Анимационни филми в Neterra.TV+

Анимационни филми в Neterra.TV+. Един мъдър човек преди време ми каза, че ако не знам какво да гледам, значи е време да гледам анимационно кино. А много години преди него писателят Клайв Стейпълс Луис, автор на „Хрониките на Нарния“ казва, че: „Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.“

Не са ли анимационните филми именно нови версии на приказките? Има за възрастни, има и за деца, има комбинация от двете и човек винаги може да си хареса нещо. Може би затова ентусиазмът ни по анимационния фестивал „Златен кукер“ не стихва всяка година. А тази е по-специална, защото ще може да гледате филмите и онлайн на платформата Neterra.TV+. Нека първо ви разкажем малко повече за тазгодишния фестивал.

12 години „Златен кукер“

В рамките на 5 дни – от 26 до 30 май, всички любители на анимационното кино ще имат възможността да се насладят на 12-тото издание на международния фестивал „Златен кукер“ в София, чийто домакин тази година е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. В рамките на конкурса са избрани над 140 филма от цели 97 страни, а заедно с това предстои и богата съпътстваща програма. За първи път впечатляващата селекция ще е достъпна и за публиката извън столицата, която ще може да се наслади на всички продукции онлайн в платформата Neterra.TV+ от всяка точка на страната. От 26 май всички филми са налични онлайн в продължение на 4 седмици.

„Златен кукер – София“ стартира още през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници.

На фестивала ежегодно се връчват 10 награди в различни категории: Едноминутни филми (около 1 мин.), Късометражни филми (от 1 до 10 мин.), Късометражни филми (от 10 до 45 мин.), Пълнометражни филми (над 45 мин.), Студентски филми, Детски филми, ТВ серии, Еко филми, Музикално видео и Рекламен анимационен филм.

Наред с това се провежда и национален конкурс за най-добър български анимационен филм, връчва се Гран При „Златен кукер – София“, а специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков.

Всички филми от конкурсната програма ще са налични от 0 часа на 26 май  на Neterra.TV+ за период от 4 седмици. За пръв път платформата е домакин на фестивал с толкова много заглавия – над 140, които ще са достъпни онлайн от цяла България.

И докато се чудите кой филм да изберете да гледате, ние имаме наша селекция със заглавия, които ви предлагаме. Може да харесате нещо от тях.

Анимационни филми в Neterra.TV+

Анимационен филм – Забранен

Анимационен филм_Забранен

Част от селекцията с едноминутните филмчета, „Забранен“ е дело на французина Беноа Баржентон. Сюжетът разказва за няколко мига от живота на една истинска, дебела котка и кои са онези неща, които може да правите с нея. Творчески измислен и с много чувство за хумор създаден.

Анимационен филм – Баба ми пуши лула

Филмът на руснака Иван Павлов е носител на множество награди и затова си има причина. Чрез метафора и простичък разказ, филмът е поклон пред хората, които са преборили фашизма. И е само 3 минути!

Анимационен филм – Призрак

Анимационен филм_Призрак

Ето и едно предложение от България, дело на аниматора Сотир Гелев. Филмът му разказва за неосъществена любов и за това колко лесно човек може да загуби живота си. С похватите на рисуваното кино той разказва за защитните механизми, които човек изгражда, за да се оправдае и да пренасе собствената си вина върху реални и въображаеми обстоятелства.

Анимационен филм – Приказка за Джинджър

Както говорихме за приказки – ето ви една съвсем истинска и оригинална, която идва от Русия и е дело на Константин Шекин. История разказва за Потър – мил и беден човек, който намира магически артефакт на име Камъка на огъня. Камъкът обаче го прави богат и жесток. Някъде там се спотайва Злата кралица, която решава да убие Потър, за да може да вземе Камъка на огъня. Само главният герой, момиче на име Джинджър, може да спаси Потър със своята преданост. Филмът е пълнометражен и може да го откриете именно в тази секция на програмата.

Анимационен филм – Императрицата

Анимационен филм_Императрицата

В студентските филми също ще откриете страхотно разнообразие. Ние ви предлагаме да видите филма на Чин-Ен Чанг, която идва от екзотиката на Тайван. В древно Източно кралство императорът бил принуден от своите министри да упражнява жесток контрол. Тази задача обаче била тежка за него и един ден той избягал от двореца. Но Императорът не бил възприеман сериозно от никого, дори и от баща си, защото бил момиче.

Анимационен филм – Оранжевата песен

Анимационен филм_Оранжевата песен

Нали знаете онази песничка, в чийто припев се пее: „Оранжево небето, оранжево морето…“ Елеонора Аспарухова, която от години живее, работи и преподава в Англия, решава да направи това оранжево тържество на детското безгрижие на филмче. Песничката е тук, точно както я помните от малки, а всичко във филмчето й ще ви разсмее и усмихне. „Оранжевата песен“ се намира в селекцията на детските филми.

Анимационен филм – Симон 3 – „Скачай в колелото“

Анимационен филм_Симон заека

Време е за категория тв сериали. Симон е очарователен малък заек, който излъчва цялата жизненост и любов на детството. Той е на възраст, когато малките зайци (и деца в това число!) започват да влизат в свои собствени предизвикателни взаимоотношения с родителите, училищния живот и опознаването на света като цяло. И когато го правят заедно – децата и Симон – нещата се случват много по-лесно.

Анимационен филм – Осло – зелена столица

В категория „Еко филми“ може да откриете много неща – от консуматорски модели до топенето на ледовете. Ние се спираме на Осло, защото това е зеленият градски маяк на Европа през 2019 година. Екипът на филма прави анимация, базирана на еко-химна на музиканта и поет Фредрик Хойер, който той пише за града.

Анимационен филм – Катерино моме

Анимационен филм_Катерино моме

Музикалното видео или по-точно анимация на младата българка Десислава Даскалова ще ви накара да гледате и слушате тази народна песен отново и с други очи.

Анимационен филм – Да живееш с множествена склероза

Анимационен филм_Да живееш с МС

Последни, но не на последно място, идват рекламните клипове. Те са точно три броя и трите идват от Норвегия. Истината е, че който и да изберете няма да сбъркате. Всеки един е посветен на различна кауза. Първият е свързан с множествената склероза. Младо момиче мечтае да бъде известна гимнастичка. Тя тренира усилено и се състезава за постигане на целите си. Един ден обаче усеща изтръпване в ръцете си и лекарите й поставят диагноза множествена склероза.

Ако се чудите кой е авторът на тази статия, може да прочетете и разберете повече за него, ето тук

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *