Коледни филми за цялото семейство

Най-вълшебното време от годината е! Декември вече е тук, а с него в домовете ни се настанява и коледният дух. И някак съвсем естествено, всички започваме да копнеем за уют, топлина и любими коледни филми.

Коледа е любов. Топ 3 романтични коледни филми.

Ако коледните филми са ни научили на нещо, то е че празниците са идеално време за любов. И, че когато двама влюбени споделят първата си целувка, винаги започва да вали сняг.🙄 Макар и напълно предвидими, обаче, романтичните коледни филми са клише, което всяко момиче обича!

Споделяме ви топ 3 романтични коледни филми, които задължително трябва да гледате:

Пост на романтичната коледна комедия "Наистина любов" с участието на Хю Грант, Кийра Найтли, Колин Фърт, Лиъм Нийсън, Бил Най, Андрю Линкълн, Томас Броуди-Сангстър, Маркъс Бригсток, Чуетел Еджиофор и Роуън Аткинсън, Ема Томпсън, Мартин Фрийман, Родриго Санторо, Алън Рикман.

“Наистина любов” 2003г. (“Love Actually”)

Романтичната комедия, което проследява преплетените животи на главните герои и засяга темите, свързани с любовта, изневярата, приятелството и новите запознанства. Част от актьорския състав са Хю Грант, Лиъм Нийсън,  Кийра Найтли, Алън Рикман, Ема Томпсън и др. 

 

Постер на романтичния коледен филм "Ваканцията", който разкзва историите на Айрис (Кейт Уинслет) и Аманда (Камерън Диас)“Ваканцията” 2006г. (“The Holiday”)

Айрис (Кейт Уинслет) и Аманда (Камерън Диас) са две момичета, които нямат нищо общо. Освен, може би, лошия късмет с мъжете. Айрис живее в уютна английска вила, а Аманда в огромно холивудско имение. Двете се запознават в интернет. Решават временно да разменят домовете си и това решение им помага да открият последното нещо, което са търсили: любовта. 

 

Постер на коледния филм от 1946г. "Животът е прекрасен" “Животът е прекрасен” 1946г. (“It’s a Wonderful Life”)

Историята на Джордж Бейли – обезсърчен бизнесмен обхванат от тежки мисли за самоубийство в навечерието на Коледа. В този тежък момент му се явява неговият ангел-хранител, който му показва как би изглеждал изминалия живот в случай, че Бейли не съществуваше. Един филм, който постепенно се превръща в едно от най-обичаните произведения на Америка. 

 

Не може да има Коледа без смях! Кои коледни комедии не бива да пропускате? 

Щастливия край е задължителен елемент от всеки коледен филм. Както и смехът! И малките, и големите харесват комедийните коледни филми. Ясно доказателство за това е фактът, че американската комедия „Сам вкъщи“ успя дори да влезе в Книгата на рекордите на „Гинес“ като един от най-големите хитове за всички времена. 

А ето кои са другите коледни комедии, които не бива да пропускате: 

Постер на коледния комедиен филм "Коледата невъзможна" с участието на Арнолд Шварценегер„Коледата невъзможна“ 1996г. („Jingle All the Way“)

Един баща, който работи много! Но идва Коледа и той е решен да се реваншира на сина си като му купи най-желаната от него играчка: Турбомен.Проблемът е, че Хауърд (Арнолд Шварценгер) не е единственият, който търси тази играчка, изчерпана още на деня на благодарността. И приключенията започват! 

 

Постер на коледния филм "Елф". „Елф“ 2003г. („Elf“)

Бъди не е съвсем като останалите елфи. Защо? Защото някога, в една Коледната вечер, докато е бил още бебе, той е пропълзял в торбата с подаръците на дядо Коледа и се оказал на Северния полюс. Сега обаче, Бъди е решен да открие своя истински баща в Ню Йорк и да разбере къде всъщност му е мястото.

 

Постер на коледната комедия "Космическа коледа" с участието на Матю Бродерик и Дани ДеВито “Космическа Коледа” 2006г. (“Deck the Halls”)

93 минути гарантиран смях. Една семейна комедия за съперничество, ревност, съседски кавги, коледни украси… Или иначе казано – истинския дух на празниците. Има ли шанс за примирие, преди да бъдат провалени празниците? И безумната надпревара ще продължи? 

 

 

Постер на коледната комедия "Фред Клаус" “Фред Клаус” 2007г. (“Fred Claus”)

Фред може и да носи фамилият Клуас, но изобщо не прилича на брат си Ник, познат още като дядо Коледа. Всъшност, той е негова пълна противоположност: мърморко, загубил вяра в Коледа. Но през един вълшебен декември Фред заварва брат си в беда и трябва да помогне Коледа да бъде спасена. 

 

 

Постер на коледната комедия "Лошият Дядо Коледа" “Лошият дядо Коледа” (“Bad Santa”)

Уили е хроничен пияница, който пуши цигара след цигара и в края на всяка година си избира различен магазин, за да се прави на Дядо Коледа докато крои поредния план за измама заедно с партньора си – джуджето Маркъс. Какво ще се случи, обаче, ако добавим един остроумен и чалнат детектив, сексапилна барманка и едно хлапе, което е убедено, че Уили е истинският Дядо Коледа.

 

По Коледа всички сме деца. Детски коледни филми, в които дори и възрастните ще се влюбят! 

Без значение от нашата възраст, на Коледа всички ставаме деца! И макар да наричат анимациите детски коледни филми, истината е, че цялото семейство ги гледа с интерес. Меко одеало, топло какао и любим човек. Рецептата за идеална Коледа е лесна за изпълнение. А тайната съставка – интересен коледен филм с БГ аудио, който да събере всички у дома на едно място! Защо с БГ аудио? За да е по-приятно за децата, разбира се!

А ето и топ 3 коледни анимации, които си струва да гледате: 

Постер на анимираната версия на коледния филм "Гринч" “Гринч” 2018г. (“The Grinch”)

Една забавна и затрогваща история за киселият и злонравен Гринч, който  организира заговор за съсипването на Коледа в градчето Койвил, но щедрия празничен дух на малката Синди-Лу Кой, променя зеленият циник и неговите планове. 

 

 

 

Постер на коледната анимация "Тайните служби на Дядо Коледа"

„Тайните служби на дядо Коледа“ 2011г. (“Arthur Christmas”)

Дядо Коледа и неговият елитен екип елфи успяват да разнесат милиарди подаръци на всички деца по света в Коледната нощ.Освен един. Един подарък е забравен! Артър, малкият син на Дядо Коледа, се заема с нелеката задача да поправи този провал!

 

Постер на анимиранагта версия на коледния филм "Коледна песен", по романа на Чарлз Дикенс.“Коледна песен” 2009г. (“A Christmas Carol”) 

На Бъдни вечер, Скрудж е изправен пред съдбоносно решение: смърт или изкупление. Стиснатият лихвар е посветил живота си на трупане на несметни богатства. Той игнорира святата вечер, благотворителността, та дори и поканата за вечеря от племенника си Фред. На връх Коледа, три призрака го посещават, за да му дадат шанс да получи изкупление на греховете си. 

Имаме си, разбира се и български коледни филми!

Още през 2018 година излиза семейният игрален филм „Смарт Коледа“, дело на сценариста и режисьор Мария Веселинова. Един забавен и пленителен разказ за 10-годишният Марти и неговите приключения в работилницата на Дядо Коледа. 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kc_cGvhM6Gk[/embedyt]

Три години по-късно, през 2021 година е премиерата на друг български коледен филма „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев. Затрогваща история за изоставено дете, което търси помощ от непознат мъж, облечен като Дядо Коледа, за да намери родителите си.  

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=F503lShldOA[/embedyt]

В платформата NeterraTV+ ще отбележим наближаващите коледни празници и с две други български заглавия: „Писма от Антарктида“ 2019г, на режисьора Станислав Дончев и „Божоле“ 2022г. на режисьора и сценарист Ирена Даскалова.

Коледни филми 2022 – какво ново и какво отново?

Всяка Коледа е различна. И всяка Коледа носи със себе си десетки нови хубави коледни филми. Но класиката си е класика! Вече споменахме абсолютния рекордьор по гледаемост при коледните филми. Няма Коледа без „Сам вкъщи“! И тази година българските телевизии ще отделят екранно време за най-гледания коледен филм на всички времена! С наближаването на празника, всяка телевизия започва да отделя все повече екранно време за коледни филми. В платформата Neterra.TV можете да гледате различни телевизионни канали онлайн, с високо качество на картината, на желано устройство – смарт телевизиор, телефон, лаптоп. А ако не успеете да съберете семейството навреме, за да гледате на живо, имате възможност да гледате на запис.

Снимка на малкия Маколи Кълкин от коледната комедия "Сам вкъщи", на която той е облечен с червен пуловер, хванал е лицето си ръце и гледа учудено.

Има нещо, в коледните филми, което ни кара да ги гледаме пак и пак, без да ни омръзват. И това не важи само за „Сам вкъщи“ Споделяме ви кратък списък с някой от най-гледаните коледни филми на всички времена. Някой от тях вече споменахме в статията. Но това, че ще видите името им отново и тук, е ясен знак да не пропускате да ги гледате! 

  1. „Сам вкъщи“1990г. (“Home alone”)
  2. “Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк” 1992г. (“Home Alone 2: Lost in New York”)
  3. „Елф“ 2003г. („Elf“)
  4. „Гринч“ 2000г. („How the Grinch Stole Christmas„)
  5. “Наистина любов” 2003г. (“Love Actually”)
  6. „Коледата невъзможна“ 1996г. („Jingle All the Way“)
  7. “Ваканцията” 2006г. (“The Holiday”)
  8. „Договор за дядо Коледа“ 1994г. („The Santa Clause“)
  9. „Коледна песен“ 2009г. („A Christmas Carol“)
  10. „Полярен експрес“ 2004г. („The Polar Express“)

Интересен факт е, че филмите от поредицата „Хари Потър“ се нареждат на челни позиции сред най-гледаните филми по това време на година, макар да не са съвсем коледни.

Снимка на красив и уютен дом, украсен за Коледа - има елха, камина, в която гори огън и коледни чорапи над нея.

“По Коледа всички пътища водят към дома.”

Не само защото навън става студено и мрачно. По Коледа е най-хубаво вкъщи, защото там са и любимите ни хора. И там е мястото, на което всички се събираме, за да гледаме коледни филми заедно! 

Всъщност, дори и най-хубавите коледни филми трудно биха оглавили класациите. И едва ли биха спечелили големите кино награди. Но всички ги обичаме! Защото те събират семейство. Защото сплотяват.

Пожелаваме Ви обратното броене до Коледа да бъде изпълнено с много смях, семеен уют и прекрасни коледни филми! 

 

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *