Фестивалът във Венеция 2024: Най-очакваните филми

Вече са ясни филмите, които ще се борят за „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция, както и заглавията, селектирани в другите програми. Добре е да уточня, че всички големи фестивали от „А“ категория са тези, които задават „тона“ на наградите в следващите месеци. Точно такъв е фестивалът във Венеция – едно прецизно киноогледало, в което всички кинаджии биха искали да се огледат поне веднъж.

И така, нека заедно да се разходим из по-любопитните новини за фестивала, които ще бъдат представени във Венеция от 28 август до 7 септември.

Журито във Венеция

Тази година председател на журито ще бъде Изабел Юпер, а останалите, които ще оценяват филмите, са режисьорите Джеймс Грей, Андрю Хай, Агнешка Холанд, Клебер Мендонса Фильо, Абдерахман Сисако, Джузепе Торнаторе и Юлия фон Хайнц. В журито присъства още една актриса (освен Юпер) – Джан Дзъи от „Мемоарите на една гейша“ и „Тигър и Дракон“.

Кой ще открие фестивала?

„Златен лъв“ за цялостен принос ще получат режисьорът Питър Уиър и актрисата Сигорни Уивър. Фестивалът ще бъде открит с филма „Бийтълджус, Бийтълджус“ на големия Тим Бъртън. Продължението на култовия филм „Биийтълджус“ от 1988 г. връща на екрана познатите актьорски лица Майкъл Кийтън, Уинона Райдър и Катрин О‘Хара, с добавка Моника Белучи, Джена Ортега, Уилем Дефо и др.

Основна програма на фестивала

Започвам с новия филм на големия Педро Алмодовар, който е и първият англоезичен за него – “The Room Next Door“, с участието на Тилда Суинтън, Джулиан Мур, Джон Туртуро и др.

Педро Алмодовар, снимка: T Wei/CC BY-SA 2.0

Сюжетът: Напрегнатите отношения на Марта (Суинтън) и майка ѝ се скапват окончателно заради едно неразбирателство. Тяхната обща приятелка Ингрид (Мур) обаче вижда и двете страни в отношенията им.

Продължавам с “Queer“ на Лука Гуаданино, а в главната роля е не кой да е, а самият Даниел Крейг. Неговият персонаж Лий живее в Мексико Сити сред емигранти, студенти и собственици на барове, които се изхранват от работа на парче. Лий тръгва по петите на младия Алертон (Дрю Старки).

Няма как да подмина и новата продукция на Джъстин Кързел, най-малкото заради участието на Джуд Лоу в нея. Филмът се казва “The Order“, а действието в него се развива в Тихоокеанския северозапад, където местните са силно притеснени от серия банкови обири и кражби на автомобили. Един агент на ФБР обаче не смята, че виновници са обикновени престъпници, търсещи финансови печалби, а по-скоро става дума за група опасни местни терористи.

Анджелина Джоли като Мария

Анджелина Джоли не е от актрисите, които се снимат в купища филми. Не бих казала, че актьорските ѝ заложби са някакъв връх на таланта, но красотата ѝ и безспорният ѝ чар я правят една от най-големите звезди в съвременен Холивуд.

Именно Джоли е в главната роля в друго голямо заглавие на тазгодишния филмов фестивал във Венеция.

Става дума за филма „Мария“, който ще ни срещне с легендарната оперна певица Мария Калас в последните ѝ дни в Париж. Режисьор на филма е Пабло Ларен, а той обича да се „заиграва“ с големите имена и да стъпва на определен момент от живота им, от който да разгърне цял филм.

Такива примери са филмите му „Неруда“ (2016) за Пабло Неруда, „Джаки“ (2016) за Джаки Кенеди с Натали Портман в главната роля, и „Спенсър“ – филмът за принцеса Даяна (изиграна от Кристен Стюарт) в периода, в който решава, че трябва да се раздели с Чарлз.

Завръщането на Жокера

Няма начин да пропусна и едно от най-чаканите заглавия не само за фестивала във Венеция, но и в световен мащаб. Става дума за „Жокера: Лудост за двама“ с участието на величествения Хоакин Финикс и Лейди Гага.

Режисьор отново е Тод Филипс, който през 2019 г. ни срещна с Жокера на Финикс и ни накара едновременно да го заобичаме и да ни полазват тръпки от него. Още от същото ни очаква и във втория филм за нещастния комик, но тук вълшебната подправка се нарича Лейди Гага.

Убедена съм, че Гага ще добави още лудост и ще ни накара отново да се вълнуваме около любовната история на Жокера. А дали „всеки може да се криви“ – това можем да коментираме, след като гледаме „Жокера: Лудост за двама“.

Продължавам с друг интригуващ филм, в който участват Никол Кидман, Антонио Бандерас, Харис Дикинсън, Жан Рено и др. Говоря за “Babygirl“, режисиран от Халина Рейн. В този филм виждаме Кидман в ролята на властен изпълнителен директор, който рискува и кариерата си, и семейството си, отдавайки се на изпепеляваща афера със своя стажант.

Извън битката за „Златен лъв“

Е, някои любопитни заглавия ще бъдат показани извън основния конкурс, но причините в повечето случаи са свързани с естетическото им ниво. Пример за това са двете готови части на „Хоризонт: Американска сага“ на Кевин Костнър.

Те ще бъдат прожектирани по време на фестивала. Първият филм е по кината от края на месец юни и не се радва на кой знае какъв зрителски интерес, но сякаш на Кевин Костнър не му пука особено. Човекът успя да се разведе с алчната си съпруга и сега иска да прави каквото си иска. Пък било то и скучно.

Филмът на френския режисьор Клод Льолуш “Finalement“ също ще бъде показан по време на фестивала във Венеция, но с добавка – специална награда за Льолуш за оригинален принос към съвременното кино “Cartier Glory to the Filmmaker Award“.

И тази година в секция „Хоризонти“ ще бъдат представени основно дебютни филми и заглавия, които си служат с най-новите естетически и експресивни похвати. С други думи – най-новото и най-смелото.

В края на август филмовият фестивал във Венеция ще постеле своя червен килим и ще посрещне световното кино в един от най-уютните си европейски домове. А след това филмите ще тръгнат по своя път към киносалоните. С нетърпение ги чакаме и в България.

Дотогава ви препоръчвам да гледате някой от шедьоврите от изминали издания на филмовия фестивал във Венеция в Neterra.TV+. Сред тях са филмите „Безкрайността“ с Пенелопе Крус, „Mr. Nobody“ с Джаред Лето и „Децата на другите„, номиниран за „Златен лъв“ през 2022-ра година.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *