Зорница София: Жената воин на българското кино

Една от най-отличаващите се жени режисьори в съвременното българско кино несъмнено е Зорница София. Нейният хъс и целеустременост винаги са личали не само във филмите, които прави, но и в цялостната ѝ харизма и поведение.

Нейната кариера минава както през киното, така и през телевизионния екран (част е от различни популярни български сериали), посяга и към документалния, и към игралния жанр и категорично следва женската нишка във филмите, които създава. И всъщност по този начин проправя собствен път, изгражда личен стил и се самоусъвършенства именно там, където се чувства най-истинска.

Най-новият филм на Зорница София е „Майка“ с Дария Симеонова в главната роля.

Филмът получи три награди на фестивала „Златна роза“ миналата година – за най-добър филм, най-добро операторско майсторство и за най-добра актриса за изпълнението на Дария. На същия форум продукцията получи и специален диплом за децата, които участват във филма – от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения.

Продукцията бе част и от състезателните програми на Международния филмов фестивал във Варшава и на наскоро завършилия 27-и София Филм Фест.

 

„Майка“ е скок на Зорница София на по-високо ниво от всеки неин предишен филм. И в дълбочината на тематиката, и в реализацията на филма. „Узряването“ на Зорница Попганчева (както е истинското ѝ име) в режисирането и цялосното изграждане на филмовия разказ се случваше постепенно с всеки неин филм и логично достигна до връхната си точка (до момента) с „Майка“. Неслучайно филмът бе посочен за българско предложение за награда „Оскар“ в категория „Най-добър чуждоезичен филм“. Уви, заради повече английска реч от позволеното, предложението ни не бе прието и друг филм трябваше да бъде посочен от българска страна.

На 27 април в Neterra.TV+ официално ще бъде онлайн премиерата на „Майка“, а билетите са вече в продажба – ето и какъв е сюжетът: Елена е театрален режисьор, а съпругът ѝ е известен диригент. Двамата се опитват да имат дете, но Елена така и не успява да зачене. След като лекар ѝ съобщава, че тя няма как да има собствени деца, главната героиня канализира енергията си в специална театрална програма за деца, лишени от родителски грижи. След време Елена получава покана да адаптира своята програма за сираци в Кения. Тя ще разбере, че да бъдеш майка не означава непременно да родиш дете и ще преоткрие собствената си мисия.

Филмът е вдъхновен от истинската история на една българка, която, впрочем, е част филма на Зорница София “Modus Vivendi”.

“Modus Vivendi” е документална продукция от 2006 г., която ни запознава с различни хора, открили себе си, намерили смисъла и тръгнали по пътя на онова, което ги кара да се чувстват живи и смислени. Филмът е изграден от няколко преплитащи се разказа за седем души, а единият от разказите ни води в дома за сирация в Широка лъка, където всъщност се крие прототипът за главния женски персонаж в „Майка“.

Става дума за Елена Панайотова, чиято история става вдъхновение за Зорница София, тя стъпва на основите ѝ и я развива драматургично.

Именно филмът “Modus Vivendi”, заедно с още три заглавия от филмографията на Зорница София – „Мила от Марс“ (2004), „Прогноза“ (2008) и „Воевода“ (2017), вече се предлагат в платформата на Neterra.TV+ в пакет от 9.99 лв.

Вторият филм от селекцията – „Мила от Марс“ от 2004 г., е пълнометражният дебют на Зорница София, както и на голяма част от екипа впрочем. Именно с него бе даден стартът на кариерата на актрисата Весела Казакова, която днес се изявява повече като режисьор и продуцент. „Мила от Марс“ бе истинско явление, когато се появи и още тогава стана ясно, че Зорница София ще бъде режисьор, чиито филми ще носят специален и важен авторски почерк.

В „Мила от Марс“ се срещаме с 16-годишната Мила, която се опитва да избяга от миналото си, установявайки се в гранично село, в което живеят само 9 старци. Те се препитават чрез отглеждане на марихуана и въпреки че в селото е незаконната плантация на мъжа, от когото бяга, Мила решава да остане, да прегърне неизвестното и да открие любовта като единствен път към оцеляването.

„Мила от Марс“ печели 5 награди на фестивала „Златна роза“ през 2004 г., награда за най-добър филм и изключително ансамблово изпълнение на фестивала в Сараево, награда „Кодак“ за най-добър български филм на София Филм Фест и награда „ФАСБИНДЕР“ на екуменическото жури на фестивала в Манхайм-Хайделберг.

Следващият филм в специалната селекция е „Прогноза“ от 2008 г. В него Зорница събира звезден актьорски състав – Асен Блатечки, Теодора Духовникова, Стефан А. Щерев, Деян Славчев-Део, Юлиан Вергов, Китодар Тодоров, Александър Дойнов, Красимир Доков и др.

Историята в „Прогноза“: Маргарита оставя известния репортер Марко Матанич (в ролята е хърватинът Крешимир Микич), за да отиде да кара уиндсърф на самотен остров заедно с брат си и неговите приятели, които са от различни Балкански държави. Но вятърът на острова спира и компанията постепенно започва да си игра не война. Постепенно се разразява Балкански конфликт, а приятелите започват да изграждат национални граници между палатките си.

В свое интервю от 2009 г. Зорница София признава, че причината да направи този филм е преекспонирането на балканските конфликти, които искрено я дразнят. И тя успява чрез „Прогноза“ да говори за сериозни теми по забавен начин.

Последният филм от тематичната селекция, предхождаща премиерата на „Майка“ в Neterra.TV+, е „Воевода“ от 2016 г., вдъхновен от едноименния разказ на Николай Хайтов.

„Воевода“ ни среща с българската хайдутка Румена войвода, която е принудена да изостави своето семейство, за да предвожда чета и да раздава правосъдие в поробената от Османската империя България.

В главната роля във филма влиза самата Зорница София, а в другите персонажи се превъплъщават Валери Йорданов, Йордан Биков, Владимир Зомбори, Леарт Докле, Александър Алексиев и др. Във филма зрителят преживява мъката и себеотрицанието на българските хайдути, принудени да оставят всичко, което имат, за да се борят за това, което турците искат да им отнемат – свободата и достойнството.

Както сами виждате, женското е най-ценен персонаж в творчеството на Зорница София. Нейните творчески търсения съвсем логично достигнаха до филма „Майка“, който действително е най-качественото заглавие във филмографията на Зорница до момента.

От днес можете да гледате „Modus Vivendi”, „Мила от Марс“, „Прогноза“ и „Воевода“ за 9.99 лв, а от 27 април да видите и „Майка“ в платформата Neterra.TV+. Селекцията ви дава възможност не просто да се запознаете с творчеството на Зорница София, но и да проследите професионалното ѝ израстване и идейните ѝ търсения. Заслужава си!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *