Българските филми, които разбиха всички граници

Гледането на българските филми не трябва да се случва на всяка цена. Както и гледането на кино изобщо. Заради засиленото чувство на родолюбие в никакъв случай не трябва да страда чувството ни за кино естетика и добре разказана история.

Новото българско кино може и да не е на нивото на световното, но и ние, горди българи, може да се похвалим, че имаме заглавия, които се прокрадват и се отличават ярко на фона на стелещата се посредственост.

Ето някои от тях, които гледаме с удоволствие.

Урок

Годината е 2015-а и „Урок“ беше първият български филм, който ни изненада. Базиран на реална случка – за учителка, която обира банка в голямото междучасие – филмът дава своя алтернативна гледна точка за събитията.

Номиниран за няколко награди, включително за наградите LUX на Европейския парламент, „Урок“ стана пример за това, че добри истории се разказват и тук. Филмът е част от трилогия на дуото Петър Вълчанов и Кристина Грозева, които избират реални и абсурдни ситуации от родната действителност и им дават нов поглед и нови събития.

Слава

И като говорим за тази трилогия, е логично и вторият филм от нея да попадне в селекцията. „Слава“ е дори по-приятен за гледане от „Урок“. Сценарият е по-изпипан, монтажът и режисурата са по-динамични. В много модерен стил родният дует режисьори използва същият актьорски състав и за този филм, какъвто е бил в „Урок“.

Същите лица, но друга постановка. Този път историята е вдъхновена от железопътния работник, който намери огромна сума пари на влаковите релси и реши да ги върне, като за добрината си получи часовник марка „Слава“. Комичен и ужасно ироничен, „Слава“ е един от великолепните примери за добро българско кино.

Възвишение

Странно за нас, но някои хора не харесаха този филм. Единствената ни утеха е, че това може би са хората, които са харесали „Бензин“. Адаптацията по романа на Милен Русков е успяла да запази, както чувството за хумор, така и партиотичния дух на историята. Без да предобря или да пресолява манджата.

Написан, режисиран и изигран добре, с естествено поднесен старобългарски жаргон, „Възвишение“ е най-просто казано удоволствие за гледане, събрани в 2 часа. А музиката? Музиката на Петър Дундаков е удоволствие за слушане дори и без картинки.

Напомняме ти, че онлайн премиерата на „Възвишение“ бе именно в Neterra.TV. Дадохме възможност на българите зад граница, по целия свят да гледат филма на български език, във високо качество и на много устройства. От 3 март, „Възвишение“ може да бъде закупен на специална, по-ниска цена в Neterra.TV или директно от тук.

Консервфилм

Годината е 1990-а и младият аниматор Златин Радев, по онова време на някакви си 30-тина години, поризвежда това късометражно бижу, което… внимание – получава номицания за „Оскар“.

български филми
Кадър от „Консервфилм“, 1991 год.

Преди Теодор Ушев, Георги Господинов и „Сляпата Вайша“, първата българска касометражна анимация, която попада в челната петица на Академията е „Консервфилм“. Социално ангажиран, смешен и ярък, „Консервфилм“ се гледа бързо и е удоволствие. И някак сме горди, че сме българи, когато си спомняме 1991-а.

Дзифт

Българското кино започна плахо да подава глава изпод прахоляка още през 2008-а, когато се появи „Дзифт“. Истината в случая е, че романът е доста хубав и Явор Гърдев, който е доказал, че умее да работи с актьори, кадри и пространство, прави чудесна адаптация.

Историята на Владо Тодоров проследява една крими случка, която е на ръба на родния преход. Решен в ноар стил и със Захари Бахаров в главната роля „Дзифт“ не прави никакви грешки.

Ирина

Изгряващата звезда на тазгодишния фестивал Берлинале е българка и това е Мартина Апостолова. И ролята й в „Ирина“ ще ви каже защо това е така. Филм за изборите, бедността и майчинството, който изважда най-доброто от главната си актриса. След като мина по няколко фестивала, той може да бъде гледан тази година на София Филм Фест.

Петя на моята Петя

Имаме големи очаквания към предстоящия филм, вдъхновен от Петя Дубарова. Морската принцеса на българската поезия, нейният Бургас, котките, които обича и нелепият начин, по който си отива, са вдъхновили тази история.

Български филми
Кадър от филма „Петя на моята Петя“

Заглавието пък е директно взето от резказ на Дубарова, в който тя разказва за две свои личности. Към това добавяме впечатленията ни от първите кадри от филма и музиката на Георги Стрезов. „Петя на моята Петя“ ще открие София Филм Фест и ние нямаме търпение.

Напомняме ви, че тази година Neterra.TV осигурява наградата на публиката за Ново българско кино на София Филм Фест 2020. Победителят в категорията освен парична награда, получава възможност да бъде качен на платформата Neterra.TV, достъпен в целия свят на български език. Повече по темата може да прочетете тук.

Най-хубавото предстои …!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *