КиноСветовно киноКИНО И ГАФЕР

Galina Dabova23.11.20213 min
https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2021/11/posledno-snimka-za-bloga-1.jpg

Кино и гафер. “Каквото не става с гафер, става с повече гафер”, казва големият Скалата във филма “Небостъргачът” от 2018г. Tази реплика обаче не е единственото свидетелство за дълбоката връзка между гафера и киното. Тук е залепнало нещо много повече…

За какво служи гаферът?

Самозалепващата лента, направена от лепило на каучукова основа, нанесено върху устойчива подложка от памучен дък, e създадена по време на Втората световна война от Revolite, тогава част от Johnson&Johnson. Благодарение на водоустойчивостта си, е служила за запечатване на кутиите с боеприпаси. Друго важно качество е било способността й да се къса с ръка или уста, без да се налага употребата на ножица, като по този начин е спестявявала време. Била е използвана и с медицинска цел за превързване на рани. По-нататъшните употреби на материала са свързани с подсилване и стабилизиране на обувки, декорация на дрехи, както и за опаковане на електрически кабели и проводници.

Гаферът е много употребяван в ТВ студиа и по време на снимките на различни кино продукции.

Структурата на различните видове ленти е различна. На английски наименованието е „duct tapе“ или „duck tape“, заради първоначално използвания памучен дък и залепващата повърност, близка до тиксото. Сребристосиво е най-често срещаният цвят, но има и други варианти. Трябва да отбележим, че докато на български “гафер” и “duct tape” са сравнително еквивалентни понятия, то в английския означават ленти с леки разлики в структурата. Тази техническа информация не е обаче обект на настоящия материал. За нас е важно е, че ремонтната лента, която можеш да скъсаш със зъби, освен безкрайно полезен консуматив, винаги е била източник на вдъхновение и креативност.

Къде да намерим гафера?

Гаферът се оказва много полезно средство по време на екшън сцените.

Тя е неизменна част от оборудването на инженерите и астронавтите на НАСА, като някои споделят, че няма проблем да прилепва в Космоса по същия начин като на Земята. С гафер са били брандирани и поздравителни картички. На причудливите и хитри употреби на материала има посветени цели 7 книги. Авторите Джим Берг и Тим Найберг, известни като Duct Tape Guys, могат да се похвалят с над 1,5 млн. продадени екземпляра. Тяхна е и фразата „Не е счупено, липсва му гафер“. В канадския ситком Шоуто на червеното зелено (1991 – 2006) главният герой често ползва материала, наричайки го „тайното оръжие на майстора“.

По сериала през 2002 г. е заснет и игрален филм. В поредицата на телевизионния канал Discovery “Ловци на митове” приложенията на гафера са свързани със създаване на функционално оръдие, платноходка, сал и кану за двама, римски сандали, комплект за шах, контейнер за вода, въже, хамак и какво ли още не. В криминалните трилъри и екшъните армираната лента често се използва като средство за принудително мълчание и възпрепятстване на човешкото движение. Широка е употребата му и като кино консуматив. Но на снимачната площадка гафер не е само това.

Кой използва гафера?

Гаферът е не само лепенка. А и отговорна позиция, която е натоварена с важни задачки по време на снимачния процес.

Във филмовите и телевизионните екипи с термина се обозначава главният осветител, отговорен за оборудването, дизайна и осветлението на продукцията. В руската школа позицията е художник по осветлението. Работата на гафера следва изискванията на оператора и е свързана както с технически, така и с творчески задачи. Той подбира необходимото оборудване и определя начина му на ползване. Отговорен е за правилното позициониране и безопасно експлоатиране на техниката. Определя характера на осветлението и създаването на настроение в сцената. Съобразява се с условията на помещенията, сезона и други условности. Поради всички тези задачи, гаферът и операторът се случва често да работят заедно по повече от един проект. Понякога едната позиция се трансформира в другата и обратното. Гаферът ръководи и екип от осветители, които освен технически умения, трябва да притежават и добра физическа подготовка поради непрестанната нужда от боравене и преместване на тежко оборудване.

Смята се, че името на позицията идва от американската кинематография. Има няколко обяснения за произхода на термина. Едното е свързана с употребата на кукичката „gaff“, или канджа, за регулиране на нивата на осветление. Някои търсят етимологичните корени на „гафер“ като съкращение от „godfather“ – позиция на превъзходство, изискваща подчинение от страна на другите. Затова в работни ситуации думата постепенно е започнала да се използва за ръководител на екип. А трети просто свързват наименованията на позицията с честата употреба на гафер лентата по време на снимки за филмови и телевизионни продукции.

Каквато и да е истината, едно е ясно – киното обича гафера. Че кой ли не го обича?!

💜  🎼   💜  🎥

Гаферът е представен добре във филмите. А филмите биват представени на различни кинофестивали. В противен случай никой не би узнал за тях, нали така? Ето защо ви предлагаме една статия, посветена на Европейските кинофестивали. 

 

Коментари

Galina Dabova

Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023