по-рано от обядите на младежкия тим на „Оксер“, за да отиде на кино, в галерия или просто някъде да послуша музика. Като всеки художник, в душевната му палитра често са се смесвали деликатна чувствителност и неприкрита агресия.

След като на 30-годишна възраст прекратява футболната си кариера, все по-често започва да се появява в арт средите. Запознава се с Мики Рурк и се вдъхновява от свободолюбивия му характер. Сключва брак с актрисата Рашида Бракни. Загрява за голямото кино с епизодични роли. Играе френски посланик в „Елизабет“ (1998 г.) с Кейт Бланшет. Дебютира и като театрален продуцент, който „не се страхува от Вирджиния Улф“.

Първоначално възприеман единствено като „навлек“ в средите, отношението към него се променя с главната роля в „Дебелакът“ (2003) – филм за чешит с наднормено тегло. А след премиерата в Кан на „В търсене на Ерик“ (2009), където играе себе си, вече е възприеман като сериозен актьор. В биографията му вече има над 50 филма, участва и в театрални постановки. Кантона не става толкова велик актьор, колкото футболист, но може би намира себе си.

Зинедин Зидан като Нумеробис

Доскорошният треньор на „Реал Мадрид“ като футболист печели почти всичко, което може да бъде спечелено. Интелигентна игра, брилянтна техника, нестандартен подход, отличен пас и удар. Тези качества му печелят прозвището на един от най-добрите плеймейкъри в историята на футбола.

Кино кариерата на Зидан не е така славна. Той има няколко игрални и документални проекти на футболна тематика, но определено най-колоритно е участието му в „Астерикс на Олимпийските игри“ (2008) /гледайте официалния трейлър на филма/. Подобаващо за висок спортен форум, във филма се появяват и други професионални спортисти – Тони Паркър, Михаел Шумахер, Жан Тод.

В отбора на футболистите – актьори влизат още: Пеле, Марадона, Неймар, Роналдиньо, Франк Лебьоф, Стан Колимор, Ашли Коул, Джибрил Сисе, Алфредо ди Стефано и много други. Киното е възможност за проява на нови умения, различни от тези, които познаваме от футболния терен.

Ако искате да видите още от предложенията ни за филмови вдъхновения, може да прочетете следната статия

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *