Филмите, които гледаме през 2022

Филмите, които гледаме през 2022 – очакват ни интересни филмови заглавия. Събрали сме няколко очевидни и няколко не толкова очевидни избора. Разбира се, тази статия не изчерпва всичко, което има да се каже по темата. Целогодишно и регулярно ще ви занимаваме с най-интересното на големия и малкия екран.

Филми 2022 – Батман

Логично е да започнем с един от най-очакваните филми за супергерои тази година. Това е „Батман“. Режисьорът Мат Рийвс и екипът му застават зад новия рестарт на историите за Батман. Прочутият отмъстител е все още млад и започва своята игра на гоненица със злодеите в родния му Готъм. Действието във филма се развива около втората година от живота на Брус Уейн като Батман. Време, в което много от жителите на града го приемат просто като поредния маскиран злодей. Сюжетът засяга началото на пътя на Брус и момента, в който той се учи как да бъде Батман. В този филм младият Брус започва криминологичен експеримент, за да разбере какво трябва да направи, за да промени Готъм. Освен това тук Рийвс има различен подход към героя и арката на филма. „Батман“ ще бъде мистерия и поради това Брус Уейн се превръща в един от най-добрите детективи, познати на света.

„Голямото ни желание е да накараме публиката да вижда и чувства това, което Брус Уейн вижда и чувства. Да го усетят като човек с травми, който не се отказва от справедливостта и се превръща в отмъстител“, казва Мат Рийвс.

Чакаме този филм с нетърпение през март.

Филми 2022 – Операция Форчън: Троянски кон

В края на февруари ще видим и новия филм на Гай Ричи – „Операция Форчън: Троянски кон“. Тук режисьорът и любимецът му Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за поредната си колаборация – шпионска комедия. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на оръжия Грег Симъндс (Хю Грант) да се сдобие със смъртоносна нова технология, която може да промени световния ред.

Въпреки че работи с едни от най-добрите агенти в света, това не е достатъчно, когато трябва да се справиш с изпечен престъпник от ранга на Симъндс. Подходът трябва да е нестандартен, но изпитан. За целта Форчън вербува свой „Троянски кон“ в лицето на най-голямата звезда на Холивуд – Дани Франческо (Джош Хартнет). Дани Франческо трябва да им помогне в тяхната, излизаща от всякакви рамки, суперсекретна мисия да спасят света. Последните няколко години Гай Ричи прави разък завой и се опитва да се завърне в жанровото екшън кино, което го направи голяма звезда.

Филми 2022 – Викингът

Обръщаме поглед към двама не толкова комерсиални режисьори – Робърт Егърс и Ари Астър, които се завръщат с нови филми през 2022-а. Познавате Егърс като режисьор на умопомрачителния „Вещицата“ и чудесния „Фарът“. Този път той ни предлага скандинавска легенда – „Викингът“. „Викингът“ ще бъде сага за викинги на тема отмъщение. Действието ще се развива в Исландия в началото на 10 век. Никол Кидман и братята Александър и Бил Скарсгаард ще участват във филма. Към тяхната компания се присъединява и Аня Тейлър-Джой, любимка на Егърс още от „Вещицата“, и Уилям Дефо, с когото той работи за първи път във „Фарът“.

От своя страна, другият независим режисьор, който заслужава вашето внимание, е Ари Астър. Астър борави с модерни трактовки на ужасни, страшни легенди и приказки. Със сигурност сте чували за Hereditary и Midsommar. В средата на тази година Астър ще зарадва феновете си с трилъра Disappointment Blvd„.

Филми 2022 – Топ Гън: Маверик

Две легенди се завръщат тази година. В два тотално различни филма. Първи е Никълъс Кейдж с комедията The Unbearable Weight of Massive Talent или, ако трябва да го преведем буквално, „Непоносимата тежест на огромния талант“. В лентата Никълъс Кейдж играе Никълъс Кейдж. Към него добавяме друга легенда – Том Круз.

Макар новата част на франчайза „Мисията невъзможна“ да бе отложена за пореден път чак за 2024 година, се надяваме през тази да видим отлагания „Топ Гън: Маверик“. Във филма феновете на първата част отново ще имат възможност да вдигнат адреналина с любимите си бойни пилоти. В свят на дронове, нови оръжия и постоянно равиващи се технологии ще имат ли какво да научат новите звезди на авиацията от безспорните асове на своя випуск Пийт „Маверик“ Мичъл и Том „Айсмен“ Казански? Имат ли място изтребителите и въздушния бой в съвременните военни кампании? При всички случаи нуждата от високи скорости и адреналин остава. Очакваме „Топ Гън: Маверик“ в средата на тази година, ако не му мине котка път.

Филми 2022 – Тайните на Дъмбълдор

Дотогава обаче феновете на магьосниците ще имат шанс да се потопят в света познат им още от Хари Потър. Тази година е силна за почитателите на Дж. К. Роулинг и магическият свят, който е създала. Освен „Хари Потър: 20 години по-късно“ през април се очаква и  третият филм от франчайза „Фантастичните животни“, а именно „Тайните на Дъмбълдор“. Ако сте запознати с останалите части и със света на Хари Потър значи няма да имате проблем да се потопите и в този.

Тук професор Албус Дъмбълдор е наясно, че могъщият черен магьосник Гелърт Гринделвалд, който е сменен с Мадс Микелсен (след като Джони Деп беше уволнен от продукцията) крои ходове, за да завземе контрола върху света на магьосниците. Дъмбълдор не може да го спре сам. Затова поверява на зоомага Нют Скамандър изключително важната задача да поведе един безстрашен отбор, съставен от магьосници, вещици и един храбър мъгъл-сладкар. Те поемат на опасна мисия, в която срещат познати, но и нови зверове. Сблъскват се с растящия легион от последователи на Гринделвалд. Когато залогът е толкова голям, колко ли дълго Дъмбълдор ще чака встрани от конфликта?

Почитателите на супергероите също няма да скучаят. Тази година вселената на Marvel предлага няколко филма. „Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта“, също така към него излизат нов анимационен филм за Спайдър-мен – „В Спайди вселената 2“. Очакват се втора част на „Черната пантера“, още един филм за Тор, както и втората част на „Капитан Марвел“. Развълнувани ли сте?

Филми 2022 – Джурасик Свят: Господство

А ако сте почитатели на комерсиалното, бомбастично кино и на чудовищата, то тогава препоръчваме да си отделите време в началото на лятото за „Джурасик Свят: Господство“. Филмът на режисьора Колин Тревъроу е очакваният завършек на една от най-успешните и обичани поредици в историята на киното. Арката започва още през 1993-а с мега-хита „Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг.

Филми 2022 – още филми

2022-а ще бъде изпъстрена с жанрово разнообразие. Очакваме нов филм за живота на Елвис Пресли, който е дело на режисьора Баз Лърман и ще е с Том Ханкс в главната роля. Очаква се вторият режисьорски проект на актрисата Оливия Уайлд – Не се тревожи скъпа“, където работи с новия си мъж – Хари Стайлс. Също така, когато говорим за комерсиално кино очакваме най-накрая „Аватар 2“ на Джеймс Камерън.

Завършваме с две добри новини, които идват от двамата Мартин – Мартин Скорсезе и Мартин Макдона. След „Три билборда извън града“ Макдона трябва да пусне новия си филм „The Banshees of Inisherin“ в края на тази година. Същото важи и за Мартин Скорсезе. Филмът му Killers of the Flower Moon“, базиран на книгата „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ (може да я откриете и на български) трябва да излезе в края на тази година.

Действието се развива през 20-те години на ХХ век, когато индианското племе Осейдж в Оклахома забогатява, благодарение на открития в земите им нефт. Скоро обаче членовете на племето стават жертва на серия от неразкрити убийства, станали известни в историята като Reign of Terror. Наскоро създаденото ФБР и младият му директор Дж. Едгар Хувър се намесват, като това е едно от първите им големи разследвания от подобен тип.

2022-а в киното ще бъде вълнуваща. В това поне сме сигурни.

Може да разгледате и класацията на IMDb за най-очакваните кино хитове за 2022 година. 

Ако сте жадни за още ревюта от нашия блогър Зорница Аспарухова, може да разгледате този ЛИНК и този ЛИНК

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *