Кино заглавията, които ще излязат до края на годината

2020 е към края си и киното бавно се връща към живот. Или поне ние така се надяваме. Филми, макар и малко, излизат. Фестивали се правят. Надяваме се да се видим интересни кино заглавия в тъмния салон, пред големия екран и затова ви даваме нашата селекция с филми, които планираме да гледаме.

Смърт край Нил

Еркюл Поаро празнува 100 години от първия си допир с реалния свят. А неговата създателка Агата Кристи навръши 130. И до днес историите на мадам Кристи будят интерес в публиката и търсенето на убиец в заплетена мистерия не е доскучало на нито един зрител или читател.

кино заглавия
Кадър от филма „Смърт край Нил“

Кенет Брана е най-новият почитател на историите за Еркюл Поаро и това е неговият втори проект, в който режисира и играе известния детектив. Отдадени на екзотично пътешествие из Кайро, пирамидите и красивите води на Нил, група непознати стават част от любовен триъгълник, който приключва с фатален край.

Един човек е мъртъв, а кръгът от заподозрени не е толкова голям, тъй като всички те – кой от кой по-екцентричен – са затворени на кораб някъде между Кайро и Луксор. Еркюл Поаро също е на борда и се заема да разреши мистерията. „Смърт край Нил“ е една от най-софистицираните творби на Агата Кристи и се нарежда сред върховите й постижения до заглавия като „Десет малки негърчета“, „Алиби“ и „Афера в имението Стайлс“.

Не мигайте, докато гледате, за да не изпуснете едно убийство, маскирано като театрално представление.

Върба

Дело на македонеца Милчо Манчевски, „Върба“ е филм, който проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза – да станат майки, ги превръща в невероятни героини.

Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството. Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви.

Филмът открива есенното издание на София Филм Фест, а Манчевски получи специалната награда на фестивала. Ако обичате не комерсиално и силно европейско кино, тъй като филмът е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания, то това е вашето заглавие.

Бащата

Говори се, че това е ролята, която ще донесе на Антъни Хопкинс, ако не награда, то поне номинация за „Оскар“. Британската драма на Флориан Зелер е базирана на негова пиеса със същото име, която е абсолютен хит по театралните сцени на Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон.

Зелер решава да я адаптира за голям екран и кани Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли. Историята проследява мъж на достолепна възраст, който отказва всякаква помощ от страна на дъщеря си. Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства, той започва да се съмнява в близките си, в собствения си ум и дори в структурата на своята реалност. Критиците са на мнение, че Антъни Хопкинс създава коронната си роля в този филм.

Историята е пречупена през гледната точка на няколко персонажа – Антъни, Анн, Мъжът, Жената, Момчето, Лора, Пол и д-р Сарай. С всяко действие и напредване на сюжета, всеки един от тях поема по непознати орбити, променят биографиите си, излагат нови версии за случващото се около тях. Така в апартамента на Антъни бавно се наслагва неизвестността, докато на финала не избухне изненадващата истина.

Дюн

Каквото и да кажем за „Дюн“ нито ще е коректно, нито ще е много точно. Амбициозният проект на Дени Вилньов адаптира епичният роман на Франк Хърбърт, известен като най-добрият фантастичен роман на всички времена. Независимо от пандемията или не, студиото е категорично, че премиерата на филма ще е през декември.

Трейлърът изглежда епично и обхваща първата част от трилогията на Хърбърт за един бъдещ апокалиптичен свят разделен и управляван от кланове. Чакаме го с нетърение, какво друго да кажем.

Кръстницата

Откриващият филм на CineLibri ни представя великолепната Изабел Юпер, като зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Нейна самоинициатива я тласка към дълбоките води на наркотрафика.

Фамозна и ярка френска комедия. Не забравяйте, че от 18-ти октомври, може да гледате Кръстницата като част от програмата на онлайн фестивала CineLibri, който ще се проведе в Neterra.TV+

Зеровил

Джеймс Франко режисира и участва в тази комедия базирана на романа на Стив Ериксън, която ни запраща в Холивуд през 60-те, където паралелно със зверското убийство на Шарън Тейт от клана Менсън, където младият Айк „Викар“ Джером мечтае да стане режисьор и в стремежа си да намери Шарън Тейт, попада на младата Соледад, която става героиня в първия му филм.

Кадър от филма „Зеровил“
Жената чудо 1984

„Жената чудо 1984“ е чаканото продължението на супер успешния филм от вселената на DC Comics, който през 2017 година събра над 800 милиона долара приходи от разпространението си в цял свят. Сексапилната Гал Гадот отново влиза в кожата на амазонката Диана Прайс.

Новата част праща Жената чудо в 80-те години на ХХ век, където тя отново среща голямата си любов – Стив Тевър и се изправя срещу археоложката Барбара Минерва, която е обладана от зла сила и се превръща в супер-злодея Гепарда. Почитателите на комикси и по-специално тези на DC Comics за запознати в детайли с приключенията на Жената чудо и очакват филма с нетърпение.

На режисьорското място отново сяда Пати Дженкинс, която заслужено получи овации за работата си по първата част от поредицата. Ако обичате комерсиални филми, красиви жени, бойни сцени, епични апокалиптични сценарий, то това е вашият филм. А може просто да обичате ходенето на кино. При всички положения, заповядайте.



Смъртта може да почака

Последен филм за Даниел Крейг като агент 007 и нов ентусиазъм за всички фенове на една от най-дългослучващите се филмови поредици в историята на киното. Историята е една и също – светът е под заплаха и Бонд, Джеймс Бонд е единственият, който може да го спаси.

https://youtu.be/fXw6o3n3BVw

Той се завръща от смъртта, за да го направи и се изправя срещу злия Рами Малек. Актьорският състав и този зад камера – гордо предвождан от Кари Фукунага, е впечатляващ. Чакаме само ноември.

Манк

Най-новият филм под режисурата на Дейвид Финчър е ужасно смел и амбициозен проект. Сценарият е дело на покойният баща на Финчър – Джак Финчър, който го пише преди близо 10 години.

Историята, базирана на реални биографични факти, разказва за сценариста Херман Дж. Манкевич и битките му с режисьора Орсън Уелс за сценария на „Гражданинът Кейн“. Том Бърк, Лили Колинс, Гари Олдман и Аманда Сейфрийд са малка част от актьорския състав натоварен със задачата да претвори историята на екран. Мястото пък е Netflix. А датата края на октомври.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *