„Чудовища“ – когато любовта е платена

В свят все по-подвластен на цинизма и меркантилността, идеята да си наемеш „поръчкова жена“ за регламентирана едногодишна връзка е осъждана от обществото. Въпреки това се радва на огромна популярност сред определен кръг клиенти. Решен да разбере каква в действителност е разменната единица в тази на пръв поглед суха транзакция, един журналист кани три от най-добрите „професионалистки“ в областта да споделят своята гледна точка по темата. Разговорът обаче прераства в нещо различно. Става ясно, че зад поканата на репортера се крие повече от любопитство към услугите им. И на повърхността на една привидно патова ситуация изплуват потискани емоции и старателно пазени тайни.

Говорим за филма „Чудовища“, който вече може да бъде гледан на платформата на NeterraTV+.

Заснет e по едноименната пиеса и сценарий на Наталия Дукова. Филмът се пуска по спиралата на една своеобразна „анатомия на чувствата“. Анализира стойността на истинската любов и последиците от липсата й.  И най-вече търси отговор на въпроса „в какво се превръщаме, когато любовта липсва?”

Малко повече за сюжета

Сюжетът разказва как един журналист кани на интервю три дами с професия  поръчкови жени за регламентирани връзки. Това е професия, която разделя обществото на две – за и против техните услуги. Самият филм се занимава с темата, че всеки човек, останал без любов е чудовище. Особено в един съвременен свят на шумно пируване и телесни необходимости.

Наталия Дукова, сценарист и автор на филма, споделя: „Като начало това беше пиеса, която започна с идея за кратки монологични форми, за жени, които пишат препоръки за мъже как да се чувстват по-добре с тях. Една от основните теми е катарзиса – ако в любовта победиш – тя изчезва, но ако не си смел – тя няма да ти се случи. Ако се разголиш, можеш да я изживееш истински. Липсата на любов ни превръща в чудовища.“

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xFpXOjEdOFc[/embedyt]

Актьорският състав

Филмът е дебют за режисьора Калоян Патерков. Главни роли заемат Яна Маринова, Анастасия Левордашка и Лили Сучева. В ролята на журналиста провокатор е актьорът Влади Виолинов, а в епизодични роли се включват и Андрей Стефанов, Емил Костов, Кирил Кирилов, Атанас Михайлов и още няколко популярни имена от родното кино.

„Самият филм се занимава с темата, че всеки човек, останал без любов, е чудовище. Дали защото си бил в среда, която не е за теб. Дали защото се предпазваш постоянно, за да не се чувстваш наранен или по други причини. Но всеки от нас попада или е попадал в капана на възможността да бъде чудовище. Всеки от нас в живота си попада в бездната на това да бъде чудовище и това се случва винаги, когато останеш без обич, без любов“, каза Яна Маринова още когато филмът прави премиера по кината в началото на тази година.

Постер на българския игрален филм "Чудовища" с участието на Яна Маринова, Анастасия Левордашка, Лили Сучева и Владислав Виолинов.

Още с излизането си на голям екран в края на април „Чудовища“ е сред най-успешните и гледани три български филма за премиерния си уикенд по кината. Достигна до осмотo място в топ 10 на националната боксофис класация на всички филми на голям екран у нас по това време. А после се класира и за фестивала „Златна роза“, който се провежда във Варна всяка година.

Филмът провокира зрителите по темата за стойността на истинската любов, колко струва тя и може ли да се продаде. Липсата на любов, заради която можем да се превърнем в чудовища. И даването на такава, заради която си заслужава да живеем. Чувствителност, емоционални преломи и вълнуваща тайна са обединени от проблема на динамичните и чупливи дни, в които живеем.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *