Един почти български Сръбски филм

Какво може да очаквате по кината от 11 януари 2019 година? Един български филм с пикантно сръбско участие. Филмът е „Южен вятър“, а неговите създатели го определят като „дръзка и реалистична криминална драма“.

Във филма участват редица известни сръбски актьори, като Милош Бикович, Миодраг Радонич, Драган Белогрълич и Небойша Глоговац, както и родните звезди Христо Шопов и Ивайло Захариев. Продуцент е „Лента“ – компанията разпространител на NOVA. „Бих казал, че „Южен вятър“ е доста пикантен. В него участват много сръбски звезди, а аз играя глупавия. Още в началото публиката ще стане свидетел на българска сватба“, каза Ивайло Захариев.

За тези от вас, които няма да могат да видят филма по кината, загатваме, че може да го очаквате в ефира на NOVA по-нататък. Все пак са негов продуцент.

Сюжетът на „Южен вятър“ се завърта около живота на Петър Мараш. Той е част от белградската автомобилна мафия. Член е на клана, ръководен от опитния бос, известен като Царя и всичко върви добре. Работата тече, както и парите и кланът няма проблеми с полицията. Всичко обаче се променя, когато Мараш открадва грешната кола и влиза в конфликт с прословут наркоклан…

Филмът вече може да се похвали с участие в редица фестивали и има доста награди. Освен това има най-успешната премиера на сръбски филм за последните 20 години. В дебютната седмица е бил гледан от над 80 000 зрители и 5 последователни седмици е на първо място. Той има над 700 000 зрители до момента по целия свят и над 2 милиона евро приходи.

Режисьор, сценарист и продуцент е Милош Аврамович, който ръководи продуцентската компания Rezim doo. През последните няколко години участва в продуцирането на много филми и телевизионни сериали като „Cizmasi“, „Senke nad Balkanom“ и „Trail of the Beast“. Продуценти на „Южен вятър“ са Татяна Жежел Гойкович и Милош Бикович. През 2015 г. Татяна е обявена за Продуцент на годината от FDU. А Милош, който участва във филма, има над 10 роли в театри в Белград, тв сериали по сръбската и руската национална телевизия. На българските зрители е познат от култовия сериал “Хотел Елеон”.

Ако не друго, то поне очакваме филмът с любопитство. Сръбското кино и телевизия могат да се похвалят с чудесни продукции. Препоръчваме ви ги от „Горещ вятър“ (на който ви съветваме да прегледате и книгата, на която е базиран) до „Когато порасна ще стана кенгуру“.

Живјели и успјех!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *