„Бягство“ на Виктор Божинов е вече онлайн

В средата на тази година режисьорът Виктор Божинов се завърна с нов филм – „Бягство“. Божинов и екипът, с който работи са се доказали като едни от хората, които все пак правят прилично българско кино. „Възвишение“ беше изключително добър филм, а „Голата истина за група Жигули“ ни забавляваше по едни непретенциозен начин. В този смисъл – още през май месец очаквахме „Бягство“.

Филмът някак мина по кината без да се зашуми за него, както се случи с предишните два проекта на режисьора. Но за тези които са го изпуснали и сега малко ги е яд – нямате причини за тревога, защото ако сте пропуснали да го гледате на голям екран, вече можете да го гледате онлайн тук. Филмът е наличен както за територията на България, така и за зрителите по целия свят в перфектно HD качество.

Какво може да очаквате от „Бягство“?

В „Бягство“ група приятели се местят в изоставено селище в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение.

Сетинг и жанр

„Бягство“ е вълнуващ трилър, сниман в родопското село Чамла – най-високото село в България на 1650 метра надморска височина. Филмът разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Могат ли два свята да съжителстват заедно на подобно място и какво се случва, тогава когато те се сблъскат?

Виктор Божинов не се ограничава жанрово. Това е нещо, което ние харесваме. От една страна „Възвишение“ беше патриотична комедия с елементи на трагедия. От друга – „Голата истина за група Жигули“ си беше откровена комедия с елементи на носталгия. А „Бягство“? „Бягство“ всъщност е трилър с елементи на приятелство. На въпроса защо е решил да разкаже тази история, Виктор Божинов казва, че  „Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на два коренно различни социални модела.“

Величието на Родопите

Освен всичко екипът казва, че за тях „Бягство“ е и филм за величието на Родопите. Защото в историята природата има изключително важно място. Тя е не само фон на който се разиграва целия сюжет, а и пълноценен участник в него. Филмът разполага и с млади таланти – дебют в киното прави младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля. Освен него в „Бягство“ участват Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.

„Бягство“ е сниман в наистина най-красивите кътчета на Родопите – Триград, Чамла и прочие места. Затова филмът получи и ексклузивна премиера именно в Чамла. Тогава Виктор Божинов каза: „За нас е изключително важно да покажем филма на хората от Триград, които бяха наши домакини по време на снимките. Получихме изключително отношение и подкрепа.“

„Бягство“ мина по кината и получи чудесни отзиви. Но ако сте го пропуснали – то сега е време да наваксате. Та кой не обича психотрилърите? При това в Родопите.

Както казва Виктор Божинов: „Избрах да се разположим в жанра на психологическия трилър, затова изключваме хумора. Липсата на хумор не прави един филм по-лош или по-хубав. Работното заглавие на филма беше „Кралството Чамла“. Преди 10 години имаше група неохипари, които искаха да направят общество там. Историята на филма е инспирирана от този казус, но решихме да не навлизаме в тази история като препратка към заглавието. Когато заснехме филма, седнахме и си казахме – „това е едни филм за бягствата – от себе си, от проблемите…“ и това заглавие „Бягство“ пасна много добре. В историята беглецът от единия към другия свят е един. Няма да скрия, че във филма има 13 минутна екшън сцена – най-дългата екшън сцена в историята на българското кино.“

Бягайте и гледайте „Бягство“ в удобството на вашия дом и се пазете в тъмното и сенките на филма. Нещо може и да ви стресне.

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *