Дейзи Едгар-Джоунс – талант, който крие много изненади

Tалант, който крие много изненади. Думите са на художествения директор на филмовия фестивал в Локарно – Джона Назаро, който тази година награди британската актриса с наградата „Клуб Леопард“. По същото време последният филм на Джоунс, който в момента върви по кината и у нас – „Където пеят раците“ направи премиера.

Началото

Дейзи Едгар-Джоунс е родена в Лондон и е само на 24 години. Семейството й е във филмота индустрия и Дейзи пораства с кино и телевизия. Майка й Уенди Едгар е от Северна Ирландия и е популярен филмов монтажист, а баща й Филип Джоунс, който е шотландец, директор на Sky Arts и ръководител на отделя развлекателни програми в канал Sky.

Дейзи пораства в Лондон сред филмови студиа и кино, където развива любовта си към сцената. За първи път участва в училищна пиеса през 5-ти клас, където учи в независимото училище за момичета The Mount към колежа Woodhouse. Още щом завършва обаче се насочва към сцената и започва да се обучава в Националния младежки театър.

Кариерата

Повечето от вас познават Дейзи от ролята й в безспорния хит „Нормални хора“, базиран на също толкова успешната книга на Сали Руни. За ролята си на Мариан Дейзи усвоява ирландски акцент и макар да е само на 21 няма никакви притеснения относно секс сцените и голотата, които съпътстват сериала. И очаквано – „Нормални хора“ я превръща в звезда. Но и преди да бъде Мариан Дейзи вече гради кариера, която се развива успешно. Тя получава първата си роля в телевизията още на 17 години в сериала Cold Feet, където си партнира с Джеймс Несбит.

Участвала е още в телевизионната драма на BBC Silent Witness и в „Джентълменът Джак“. А малко преди да стане звезда благодарение на „Нормални хора“, участва в друга голяма продукция – модерната адаптация на „Война на световете“, където играе ролята на Емили Грешам – независима тийнейджърка с водещо значение в новия свят. Тогава Дейзи точно е навършила 19 години и когато я питат защо е приела ролята, тя казва: „Това е страхотна история. Зашеметяваща. Обичам научната фантастика и начина, по който кара хората да обсъждат реалните събития от съвремието ни.

Живеем живота си и следваме правилата на обществото, но какво ще стане, ако изведнъж електричеството спре и повечето хора около нас паднат мъртви? Какво ще означава това? Да не говорим, че „Война на световете“ е любимата книга на дядо ми и на прадядо ми. Познавам историята отлично и ми беше забавно да я изследвам.“

„Нормални хора“ се появява непосредствено след това. И променя играта.

Нормални хора

„Нормални хора“ разказва за всичко друго, но не и за нормалността, поне не такава, каквато човек си представя, че тя е или би могла да бъде. На фона на тучния Дъблин писателката Сали Руни ни среща с Конъл и Мариан – съученици в последната година в гимназията, готови да вземат най-доброто от младите си години и гледащи с надежда към бъдещето.


Година след излизането си книгата се превръща в сериал. В наши дни няма по-голямо удоволствие и по-бърз начин за слава от филмирането на дадена творба. Така Сали Руни, като сценарист и Лени Ейбрахамсън, като режисьор, се наемат да разкажат историята на Мариан и Конъл в точно 12 епизода – нито повече, нито по-малко, с твърдото обещание, че няма да получим повече сезони. Донякъде това е тъжно – нежен, магнетичен, емоционален, дълбок и без претенция „Нормални хора“ заслужава дълъг живот на малкия екран. От друга обаче, това е една от най-добре филмираните книги за последните години.

Историята на Мариан и Конъл е история стара като света. „Това не е любовна история, това е история за любовта“, както гласи цитат от един друг филм. Киното често обича да обърква зрителя, че захаросаната романтика и специалните жестове са нещо присъщо на любовта и любовта изцяло.

Макар майката на Конъл да е чистачка, а родителите на Мариан да са богаташи, в училищната джунгла двамата са с разменени места – Конъл е популярен и харесван, а Мариан е странна и отхвърлена. Между двамата има силно привличане и много скоро сексът става техният начин на общуване. Поне между четири стени. В истинския живот, те дори не се поздравяват.

Поставени по този начин от самото начало, отношенията между Конъл и Мариан еволюират в игра на тихо надмощие от типа „кой първи ще признае, че е влюбен“ и на криеница на истинските чувства. Възходът и крахът на една връзка през погледа на двамата участници в нея, е винаги любопитно явление. „Нормални хора“ е сериал, който ще ви научи някои неща за любовта, ако вече не ги знаете. А ако ги знаете, ще ви накара да се замислите.

„Нормални хора“ превръща Дейзи Едгар-Джоунс в моментална звезда и я изважда от клишето на млада красавица. Освен това я изпраща отвъд висините на локалната популярност и й носи няколко номинации за награди. Така, благодарение на всичко това Дейзи получава роли в доста особения, но ако сте почитатели на черния хумор, Fresh, където си партнира със Себастиан Стан и участие в разкошния криминален сериал, базиран на реални събития, за който наскоро Андрю Гарфийлд получи номинация за награда „Еми“ –  Under the Banner of Heaven.

И така бавно, но сигурно стигаме до хита на това лято, с главно участие на Дейзи Едгар-Джоунс, като блатното момиче – „Където пеят раците“.

Където пеят раците

Дилия Оуенс пише историята „Където пеят раците“ донякъде вдъхновена от собствения си живот. Самоиздава се и нейната книга става популярна в интернет. Така попада в ръцете на Рийз Уидърспуун и нейния известен книжен клуб. Когато една книга е хит тя рядко остава просто на рафтовете в книжарниците. Това не е времето, в което живеем. Така Уидърспуун купува правата за филмиране, книгата става мега гига хит благодарение на препоръките в книжния клуб на актрисата, и колелото се завърта.


Историята на Кая – момичето от мочурището – вече се появи на голям екран и държи първите места по гледане, макар да е месец август. В сюжета са преплетени любов, драма и една мистерия. Кая не се предава, отказва да се възприема като жертва, оцелява в малката къща насред мочурищата напук на обстоятелствата, преглъща горчилката на предателствата и самотата и се научава да разчита езика на природата и да общува със света, но според правилата, които определя тя.

Историята няма да остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата си поетичност, с шеметната си фабула и с неочаквани обрати. А трогателният образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали, ще ви трогне наистина. Филм, който чакаме с интерес и една история за свободния дух, за смелостта да оцелееш в един враждебен свят, за доблестта и достойнството като върховна човешка ценност.

Отново ще цитирам художествения директор на кинофестивала в Локарно – Джона Назаро, който казва, че младата Дейзи е талант, който крие много изненади. И очакваме много интересни роли от нея. Ние ще я следим, вярваме и вие.

Готови сте за качествено кино у дома – потопете се в огромната селекция качествени български и световни филми в Neterra.TV+

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *