Майкъл Гамбън: Британският магьосник, покорил света в образа на Албус Дъмбълдор

Сър Майкъл Гамбън си отиде на 27 септември 2023 г. и натъжи всички почитатели на книгите и филмите за „Хари Потър“. А те не са никак малко – да не кажа, че от излизането на първата книга (1997 г.) вече израсна цяло поколение и за представителите на това поколение персонажите от поредицата са станали важна част от живота и детството им.

Сър Майкъл Гамбън си отиде от този свят на 82 години и остави зад гърба си блестяща актьорска кариера и искрената любов на всички, които обичат таланта му. Предлагам ви в следващите редове заедно да проследим живота и творчеството на Гамбън, чиито успехи далеч не се ограничават само с ролята му в „Хари Потър“, тъй като той бе магьосник както на екрана, така и на театралната сцена.

Майкъл Гамбън. Снимка: FB

Личен живот

Гамбън се ражда на 19 октомври 1940 г. в Кабра, Дъблин. Баща му Едуард Гамбън е инженер, а майка му Мери е шивачка. Когато Майкъл е на 5 години, семейството му се мести в Лондон, където баща му се включва в повторното изграждане на града след бомбардировките през Втората световна война. Тогава баща му прави така, че децата му да получат британско гражданство, без да подозира, че това негово решение след много години ще позволи на сина му да бъде посветен в рицарство от кралицата на Обединеното кралство.

Когато Майкъл Гамбън е на 22 години, се жени за Ан Милър, от която има едно дете. През годините всички въпроси относно семейството му, които са му задавани в различни интервюта, са получавали или уклончиви, или направо странни отговори, като: „За каква съпруга става въпрос?“. И все пак, тайнствената „мъгла“ около личния живот на Майкъл Гамбън се разсейва през 2001 г., когато актьорът снима „Госфорд парк“ („Оскар“ за сценарий) на Робърт Алтман, с Маги Смит, Райън Филип, Кристин Скот Томас и Стивън Фрай.

Тогава Гамбън води на снимачната площадка Филипа Харт и я представя като своя приятелка. През 2002 г. връзката му с Харт става официална и актьорът се изнася от семейния си дом. През 2007 и 2009 г. Филипа Харт ражда синове на Майкъл Гамбън. А той остава женен за Ан Милър до смъртта си, въпреки официалната му връзка с Филипа Харт.

Кариера

В началото актьорската кариера за Майкъл Гамбън е битка за всяка роля и постоянно пребиваване в морето на второстепенните образи и неразпознаваемите актьори. Гамбън се изявява основно на телевизионния екран, паралелно с театралната сцена, където жъне много по-сериозни успехи. Срещата му с Денис Потър и ролята му в сериала „Пеещият детектив“ (1986) обаче дават така очаквания тласък и блясък на актьорската му звезда.


Ролята му е доста сложна – той играе болния писател Филип Марлоу, който страда от тежка форма на псориатичен артрит. Болестта му го докарва до халюцинации и развинтва въображението му, като по този начин подхранва детективските му истории. Онези, които познават театралните умения на Гамбън, не са изненадани от представянето му в сериала, но всички останали остават стъписани от таланта му.

През 1992 и 1993 г. Майкъл Гамбън играе инспектор Мегре – измислен образ от писателя Жорж Сименон. А след тази роля кариерата на Гамбън тръгва основно по пътя на голямото кино. В следващите години актьорът се снима във филми като „Вътрешен човек“ (1999) на Майкъл Ман с Ръсел Кроу, Ал Пачино, Кристофър Плъмър и др., „Слийпи Холоу“ (1999) на Тим Бъртън с Джони Деп и Кристина Ричи, „Госфорд парк“ (2001), „Да бъдеш Джулия“ (2004) на Ищван Сабо и др.

Майкъл Гамбън като Албус Дъмбълдор

През 2002 г., само седмица преди премиерата на „Хари Потър и Стаята на тайните“, умира актьорът Ричард Харис, който играе ролята на Албус Дъмбълдор в първите два филма по книгата за момчето-магьосник. Този тъжен повод дава възможност на Майкъл Гамбън да поеме ролята и да покаже таланта си извън пределите на Обединеното кралство. През 2004 г. Гамбън за първи път влиза в образа на Дъмбълдор в „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“, прокарвайки си път към любовта на по-младата аудитория.

През 2005 г. следва „Хари Потър и Огненият бокал“, а две години по-късно е премиерата на „Хари Потър и Орденът на Феникса“. И в последвалите филми – „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ (2009) и двете части на „Хари Потър и Даровете на смъртта“ (2010 и 2011 г.) Майкъл Гамбън е с основополагаща роля, с която звездата му остава да блести ярко.

След филмите за момчето-магьосник Гамбън се снима основно в малки роли в телевизионни продукции. Междувременно здравословните му проблеми и все по-слабата му памет го принуждават да слезе от театралната сцена. През 2019 г. излиза последният филм с Гамбън – трилърът „Корделия“.

Признания и награди

През 1998 г. Майкъл Гамбън е посветен в рицарство от кралица Елизабет II заради заслугите му за развитието на британския театър. За театралните си роли актьорът има три награди „Оливие“ (за Комедийна роля през 1986 и 1990 г. и за Най-добър актьор през 1988 г.).

Майкъл Гамбън Снимка: Working Title Films / Album

Филмовите му награди също са престижни. От гилдията на американските актьори Майкъл Гамбън два пъти е награждаван – през 2001 г. за ролята му в „Госфорд парк“ и през 2010 г. за изпълнението му в „Речта на Краля“. Гамбън има и четири статуетки от телевизионните отличия БАФТА – през 1987, 2000, 2001 и 2002 г.

Всъщност, колкото и тривиално да звучи, най-голямото признание и най-ценната награда си остава обичта на публиката. А Майкъл Гамбън я имаше в изобилие. Той бе обичан заради таланта си, заради специфичното си излъчване и заради необяснимата магия, с която ни омайваше през екрана. И тази магия ще остане завинаги в ролите му. Почивай в мир, Сър Майкъл Гамбън!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *