CineLibri 2020: Когато киното срещне книгата

За шести пореден път кино-литературният фестивал CineLibri кани своите зрители да се насладят на богата селекция от качествено седмо изкуство, базирано на литературни произведения – в киносалоните и онлайн.

Под наслов „Възпитание на чувствата“ всички, решили да си вземат билети и да се озоват в залата, ще могат да видят адаптации по книги от цяла Европа и Америка. Всичко, от Антъни Хопкинс и истории вдъхновени от истинския живот, през класики като „Пинокио“, до скандинавски майстори на стаения ужас, всеки може да открие своя филм.

За първи път фестивалът ще бъде достъпен и онлайн в Neterra.TV+ със селекция от 25 филмови заглавия от света и България. CineLibri ще стартира на 18 октомври и ще продължи до 8 ноември, като билетите за онлайн фестивала са вече в продажба.

Ето някои от акцентите в дигиталния вариант на фестивала с повече и по-подробна информация.

Кръстницата

Откриващият филм на CineLibri ни представя великолепната Изабел Юпер, като зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Нейна самоинициатива я тласка към дълбоките води на наркотрафика. „Кръстницата“ е базиран на романа на Ханелоре Кайре със същото име, който влиза в списъка на „Ню Йорк Таймс” за „100-те най-забележителни книги на 2019 г.“

Романът е удостоен с Европейската награда за криминална проза и Grand Prix de Littérature Policière, най-престижната френска награда за криминална литература. Кръстницата не е типичната френска идилия с разкошни гледки, а галерия от наркотрафиканти, дилъри, полицаи и политици. Един колкото забавен, толкова и критичен поглед към предизвикателствата на ежедневието в съвременна Франция.

Изключението

Датски трилър по романа на Кристиан Юнгерсен, който прави впечатляваща дисекция на природата на злото, параноята и манията, които подтикват порядъчни хора да извършват немислими постъпки. Четири жени работят съвместно в малка неправителствена организация в Копенхаген, специализирана в изследвания в областта на геноцида.

Когато две от тях получават смъртни заплахи, подозрението пада върху сръбски военнопрестъпник. Ала скоро след това жените започват да се подозират взаимно… Междувременно заплахите се множат и офисът се превръща в бойно поле. Манията се превръща в лов на вещици, морален тормоз и виктимизация.

Жестокостта, която жените са описвали от безопасно разстояние, става част от собствения им свят. Изключението е необикновено интелигентен трилър, който разкрива Юнгерсен като страстен изследовател на човешката психика и психологията на злото.

Лято 85

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято…

Режисьор и сценарист на този красив филм е Франсоа Озон, така че ако сте почитатели на неговото кино, то Лято 85 определено ще ви допадне. Филмът бе в конкурса на кинофестивала в Сан Себастиан тази година и е базиран на романа на Ейдън Чембърс.

Пинокио

Историята на дървената кукла Пинокио, която след безброй премеждия става истинско момче, е измислена от Карло Колоди само за една нощ, но в нея писателят е вложил целия многоцветен блясък на италианската приказка и силата на собствената си фантазия и мъдрост. „Приключенията на Пинокио“ е сред най-прочутите произведения в историята на детската литература и е най-превежданото заглавие за всички времена по цял свят.

Пинокио, чийто нос има свойството да се удължава, когато момчето лъже, преживява безброй приключения, в които сам се въвлича със своето безгранично непослушание, но с помощта на приятели, които го обичат и не спират да му помагат се измъква благополучно от перипетиите и накрая става истинско момче от плът и кръв.

Адаптацията на Матео Гароне е изпълнена с много красота и доста фантазия. А Роберто Бенини в ролята на Джепето е нещо, което не бива да пропускате.

Една русалка в Париж

В средата на юни водите на Сена се надигат изненадващо и заплашват да наводнят Париж. Носят се слухове, че хора изчезват край доковете. Фалиралият музикант Гаспар няма какво да губи. Когато дочува меланхолична песен край брега на реката, той решава да се притече на помощ. Наводнената Сена изхвърля русалката Лула. Така тя се среща с Гаспар.

Завихрят се куп събития, които изцяло ще преобърнат живота им. Прелестната Лула е русалка, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно докато не се взривят. Романът е написан от Матиас Малзийо, който е режисьор и сценарист на тази екранизация. Ако обичате необичайни любовни истории, дайте шанс на Лула и Гаспар – те ще ви изненадат.

Гетсби в Кънектикът

Лятото, което Скот и Зелда Фицджералд прекарват в Кънектикът, способства за появата на един от най-обичаните романи в света: „Великият Гетсби“. Познаваме книгата, познаваме филмите, вдъхновени от нея, но знаем ли истината? Проследете историята на мистериозния милионер, който организира екстравагантни партита.

Чуйте нови свидетелства за обстоятелствата и героите в романа „Великият Гетсби“ и се потопете дълбоко в неразказаната история на истинския Джей Гетсби! Това е единственият документален филм в нашата селекция и не е подбран случайно – Гетсби в Кънектикът дава нов и любопитен поглед към един от най-великите романи от началото на миналия век. Освен това ще ви припомни защо Франсис Скот Фицджералд и неговият Гетсби са винаги добра идея за четене.

Билетите за онлайн фестивала CineLibri в Neterra.TV+ са вече в продажба. Филмите ще бъдат достъпни за гледане от 18 октомври до 08 ноември 2020. Te ще могат да бъдат наети индивидуално или в пакети от филми, които може да разгледате тук.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *