Джони Деп: Обичан, различен, завинаги разпознаваем

Той е щур, той е непукист, той не се притеснява да се покаже уязвим. А в погледа му постоянно мърда едно по-специално огънче – огънчето на таланта и мъжкия чар. Джони Деп си е Джони Деп и клишето в този случай е напълно подходящо.

Няколко поколения дами въздишат по чара на Джони, но е редно да си признаем, че той не е средностатистическият американски захаросан актьор и точно заради това е още по-любим.

Джони се ражда на 9 юни 1963 г. в Оуенсбъро, Кентъки. Майка му е сервитьорка, а баща му – инженер. Отгледан е във Флорида. На 15 години решава, че е време да напусне училище и да се посвети на музиката, като става част от различни гаражни банди.

През 1983 г. Джони се жени за гримьорката Лори Ан Алисън и именно този брак, който продължава само две години, ще се окаже най-съдбоносният за Деп. Лори Ан е в приятелски отношения с Никълъс Кейдж, който при една от срещите си с Джони му дава съвет да се пробва в актьорството и го свързва с агента си.

Това води до дебютната роля на Джони Деп в „Кошмари на Елм Стрийт“ (1984). През 1987 г. Джони получава главната роля в сериала “21 Jump Street” и с това сериозно привлича погледите към себе си.

Джони Деп + Тим Бъртън = ВНЛ

След като Джони играе в няколко по-скоро тийн филма, съдбата най-после го среща с големия и шантав като Тим Бъртън и през 1990 г. се появява неочаквано докосващият „Едуард Ножиците“. Ролята на момчето, което вместо ръце има ножици, пасва като „ръкавица“ на Джони и той усеща, че неговият актьорски път е именно този – на необичайни персонажи, които обаче бързо стават любими на зрителите.

През 1994 г. Бъртън и Джони Деп се събират за следващия си проект „Ед Ууд“, а през годините двамата създават „Слийпи Холоу“ (1999), „Чарли и шоколадовата фабрика“ (2005), анимационния „Булката труп“ (2005), „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ (2007), „Алиса в страната на чудесата“ (2010), „Тъмни сенки“ (2012), „Алиса в Огледалния свят“ (2016).

Носеше се слух, че Джони ще играе и в най-новата продукция на Бъртън – „Бийтълджус, Бийтълджус“, но засега няма фактически индикации за това.

Джони Деп и големите роли

Извън света на Тим Бъртън Джони Деп не се колебае да се впуска в различни образи. Още през 1993 г. в „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ на Ласе Халстрьом той показва на всички, че носи със себе си огромен чувал с талант и тепърва ще вади от него все по-интересни и по-интересни превъплъщения.

В същия филм разбрахме също, че и Леонардо ди Каприо ще бъде един от великите актьори на нашето време, но за него ще говоря някой друг път. През 1994 г. се появява филмът „Новият Дон Жуан“, с който Деп окончателно „влюбва в себе си“ няколко поколения зрителки.

Три години по-късно идва времето на „Дони Браско“, в който Джони и Ал Пачино правят страхотен тандем, а след това някои от бисерите в кариерата на Деп са „Страх и омраза в Лас Вегас“ (1998), „Шоколад“ (2000), поредицата „Карибски пирати“, „Пътят към Невърленд“ (2004), „Обществени врагове“ (2009) и др., за да стигнем до последното засега по-значимо заглавие „Жана дьо Бари“ (2023).

Жените на Джони Деп

Е, време беше да стигнем и до друга съществена част от биографията на Джони Деп – жените. Вече научихте за първата съпруга на Джони – Лори Ан. Бракът им продължава едва две години, а след края му Деп започва връзка с актрисата от „Туин Пийкс“ Шерилин Фен, която продължава няколко години. Въпреки че се разделят, Фен е признавала в интервюта, че и до днес двамата са в сърдечни приятелски отношения.

Следващата авантюра на Джони е Дженифър Грей от „Мръсни танци“, последвана от публична връзка с актрисата Уинона Райдър. „Беше класическа среща на погледите, при която всичко друго се замъглява“, разказва Деп.

„Мислех си, че може би е идиот“, признава Райдър в интервю. „Не знаех. Но всъщност той се оказа много, много срамежлив.“, добавя актрисата. Тогава тя е само на 17 години, а той – на 26. Пет месеца след срещата им двамата обявяват годеж, който обаче така и не води до олтара.

Даниел Дей Луис е следващата кратка романтична спирка на Джони, преди по-сериозната му връзка с Кейт Мос, която е доста бурна и приключва след няколко години през 1998 г., а не след дълго Джони Деп и Ванеса Паради официално стават двойка.

Година по-късно се ражда първото им дете – Лили-Роуз Деп, последвана от Джак Деп през 2002 г. След 14-годишна връзка, през 2012 г. Джони и Ванеса се разделят, но и до ден днешен той казва, че тя е най-важната жена в живота му, защото е майка на децата му.

Случаят с Амбър Хърд

През 2009 г. Джони Деп и Амбър Хърд снимат заедно “Дневникът на едно пиянде“, но по това време и двамата са обвързани. Чак след три години започват официално връзка, а през 2015 г. се женят. Бракът им просъществува около две години и завършва със съсипващо дело от страна на Хърд, която обвинява Джони в домашно насилие и физически тормоз.

Джони Деп и Амбърд Хърд в началото на връзката си. Снимка: GabboT/CC BY-SA 2.0

Съдебните драми продължават дълго, излъчват се онлайн и в крайна сметка се оказва, че насилникът е бил не Деп, а самата Хърд е била източникът на насилие в тяхната връзка. В крайна сметка Джони излиза чист от ситуацията, делата приключват, но и за двамата е нужна дълга почивка без публичност.

Джони Деп е рокаджия и художник

Разбира се. Подобен тип персонаж, обожаван от жените и силно уважаван от мъжете, няма как да е просто един обикновен актьор. И при Джони Деп нещата се получават някак естествено, защото от малък той мечтае да стане рок звезда.

Още през 80-те години Деп е част от групата The Kids, а след това се присъединява към Rock City Angels. През 90-те години, въпреки че вече е световен актьор, Джони Деп се включва в групата P. По време на едно от участията им на 30 октомври 1993 г. актьорът Ривър Финикс взима свръхдоза, колабира и умира на следващия ден.

Hollywood Vampires в София през 2023 год.

След това Джони се включва в единични колаборации за отделни парчета за Шейн Макгауън, Oasis, Иги Поп, Ванеса Паради, Мерилин Менсън, Aerosmith, Пати Смит,  саундтраците към „Шоколад“, „Имало едно време в Мексико“, „Дневникът на едно пиянде“, „Самотният рейнджър“ и др.

През 2012 г. Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери създават супергрупата групата Hollywood Vampires, която дори посети България през 2023 г.

Художник ли?

Да, точно така. Кариерата му на художник не може да бъде точно датирана, тъй като през годините той е рисувал за себе си и за своите близки, без да търси комерсиална релизация.

През 2022 г. обаче чрез галерията Castel Fine Art в Лондон е представена колекцията му “Friends&Heroes“, описана като портрети на хора, „които са го вдъхновявали“. Сред тях Ал Пачино, Елизабет Тейлър, Боб Дилън, Кийт Ричардс и др.

През март 2023 г. Деп обявява “Friends&HeroesII“, в която са включени ликовете на Хийт Леджър, Боб Марли, Ривър Финикс и Хънтър С. Томпсън. Засега последната арт изява на Джони е през лятото на 2024 г., когато представя специална серия изображения, вдъхновени от картите Таро. Серията се състои от четири картини, едната от които изобразява най-важната жена в живота му – Ванеса Паради.

Та това е Джони Деп – обичан, различен, фатален. Да, вече остарява, но това не отнема твърде много от чара и необяснимата му привлекателност. Талантът му е все така разпознаваем, а новото му публично амплоа на художник ни подсказва, че ще има все по-интересни творби, подписани с емблематичното му име.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *