Екзотика и убийства по Агата Кристи

„Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел“. Това казва самата Агата Кристи, когато на 80-годишна възраст решава да обобщи живота си в книга. Най-новата екранизация на „Смърт край Нил“, дело на сър Кенет Брана, вече чупи боксофиса. Междувременно ви разказваме повече за филма, за книгата и за царицата на криминалната мистерия – мадам Агата Кристи.

„Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел“

Малко за Агата Кристи

Когато Агата Кристи, вече утвърден криминален автор, се омъжва за археолога Макс Малоуън, годината е 1930-а. Техният брак продължава до смъртта й през 1976-а. Благодарение на приключенията, които двамата имат, се раждат няколко велики романа. Агата придружава съпруга си на всички разкопки, на които той ходи по света.

Първи е „Убийство в Ориент Експрес“, който излиза през 1934-а. Следват го „Убийство в Месопотамия“ през 1936-а и „Смърт край Нил“ през 1937-а. Последният Агата Кристи пише, докато се намира в Winter Palace Hotel на централната крайбрежна алея в Луксор – старата столица на Египет. Благодарение на пътешествията си писателката дори публикува автобиографична книга – „Ела, кажи ми как живееш“, където събира спомените си от разкопки в Сирия със съпруга си.

Агата Кристи и до днес е един от най-продаваните автори в света и интересът към нейните истории не увяхва. Защото кой не обича едно добре планирано, методично прикрито и интригуващо разказано убийство?

Малко и за Кенет Брана

Най-новият любител на Агата Кристи е сър Кенет Брана. Той възражда любовта на хората към мистерията и класическата литература и се заема да филмира някои от най-известните романи на Кристи с нов прочит. През 2017-а излезе първата му адаптация „Убийство в Ориент експрес“. С малко забавяне този февруари зрителите се пренaсят край бреговете на Нил. Там на борда на кораба Карнак група непознати се събират, за да станат свидетели на убийство. Разбира се, няма как да минем без Еркюл Поаро, изигран от Кенет Брана. Добре заплетен, почти театрален и с овации от критиката, и до днес този роман на Агата Кристи е признат, като една от най-добрите творби в жанра на мистерията.

„Смърт край Нил“ има две адаптации за екран до момента. Първата е още през 1978-а, малко след смъртта на Кристи, когато ролята на Еркюл Поаро е поверена на Питър Устинов. А през 2004-а излиза телевизионен филм, част от поредицата „Случаите на Еркюл Поаро“, в която ролята на белгийския детектив е изпълнявана от Дейвид Суше. Днес Еркюл Поаро е Кенет Брана.

За десерт сме ви приготвили няколко екзотични мистерии по Агата Кристи:

Убийство в Ориент експрес

Това е наистина една от златните класики в творчеството на Агата Кристи. Освен това е и един от последните случаи на известия детектив Еркюл Поаро, който разкрива престъпление, докато пътува в известия Ориент експрес с група от 15 непознати. Кралицата на криминалния жанр обърква и сменя правилата на кримката, по начини, които не са правени до момента. Ето затова „Убийство в Ориент експрес“ е един от най-добрите й примери.

Първо, в него за първи път детективът не предава виновника на полицията. Второ, убиецът не е един. Синди Лъмет филмира този великолепен роман през 1974 година. В главните роли кани младия Шон Конъри, Албърт Фини, който играе белгийския детектив, Лорън Бакал, Жаклин Бисе и Ингрид Бергман. Резултатът е „Оскар“ за Бергман, 6 номинации общо и златно кинозаглавие, което е задължително за почитателите на жанра. Кенет Брана прави своя версия на романа, която отново имаше доста промени, но забавлява истински публиката.

Убийство в Месопотамия

Пътувайки с мъжа си Агата Кристи се вдъхновява от средата, която я заобикаля. Писателката често се вдъхновява от сцени от живота си и никога не го крие. „Убийство в Месопотамия“ не прави изключение. Там основните образи са директно взети от съпруга й и неговите колеги. На брега на древната река Тигър минало и настояще се преплитат в коварна хватка. Медицинската сестра Ейми Ледърън е наета от известен археолог да поеме грижата за съпругата му Луиз по време на разкопки. Тя не подозира, че към задълженията й се включва и разгадаването на убийства… За щастие, Еркюл Поаро е наблизо. Но може би той ще пристигне прекалено късно, за да предотврати следващия удар на убиеца.

Зло под слънцето

Макар позиционирана в отдалечен курорт във Великобритания, на тази история и филмовата й версия не й липсва екзотика, размах и щипка измислица. Екранната версия отново е в два варианта – с Питър Устинов и Дейвид Суше. Еркюл Поаро се радва на заслужена почивка в усамотен хотел… до момента, в който една от гостенките, красивата актриса Арлина Стюарт, не е убита. Наистина ли кръгът от заподозрени е толкова ограничен, колкото изглежда? Поаро открива, че почти всички гости в хотела са свързани с актрисата. Кой от тях обаче има достатъчно силен мотив, за да извърши престъплението?

Среща със смъртта

„Веднъж, докато миех чинии, ми хрумна идеята за една криминална случка.“

Това пише Агата Кристи в автобиографията си много, много години след написването на този роман. Романът е част от поредицата й с убийства и екзотични пътувания, която е вдъхновена от серия пътешествия със съпруга й Макс Малоуън. Това е една от любимите ми нейни истории, както и адаптации с Дейвид Суше като Поаро. Когато киселата и вечно мърмореща американка умира на път за божи гроб, никой не скърби за нея. Хората, които я познават, я ненавиждат и не проронват нито една сълза за покойницата. Все пак има съмнение, че може да е била убита от някой нейн роднина, ето защо Еркюл Поаро е повикан да разследва случая. Скоро става ясно, че това е един от най-сложните случаи в детективската му практика.

Черно кафе

Още една класика на екран от далечната 1931 година, по една от не толкова известните книги на Агата Кристи. Изобретателят на силен нов експлозив – сър Клод Еймъри е притеснен, когато химичната му формула изчезва. По всичко личи, че виновникът е един от гостите в дома му – роднина, а може би приятел. Който и да е заподозреният, сър Клод решава да му даде възможност за обяснение – но крадецът не е съгласен с това. Когато вратите се заключват и светлините угасват, вместо да върне формулата, един от гостите добавя нещо към кафето на домакина. И не е сметана или захар, а отрова. Любимият сюжет на Кристи – много заподозрени и невъзможна ситуация. Остин Тревор влиза в ролята на Еркюл Поаро, като този филм е базиран на едноименната пиеса от 1929 година. Агата Кристи пише пиесата в отговор на филмовите адаптации, направени до този момент, за да направи версия на историята си, която всъщност харесва.

Десет малки негърчета

Много критици казват, че „Убийството на Роджър Акройд“ е най-доброто, което Кристи е писала. Повечето фенове обаче не са съгласни. За тях най-доброто е историята на 10 непознати, събрани, за да бъдат избити на изолиран остров. Десет непознати човека – съдия, гувернантка, семейство икономи, бивш полицай, полковник, млад плейбой и прочие, получават любезна покана да присъстват на уикенд парти в огромно имение, намиращо се на отдалечения Негърски остров. Там ги очакват пиене и ядене, и песничка за десет малки негърчета, които измират едно по едно. Точно като в песента, групата от хора, започват да бъдат убивани един по един, докато „накрая не остана ни едно“, както се пее накрая. Чак след това мадам Кристи разкрива зловещия си сценарий и убиеца, разбира се. „Десет малки негърчета“ е най-адаптираната творба на Кристи. Тя получи телевизионна адаптация по BBC преди време, а вече се готви и нов филм по нея.

Ако искате да разберете кои са онези филми, които очакваме да излязат с нетърпение през тази година, може да хвърлите един поглед и на тази статия. 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *