КиноСветовно киноКакво да гледаме: „Младост“ от Сорентино

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2020/12/mv5bmtq1mjk2ndq4ml5bml5banbnxkftztgwmjiwnzu2nje@._v1_.jpg

Има филми на този свят, които са задължителни да се гледат. Независимо какъв жанр предпочитате, независимо какви вкусове развивате или сте развили. Филмът „Младост“ на Паоло Сорентино е този тип кино.

За филма

„Младост“ е първият англоезичен филм на Сорентино, който му носи световно признание, няколко номинации и се появява непосредствено след „Великата красота“, който го направи звезда.

Младост“ излиза през 2015 година и е емоционалното кроше на Сорентино, вдъхновено от шедьовъра на Фелини „8 ½ “. Доста по-различен от „Великата красота“, с която Сорентино печели „Оскар“.

„Младост“ отново прави паралели с теми, които са вечни и някак успява да ви влезе под кожата. Може би това се дължи на стила на Сорентино, който подобно на Фелини, борави с визуални метафори, алегории, символи и паралели с живота, смъртта и любовта. Може би се дължи на Харви Кайтел и Майкъл Кейн, които заемат централните роли. Или на Рейчъл Уайз по бански и най-дългите крака на света.

Оскар за Сорентино

След като “Великата красота“ взима „Оскар“ за „най-добър чуждоезичен филм“, Сорентино прави кратка почивка и режисира един сегмент в „Рио, обичам те“ и две късометражки. Защото работи по „Младост“. Това му отнема близо две години, но резултатът си струва всяка минута.

Младост“ не е филм за младостта, нито просто самосъжаление към отминалото време. Той е филм за живота. За обикновения, ежедневен, понякога дори скучен, но велик в своята цялост живот. За моментите, които са се случили и въпреки че човек понякога не ги помни, те стоят някъде там в главата му и са го формирали като съществото.

Сюжет

Харви Кайтел и Майкъл Кейн играят двама приятели – майстор режисьор и гениален композитор, които правят почивка в луксозен хотел. Те имат традиция и я спазват от 20 години. Двамата са уморени от живота, дори леко апатични към него и нищо не може да ги трогне наистина. Дори голите гърди и дупета, които Сорентино обича да показва. Зрителят няма нужда да разбира за всичките им останали почивки, нужна му е само тази. Тя е тяхната лебедова песен. Финалното фиаско. Мигът към вечността. Размазващият финал.

младост

Сорентино не се притеснява да показва нищо във филмите си. От голи жени във всяка възраст през секс в гората на отегчена двойка, до крави, които свирят симфонии. Всяка сцена в неговите филми е непосредствено свързана с всички останали и разказва за голямото цяло и същевременно е отделна вселена.

Сорентино взима на пръв поглед изтъркани теми като любовта, секса, живота и, разбира се, смъртта и от тях прави кино. Прекрасно кино.

Къде може да го гледате?

Младост“ е част от секцията на Neterra.TV+ за световно кино. Насладете му се.

Коментари

Зорница Аспарухова

Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023