Кери Мълиган е британка с голям потенциал

Кери Мълиган става на 36 години в края на този месец (28 май). По този повод ви разказваме повече за нея. Кери изгря на световната кино сцена с филма „Съзряване“ преди повече от 10 години. Днес тя е актриса номинирана втори път за „Оскар“ за ролята си в „Момиче с потенциал“. Мълиган върви стремглаво по отъпкан път към световен успех – от британската театрална сцена до филми като „Великият Гетсби“, „Момиче с потенциал“ и „The Dig“. Кери Мълиган е британка с голям потенциал.

Кери Мълиган и театъра

Спокойно можем да кажем, че Кери Мълиган е родена с късмет. В ранна възраст животът й протича между дъждовен Лондон, където е родена и мъгливите равнини на немския град Дюселдорф. Там тя прекарва 5 години, защото цялото й семейство се мести, когато баща й става мениджър в местен хотел.

Кери Мълиган е британка с голям потенциал
Кери Мълиган в „Момиче с потенциал“

Като класическа британка, първата любов на Кери е театърът. Тя се влюбва в него още когато е на 8 години и наблюдава по-големия си брат, който репетира в училищна версия на пиесата „Кралят и аз“. Толкова харесва това, което вижда, че моли и тя да бъде включена в представлението. Съответно се озовава като част от ансамбъла, но и днес си спомня, че в мига в който стъпва на сцената, знае, че това е нейното призвание. Оттам насетне театърът започва да присъства в живота й постоянно. Още в гимназиалните си години и докато учи Кери се записва в театралната трупа на училището и започва да участва както в пиеси, така и в мюзикъли. Актрисата е всестранно развита – тя пее, танцува и играе. Може да се уверите особено в първото, когато гледате изпълнението й във филма „Истинският Люин Дейвис“ на братя Коен.

В колежанските си години Кери продължава да преследва мечтата да стане актриса. Тя участва в различни пиеси, помага на студенти по драма и самата тя се опитва да поставя различни представления. Късметът чука на вратата й, когато е на 16 години. По онова време гледа постановка на „Хенри V“ с участието на Кенет Брана. Изпълнението му я окуражава и затвърждава убеждението й, че иска да преследва кариера именно в актьорството. Ето защо решава да му напише писмо с молба. „Обясних му, че родителите ми не искат да се занимавам с театър и кино, но аз чувствам, че това е моето призвание в живота.“ Отговор получава малко по-късно от сестрата на Брана, който гласи: „Кенет каза, че ако изпитвате толкова силна нужда да бъдете актриса, то вие трябва да бъдете актриса.“

Кери Мълиган и актьорството

Родителите на Кери обаче не одобряват актьорските й амбиции. Най-силното им желание е тя да влезе в университет, подобно на брат си. Без знанието на родителите си обаче, едва 17-годишна, Кери кандидатства в три различни лондонски драматични училища. Тя иска да влезе там, а не в университетите, в които родителите й очакват да кандидатства. Уви! Никъде не я приемат!

По време на последната си година в училището Уолдингъм, където завършва средното си образование, се случва нещо изненадващо. Актьорът и сценарист Джулиан Фелоус изнася лекция, в която разказва за продукцията на филма по негов сценарий „Госфорд Парк“. Мълиган използва момента да говори с него след лекцията. Тя го моли за съвет относно актьорската си кариера. Фелоус от своя страна се опита да я разубеди, като й казва, че актьорството е не винаги успешно занимание. Предлага й да се омъжи за адвокат и да си гледа живота. Вместо това да я смути, то амбицира младата Кери още по-силно.

Кери Мълиган
Кери Мълиган във филма „Великият Гетсби“ с Леонардо Ди Каприо

Затова по-късно изпраща писмо на Джулиан Фелоус, в което заявява, че вече сериозно се занимава с актьорско майсторство и че това е нейната цел в живота. Няколко седмици след това съпругата му Ема я кани на вечеря, която тя и съпругът й организират, за да покрепят млади и амбициозни актьори. Именно това улеснява достъпа на Кери до асистенти и кастинг агенти. Така тя се сдобива с първото си прослушване за ролята си в „Гордост и предразсъдъци“. След три кастинги в крайна сметка получава ролята на Кити Бенет. Театърът обаче остава първата й любов.

Кери Мълиган и пробивът

Кери Мълиган дебютира в Royal Court Theatre, когато е на 19 години. Година по-късно се появява с дебют и на голям екран в „Гордост и предразсъдъци“. По онова време, за да се издържа, работи в лондонски пъб. Успява да съчетае работата с актьорските си ангажименти, които не са много.

В началото на кариерата си Кери участва във филми, сериали и постановки. Общо взето, където си намери работа и късметът не закъснява – получава ролята на Джени Меръл в драмата „Съзряване“ и това й носи първа номинация за „Оскар“ и международен успех. Само година по-късно се запознава с Шая ЛеБьоф – на снимките на филма „Уолстрийт: Парите никога не спят“. Двамата имат връзка няколко години, но Кери в крайна сметка прекратява техните отношения, заради проблемите на Шая с алкохола и депресията.

Кери Мълиган и любовта

Докато работи по „Истинският Люин Дейвис“ Кери се среща отново с приятеля си от детинство Маркъс Мъмфорд, който вече е част от британстката фолк и рок група Mumford & Sons, а тя е популярна актриса. Двамата стават двойка почти веднага и всичко се развива много бързо. Женят се няколко месеца по-късно, дъщеря им Евелин Грейс се ражда три години след сватбата, а синът им Уилфред две години след това.

Днес Кери Мълиган живее в английската провинция и подбира в какво да участва на базата на личните ангажименти към семейството си. Най-често прави по един филм в годината, а когато е добра година – има и два. Преди пандемията снима „Момиче с потенциал“, който й носи номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“, и наградата на критиците. Може да я гледате и в драмата The Dig на Netflix. Тази година я очакваме и във втория режисьорски проект на Брадли Купър – Maestro. Както се казва: Кери Мълиган е британка с голям потенциал.

Кой бе рожденикът за април месец? Може да разберете оттук

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *