Август е: време е за море и кино – където и да сме!

Има нещо много романтично в отминалите времена, когато гледането на филми бе единствено възможно на кино. Това беше ритуал, специален момент, в който хората се пренасяха на едно друго място, за да изживеят някоя филмова история. След това се появиха видеокасетите, които пренесоха филмите у дома, но пак – трябваше да отидем във видеотеката, да разгледаме рафтовете и да вземем някое любопитно заглавие. 

Кино през лятото – където и да сме!

Днес киното пътува с нас – където и да сме и на най-удобното за нас устройство, благодарение на онлайн платформите. Но как да изберем какво точно да гледаме в цялото това безкрайно море от заглавия? Е, тук на помощ идва Nettera.TV+ с месечното предложение за август. В селекцията има 20 заглавия в различни жанрове и от различни държави, така че разнообразието е гарантирано. И все пак, ще ви представим кратка подборка на някои от филмите за август, които със сигурност си струва да гледате. 

Селекцията

Започваме с филма за една от най-обичаните световни изпълнителки – Селин Дион. Животът ѝ напоследък не е никак лек, защото рядката болест, от която самата тя призна, че страда, пречи на активния ѝ музикален и личен живот. Наскоро тя дори отмени турнето си и се прибра в Канада, за да се лекува. Биографичният филм „Селин Дион: Силата на любовта“ е игрален и разказва за живота на певицата такъв, какъвто е с всичките житейски трудности, професионални предизвикателства и лични проблеми, които е трябвало да преодолее Селин Дион. Режисьор, сценарист и изпълняваща главната роля е Валери Льомерсие, а ако обичате музиката на Дион, просто гледайте този филм, за да си доставите чиста доза удоволствие.

Следващото заглавие, на което е добре да обърнете внимание, за да не съжалявате после, е „Най-лошата личност на света“. Филмът на Йоаким Триер е с две номинации за „Оскар“ – за най-добър оригинален сценарий и най-добър международен филм, с награда от фестивала в Кан за най-добра актриса (Ренате Рейнсве) и участие в състезателната програма за „Златна палма“. Само последното изречение трябва да е ясен знак, че говорим за значимо заглавие. Сюжетът накратко: 30-годишната Юлие е в етап от живота си, в който е напът да се раздели с дългогодишния си приятел и да се впусне в нещо, което и тя не знае какво е. Или пък знае много добре и затова го търси? Или пък в последните години е водила фалшив живот и иска да навакса? Много въпроси, но отговора може да получите единствено от самия филм. 

Филми от цяла Европа

„Под дървото“ е копродукция между Исландия и Дания и разказва за наглед съвсем обикновени и често случващи се събития като изневярата и лошите междусъседски отношения. Както всички знаем обаче, дори най-обикновеният проблем може да се превърне в сериозна драма. А ако тази драма с елементи на комедия е режисирана от Хафстейн Гунар Сигурдсон, то филмът си струва. 

„Последната любов на г-н Морган“ е разчувстваща романтична драма със Сър Майкъл Кейн и Клеманс Поези в главните роли. Режисьор е Сандра Нетълбек. Персонажът на Майкъл Кейн – Матю Морган, е възрастен мъж, чиято любима съпруга е починала преди години и животът му вече просто тече, без да го живее истински. Един ден той случайно среща Полин (Клеманс Поези), която се оказва правилният ключ за неговия нов живот. Какво ще се случи, когато на хоризонта се появи и синът му обаче? 

Ако не сте чували за румънския режисьор Кристиан Мунджиу, то сега имате огромния шанс не просто да чуете за него, но и да разберете защо е един от най-обичаните филмови творци от тази част на Европа. Неговият филм „Ядрено-магнитен резонанс“ е част от селекцията за месец август. Филмът ни среща с Матиас, който неочаквано се връща от Германия в родното си село Трансилвания в Румъния. Там живеят различни етноси, а това е предпоставка за неочаквано напрежение и конфликти. Матиас обаче е притеснен за баща си, чието здраве сериозно е влошено. В главните роли са Марин Григоре, Юдит Стате, Макрина Барладеану, Оршоля Молдован, Йозеф Биро и др. Филмът е в състезателната програма на фестивала в Кан през 2022 г. 

Класиката отново е тук

Следващото заглавие, на което да обърнете специално внимание, е „Съпругата на Чайковски“ на режисьора Кирил Серебренников. Руската продукция разказва за съпругата на великия композитор Пьотр Чайковски, чиято страст и несподелена любов се превръщат във водеща сила. Независимо дали сте любители на класическата музика или не, вижте този филм. Той също бе част от състезателната програма на фестивала в Кан миналата година, така че това е категоричен знак за качествата му. 

„Тази, която не съм“ е френско-белгийска продукция с Жулиет Бинош в главната роля. Тя влиза в образа на 48-годишната Клер, която е разведена преподавателка с две деца и липса на страст в живота си. Клер решава да си направи фалшив профил във Facebook, в който да се представя за 24-годишната Клара и така да примами млад мъж. Кой обаче ще се окаже примаменият и ще открие ли щастието под чужда самоличност? Отговорите на тези въпроси ще ви даде филмът на Сафи Небу. 

Шон Пен става баща на Дилън Пен

Големия Шон Пен пък можете да гледате в „Денят на флага“, в който си партнира със собствената си дъщеря Дилън Пен. Двамата ни разказват истинската история на един баща, който се превръща във втория най-голям фалшификатор в историята на САЩ, но в очите на малката си дъщеря е един магнетичен приключенец. Когато тя става голяма обаче, образът на баща ѝ се променя. Но ще се промени ли и отношението ѝ към него? 

Завършваме филмовата подборка от Месечното предложение за Август от Neterra.TV+ с един трилър, в който се разказва за странната връзка между известен готвач и реставратор на картини – „Дневникът на подправките“. Въпреки че двамата главни персонажи са част от тотално различни светове, едно бизнес пътуване ще разкрие много тайни, които ще доведат до важни последствия в животите и на двамата. 

Горните предложения са само есенцията от селекцията, която ще откриете в сайта. Действително, има филми за всеки вкус и всички жанрови предпочитания, така че за вас остава само да изберете какво да гледате и да се насладите на хубав филм у дома. А после да си изберете нов. А после нов… и така цял месец август. Приятно гледане! 

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *